keskiviikko 18. syyskuuta 2019

LENTSU eli LENnän Tai SUistun satulasta

Keskiviikkona jatkettiin Assin kanssa estetunnilla. Tänään rapsuttelin tamman taas hoitaessa hyväksi. Silti kiukkuili satulavyön kiristyksestä. Vyö tuntui taas lyhentyneen. Pihalla oli enää +8°C. Maneesissakin oli viilennyt ja pidin t-paidan lisäksi fleecen läpi tunnin päällä, tosin hihat ylhäällä. En ollut vieläkään ihan normivedossa vaan yhä hieman nuutunut flunssasta.

Alkuhölkässä yritin taas keskittyä siihen etten puristele ylimääräisiä. Assi ehdotti useamman kerran käyntisiirtymistä kun pohkeet olivatkin irti. Muutenkin oli aika matelevalla tuulella. Oikean kierroksen kulmissa oli aavistuksen epämääräisen tuntuinen mutta tuntui tasoittuvan.

Ei ehditty laukata alle. Hommat aloitettiin laukkapuomeilla. 5 + 5 askelta väleihin. Ensin vasen kierros. Ensimmäisellä kerralla tuli 6 + 6. Sitten taisi mennä ihan ok, sen jälkeen humma eteni taas sangen poikittain ja yritti valua uralle. Kertaalleen lipsahti mielestäni neljään. Toiseen suuntaan mentiin paremmin keskeltä ja suorempana. Molempiin suuntiin tuli vääriä laukkoja. Juurisyy taisi olla liian kauas puomista jääminen. Kun yritin linjalla vaihtaa vasemmasta oikeaan niin vain pukitteli. Ope sanoi ettei suoralla ole mitään väliä kumpaa mennään ja kielsi vaihtamasta koska rikkoo rytmiä. Vaihto tehdään tarvittaessa vasta kulmassa suoran jälkeen. Minä taas toivoin että vaihtoavuista olisi tullut vähän erilainen reaktio kuin pukki. Lopuksi taidettiin viilata vielä ratsastus ensimmäiselle puomille kuntoon. Kun paikka osui (enkä puskenut) niin myötälaukkakin säilyi.

Ensimmäisenä esteenä tultiin ristikkoa. Ajattelin kaiken kuntoon ja muistin pitää jalat kiinni. Silti Assi ei reagoinut jalasta eteen, tuuppasin ja jäätiin kauas. Kolmannella kerralla sain korjattua.

Toiseen suuntaan tultiin okseria. Nyt odotin estettä ja laukka hiipui ja hiipui. Hypättiin nysälaukasta ja sen jälkeen Assi kaatui sisään oikealle (vältteli päätyä). Käsky kävi jatkaa. Raipasta eteen jos ei kuuntele jalkaa. Tultiinkohan neljästi ennen kuin Assi liikkui ja osuttiin esteelle hyvin. Yritin myös jatkaa suoraan (kaatumatta sisään) jolloin Assi hidasti, mutta tuli noottia että eteen, eteen eikä laukkaa korjata aina ravin kautta. En oikein hahmottanut että koska laukka on sopiva ja olin reaktioissani poikkeuksellisen hidas. Tässä vaiheessa tuntui siltä että ratsastin sysihuonosti!

Tultiinkohan seuraavaksi jumppasarjalle. Kolme ristikkoa keskilinjalla. Olin mielissäni kun hypättiinkin se takapäätyä kohti. Assi tuli hitaasti sisään ja kuski taisi jäätyä odottamaan. Katse oli ainakin hyvin eteen ja ylös. Ekaan väliin tuli toinenkin askel. Mutta jälkimmäiseltä ei tullutkaan ponnua vaan Assi pysähtyi ja laski päänsä alas. Nyt yritin napata kiinni mutta päädyinkin laskemaan liukumäkeä kaulaa pitkin alas ja nappasin näemmä suitset samalla mukaan. Assi ei villiintynyt vapaudestaan vaan jäi seisomaan aloilleen. Ope pyydysti sen halaukseen mutta veikkaan että olisi seissyt pitämättäkin.

Eipä muuta kuin soljet auki ja suitset uudestaan päähän. Nyt Assi ei tavalliseen tapaansa imaissut kuolaimia sisään ja ope varmasti ihmetteli epämääräistä tapaani suitsia vain vähän kuolaimia näyttämällä. Nyt kuski hiekkaantui ja piti puistella. Mutta mustelmitta tämäkin kupsahdus. Taisin juuri pyörähtää kakkosesteen yli enkä kolhinut puomeihin. Henkisiä vammoja. Ennen tuntia tosiaan erehdyin ajattelemaan etten ole tänä kesänä (vuonna) pudonnut kuin maastoesteillä. Sekä sitä että Assi on niin tasainen ja turvallinen sekä esteet pieniä etten jaksa laittaa turvaliiviä. Sangen minejä nuo ristikot olivatkin.

Kuski takaisin kyytiin. Ope madalsi kakkosta ja otti viimeisen esteen pois. Selvittiin. Assi pikemminkin kiihdytteli omiaan. Minä sain noottia estettä kohti ajamisesta. Tultiin myös kolmella esteellä. Molemmista suunnista. Otettiin vielä toinenkin kielto kun ei ollut vauhtia. Nyt Assin pää pysyi ylhäällä ja kuski kyydissä. Toisella kerralla yli. Ei järin tyylikästä. Assi loikki vauhdilla ja laakana. Kuski ei ollut mukana, yritti pysyä pystyssä ja ohjat pääsivät pitkiksi. Siitäkin tuli sanomista. Tosin mielestäni on parempi päästää ohjia kuin vetää suusta tai eturetkottaa matalan ratsun kaulalla. Siihen tietysti pyritään että hypättäisiin ryhdikkäinä ja tasapainoisina ja tällaisia ongelmia ei edes olisi.

Kaveri tuli jumpan vielä toisestakin kierroksesta. Meille yllättäen riitti. Aika vähällä selvittiin.

Sitten sarjan + linjan kimppuun. Oikeassa kierroksessa 1 + 4 laukkaa. Eteen. Hyvä laukka ajoissa eikä ajamista esteelle. Raippa jos ei reagoi jalkaan. Samat sävelet siis edelleen. Assi sujautti tehtävän ihan näppärästi oikeilla askelmäärillä. Vähän tuli kiemuraa matkalle ja pukkeja päätyyn. Enempää ei hypätty tähän suuntaan vaan lopputunti paranneltiin tätä vasemmassa kierroksessa.

Taas samat ohjeet eli hyvä laukka päälle. Jalasta pitää oikeasti lähteä. Eikä saa ajaa liian lujaa. Mielestäni asiat olivat ihan hyvin, kunnes pitkän sivun lopussa Assi karkasi uralta sisään ja pukitteli. Päästiin kuitenkin esteille ja tultiin ne suht suoraan ja oikeilla askelmäärillä. Seuraavalla kierroksella sama juttu. En tajua mistä ne liirailut ja pukit tulivat. Ope taisi luulla että minä tein jotain, joka sen aiheutti. Omasta mielestäni olin silloin ihan hiljaa. Toisella kerralla piti tehdä ympyrä päätyyn että osuttiin okserille eikä poukkoiltu ympäriinsä. Okserille Assi loikkasi aikamoisen mutkahypyn ja etu- ja takaosa tuntuivat menevän ihan eri reittejä.

Luulin jo että riitti mutta tultiinkin vielä kerran. Tuo paremmin okserille, ponnistuspaikka lähemmäs. Näistä minulle pitäisi kommentoida aina ihan heti suorituksen jälkeen niin olisi ehkä muistijälkiä tallessa. Mutta osasin kerrankin korjata heti. Jalat kiinni eikä tuuppausta. Nätisti okserille ja suora hyppy. Siitä eteen ja Assi lähti. Sujuvasti neljällä eteen, sarja keskeltä ja suorana. Jes! Oikealle valumattomuudesta olin eniten riemuissani. Korkeudet olivat maltillisia ja max 70 cm.

Jatkettiin laukasta suoraan loppuraveihin ja alku oli aikamoista kiihdyttelyä. Kaveri otti vähän kierroksia ja Assikin tuntui räjähtävältä. Oli kuitenkin säyseästi ja pikkuhiljaa rauhoittui. Muistin taas että asettamalla saan pyöreämpään muotoon ja kulki oikein mallikkaasti.

Sitten vielä kasojen keräys ja kävelyä loppuun. Lähes parinkymmenen minuutin loppukäynnit. Luulin ettei Assi olisi hikinen mutta satulan alta oli märkä. Pyyhin sienellä enkä meinannut saada kuivaksi. Lämpölamppujen alla oli tänään selvästi epämukavaa. Tänään meni n. 40 minuuttia tallissa tunnin jälkeen. Taas viimeisenä pois tallilta. Lähtiessä oli enää +3°C.

Ongelmia:
vääriä laukkoja ja pukitteli vaihtoavuista
laukkasi mutkalla
ei ollut alkutunnista avuilla
kuski oli hitaana
kaksi kieltoa jumpalle
kuski ei pysynyt kyydissä
suitsetkin lähtivät
pukitteli muutenkin

Parannusta:
laukka säätyi puomeille
alkutunnista muistin pitää jalat kiinni
ei viettänyt hypyissä oikealle
ei karannut ilman suitsia
sarja meni joka kerta hyvin
ei menty nurin vaikka kompastui okserilla puomiin
sain parhaimmillaan paikkoja paremmiksi (lähemmäs)
suoristui loppua kohti
ei mustelmia putoamisesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora