lauantai 28. syyskuuta 2019

Syysmaasto ja itsenäistä peruskouluratsastusta

Lauantain tallireissu meni reilusti iltapäivän puolelle. Kentän piti olla 17.30 jälkeen vapaa mutta siinä olikin vielä yksi tunti. Suunnittelin meneväni käymään ensin maastossa ja näin myös tein. Keli oli tyyni ja aurinkoinen, +12°C. T-paita ja kevyt takki hihat ylhäällä. Hyvin tarkeni vaikka käveltiin lähes puolisen tuntia alkuun.

Humma oli ruokailemassa ennen hommia.
Hyvin ylettyy syömään ojasta.


Lähdettiin tavalliseen suuntaan. Hemppa halusi lentokentän reitille, joten pienen tuumimisen jälkeen käänsin takaisin ja mentiin sieltä. Ravattiin vasta kun päästiin siellä hiekalle. Ja autotiellä pieni laukkapätkä.

Ojasta kurkistus.


Isommalla tiellä laukattiin ylämäkeen. Annoin Hempan päättää vauhdin ja tuntui todella rauhalliselta. Veikkasin reilu pariakymppiä mutta gps näytti huipuiksi 30 km/h. Kummallista.

Mentiin alapolkua metsään. Ohjasin hetken ja sitten annoin Hempan päättää ja matkustin. Humma käveli polun vieressä varvikossa ihan pitkän lenkin. Väistelin puunrunkoja. Kun palattiin polulle jatkettiin ravissa. Hemppa veteli vauhtiravia ja lopulta rikkoi itsekseen laukalle. Annoin mennä. Annoin päättää vauhdinkin ja tuntui metsään aika haipakalta. Olisin väittänyt lähemmäs neljääkymppiä mutta nyt mittari sanoi 32. Himmailin taas pehmeisiin paikkoihin ja otin raviin ennen aukiota. Ihan hyvä veto, sillä siellä oli marjastajia tms. ja pudotin käyntiin kun Hemppa huomasi auton.

Aikuiset olivat puskissa ja lapset autolla. Hemppa ei välittänyt yhtään. Loppupätkä mentiin ravissa ja Hemppa nyki ohjia kaivaten lisää vauhtia. Minimaastikset mentiin laukalla ja nyt osui askeleet hyvin.

Paluumatka hölköteltiin autotietä. Yksi auto ohitti vähän turhan reippaasti eikä välittänyt käsimerkeistäni mitään. Onneksi Hemppaa ei haitannut. Enemmän haittasi se, etten antanut juosta valtoimenaan.

Jatkettiin kentälle, jossa oli menossa 3 hengen aika käyntipainotteinen tunti. Tein käynnissä ensin ympyröitä, toimi kivasti. Ravissa vasen kierros oli hyvä, oikea hankalampi. Välissä käynnissä tein väistöjä. Väistättelin takaosaa ja tein vähän avoakin. Pylly vasemmalle, lavat oikealle. Pois vasemman pohkeen päältä. Kuskin oikea käski kyljessä kiinni. Yritin pitää eteenpäin ajattelevat kädet ja tarkkailla etten vedä.

Vasen laukka sujui ihan nätisti. Oikeassa oli siinäkin enemmän epätasaisuutta. Pyöräytin sen vastalaukaksi ja mentiin sitäkin tovi. Ei tullut kovin ihanaa, joten jatkettiin käyntiväistöillä. Lopulta Hemppaa turhautti ja annoin hetken lepokäynnit.

Kun kenttä tyhjeni niin otettiin vielä molemmat laukat vastalaukkoineen uudestaan. Vasen hyvin, oikea vaikeampi. Mutta oikeakin parani. Oikeassa laukassa olisi apusilmät maassa suoruuden suhteen olleet hyvät.

Mutta vihdoin näiden jälkeen loppui ravissa nykiminen. Lävistäjillä suunnanvaihdot ja välillä ympyrä päähän. Korkeintaan lävistäjillä vähän mutkaantui ja kiemursi muttei nykinyt yhtään.

Annoin Hempankin kävellä loppukäyntejä itsekseen ja matkustin selässä. Kovasti Assin tapaan Hemppakin pyöri soikiota kentän keskellä vasempaan kierrokseen. Muttei jatkanut tuntitolkulla vaan ehkä 7 kierroksen jälkeen pysähtyi. Siivottiin vielä läjät kentältä.

Nyt Hemppa oli tavalliseen tapaan hionnut kaulan märäksi, joten pyyhin sen sienellä. Mehut (mash) taisin tehdä liian laimeaksi, sillä vaikka ämpäri toivotettiin hörinän kanssa tervetulleeksi, ei juoma meinannut upota. Poikkeuksellista Hempaksi. Tein siitä kyllä tavallista laimeampaa. Taitaa olla oma moka kun olen opettanut sitä vahvempiin herkkuihin.

Ongelmia:
kuskia hirvitti vauhti metsässä
kentällä oikea kierros oli ravissa ja laukassa hankala
pari kertaa kentällä jumitteli käynnissä/pysähdyksissä ja tuli pari takapotkua

Parannusta:
ei pukkeja maastossa
kouluratsastuksessa vaahtosi suusta
lakkasi lopuksi nykimästä ohjia
vasen laukka oli kentällä aika hyvä

Lähtösumut auton ikkunasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora