sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Perusasioiden äärellä jälleen kerran

Sunnuntaiaamu oli sateinen. Vastoin ennusteita säilyin kuitenkin tallireissun kuivana. Tänään Hempan kanssa luvassa kouluratsastusta ja ope tuli katsomaan peräämme. Muut hepat lähtivät maastoon ja Hemppa oli kovasti lähdössä mukaan. Me kuitenkin jäätiin kentälle. Kenttä oli paikoitellen märkä mutta keskeltä kuivempi. Lämmintä +15°C paikkeilla.

Aloittelin itsenäisesti taivuttelemalla ja väistämällä takaosaa ennen open tuloa. Hetkittäin ok mutta tänään oli taas nykimispäivä. Kun ope tuli niin käynnissä piti antaa jopa vähän pidempää ohjaa ja sujua eteen. Tykkäsin siitä että tänään korjattiin kaikki eteen. Ohjat ja ratsun pää piti unohtaa ja ratsastaa takaset työntämään aktiivisesti. Pyörittiin koko tunti aika ympyröillä. Välillä vähän levähti keskellä ellipsiksi.

Ravissa Hemppa jolkotteli reippaasti. Ihan asiallista muttei tasoittunut kunnolla tuntumalle vaan nyki hetkittäin. Yritin taas vaikka ja mitä. Olla jämerä ja vakaa ettei nykimisellä saa ohjia, elää kädellä paremmin ettei ole syytä nykiä yms. Kun yritin saada hummaa pyöreämmäksi niin tuli heti kommentteja että kaula suorempaan ja kädet samalle tasolle. Vasen pohje ei meinannut mennä läpi mutta parani. Ravipätkät olivat ihan asialliset. Vasen kierros oikeaa parempi. Vasemmassa kuunteli pidätteet, oikeassa vyöryi. Ja kun piti ottaa ohjalla niin nyki vastaan ja vyöryi yhä.

Melko pian laukattiin. Ensin vasen. Hemppa oli pyöreä ja laukka rullasi. Kuunteli pidätteet istunnalla. Oikeassa kierroksessa ei ollut itsestään yhä hyvä mutta sain pyynnöstä niskaa pyöreämmäksi. Taivutuksen kautta. Ei laukattu oikeaakaan hirmu pitkään.

Sitten ravailtiin taas. Kahdeksikolla suunnanvaihtoja opea kohti. Oikea kierros oli vaikeampi eikä kuunnellut vasenta pohjetta edelleenkään. Komentamalla irtosi pukki ja kun tästä raippasin niin tuli toinenkin ja oikein railakas. En muista kuka lopetti ensin mutta kahteen pukkiin se jäi. En säikkynyt vieläkään vaan pyysin jatkamaan hommia. Toivoin että saisin ottaa käyntiin ja siinä parannella asiat kuntoon. Sitä ennen ravattiin vielä hetki.

Sitten käynnissä taas vähän väistättelyä oikeassa kierroksessa. Lopulta myös vasemman kierroksen käynti. Nyt rupesi tuntumaan ja kuulemma myös näyttämään hyvältä. Ope olisi ollut valmis lopettamaan jo tähän mutta ehdotti sitten kuitenkin siirtymiä. Vasen kierros, käyntiä ja ravia. Sen pidemmälle ei päästy.

Käynnissä kaulaa (ja ohjia) piti päästää pidemmiksi. Käveli hyvin. Itse olisin tahtonut lyhentää ohjia ennen ravisiirtymää. Tällä ohjaspituudella ravi oli joka kerta alkuunsa ihan levällään (ja mielestäni ohjat liian pitkät raviin). Jäin korjaamaan tätä itse himmailemalla ravia, open ohje oli ratsastaa eteen. Kouluohjelmassa on nimittäin niin lyhyet ravipätkät että koko osuus on jo ohi ja pilalla jos jää kinastelemaan ja jarruttelemaan. Totuuden siemen joo mutta silti olisin halunnut tehdä mieluummin omalla tavallani. Hemppa rentoutui raviin (hetkittäin) kun pyysi eteen. Mutta samalla tuntui muistaakseni vyöryvältä ja etupainoiselta. Vähän sai taiteilla että koska liikkuu riittävästi ja koska juoksee jo kiireisenä alta. Tehtiin siirtymiä tovi muttei mitään kovin ihanaa tullut. Parhaiten Hemppa pysyi tasaisena käynnistä raviin kun tarjosin sisäohjan tuen. Eli taivutin kaulan mutkalle ja jäin sisäohjalla kiinni. Suoralla ratsulla tämä ei minun taidoillani vielä onnistunut.

Lopuksi kuulin ravissa että takaosa jää ulos. Olin ihan hämmentynyt, sillä kuvittelin perän olevan liikaa vasemmalla eli sisällä. Eli todennäköisesti tyrkin sitä vielä itse lisää ulos. Takapuolituntumani väitti myös muuta kuin ope. Kavionjälkiä ei oikein löytynyt todistusaineistoksi. Harmi ettei ole oikein peilejäkään lähistöllä.

Sitten loppui aika ja jäätiin käyntiin. Hempalle ei tullut juurikaan hiki ja itselleni jäi vähän sellainen olo ettei päästy ratsastamaan ja ratsuun käsiksi. Meno oli kuulemma ihan asiallista (en muista miten muotoili) mutta jäin pohtimaan että päästäänkö kehittymään näin. Tuntuu pikemminkin taantuneelta kun ollaan lähinnä ympyröity. Sakun kanssa sentään meno tuntuu nousujohteiselta.

Loppukäynnit käytiin peltolenkin kautta. Nyt Hempan kuihtuneeseen olemukseen puututtiin ja rupesi saamaan vähän muutakin ruokaa kuin heinää ja kivennäisiä. Illalla meni vielä estetunnille vaikka me pidettiin hyppylomaa.

Ongelmia:
nyki ohjia
korjasin nykimistä liikaa jarruttamalla
tuli taas sanomista kun kehuin ja löysäsin ohjaa
selkäni ei ollut vielä harjoitusravikunnossa
tehtiin taas aika kevyesti
yhdet vastustelupukit
en huomannut että vasemmassa kierroksessa takaosa jäi ympyrältä ulos (oikealle)

Parannusta:
ei satanut
tykkäsin siitä että korjattiin eteen
ratsastus ei sattunut selkääni
vasen laukka rullasi hyvin
vasen kierros oli muutenkin paljon helpompi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora