lauantai 14. syyskuuta 2019

Syysmaasto ja uusi ope

Lauantaina suunnitelma oli käydä Hempalla ensin maastossa ja sitten mennä yhden tunnille. Olin aamulla omaan tapaani myöhässä aikataulusta ja suunnitellun 1 h 15 min maaston sijasta aikaa jäikin 50 minuuttia. Tänään Hemppa piti taas käydä noukkimassa pihatosta. Vaikka söin kutsuvasti omenaa. Keli oli kaunis aurinkoinen, mutta lämmintä vain +11°C.

Alkumatkasta maastossa vastaan tuli auto. Me mentiin tietysti tien toiseen laitaan. Harmi vaan että siellä sattui vaanimaan postilaatikko (tai jotain muuta, jota en nähnyt). Hemppa loikkasi keskelle tietä kun auto oli menossa meistä ohi. Ei onneksi päädytty auton kylkeen ja tilanne oli niin hallinnassa kuin saattoi olla. Auton kuski ei silti näyttänyt kovin onnelliselta. Tuskin minäkään. Jäi siihen varmaan metri väliä.

Lähdettiin hölköttelemään samaa reittiä kuin viimeksi. Ravissa Hemppa oli turkasen vinossa ja koko kaula oikealla. Ei oikein edennytkään. Laukassa sama juttu. Perä liirasi sisään eivätkä maisemat vaihtuneet. Takaa kuului jyrinää ja sieltä tulikin puimuri perästä. Laukattiin lähimpään miniristeykseen karkuun. Eikä Hemppaa siinä haitannut ohi menevä työkone. Lähdettiin perään ja lopulta saatiin sitä vähän kiinnikin. Pikkuhiljaa Hemppa heräsi liikkumaan vähän paremmin ja päästiin kolmenkympin nopeuksiin.

Kankailla oli taas hiljaista. Ei ihmisiä, koiria tai autoja. Mentiin ensimmäisen pienen hiekkakuopan poikki. Hemppa näytti siltä ettei ole kiva kävellä hiekassa tai kaltevalla pohjalla, joten päädyttiin alapolulle. Keskellä polkua kasvoi kärpässieniä!

Keskellä polkua on kärpässieni!


Laukottiin alapolkua eteenpäin. Hemppa imi ihan hyvin muttei tuntunut olevan ihan avuilla. Tuijotti kaatunutta puuta. Olisin voinut ihan hyvin ennakoida mutta silti pääsi vetämään nenää pitkälle tuijotuksen suuntaan ja lopulta liiraamaan muulla kropalla äkkiliikkeellä poispäin. Pysyin onneksi kyydissä. Hetkeä myöhemmin esitettiin sama kuvio ravissa. Vasenta laukkaa tuli enemmän kuin oikeaa. Mentiin oikeassa vielä viimeinen pätkä. En hirveästi himmaillut mutta pehmeimpiin kohtiin en halunnut mennä vyöryen.

Loikattiin ohimennen minimaastikset. Eka ja vika hyvin. Keskimmäiselle ei taas ollut askelta ja mentiin yli miten sattuu.

Käveltiin tänään myös vesipolku. Kuivaa oli. Eikä ötököitä. Vähän keltaisia lehtiä mutta havumetsässä ei erityisen sykähdyttäviä maisemia.

Loppumatka mentiin ravissa kun tunnille rupesi tulemaan kiire. Lopulta oltiin noin pari minuuttia myöhässä. Eikä siis myöhästytty mistään. Raipan vaihto pidempään ja jalustimia kympistä seiskareikiin. (Esteillä 11.)

Koulutunnilla oli 6 ratsukkoa, enimmäkseen poneja meidän lisäksemme. Opena itselleni uusi tyyppi, tallin uusin ope.

Aloitettiin kivasti käynnissä. Pitkillä sivuilla sujuvasti eteen, lyhyillä sivuilla kootumpaa käyntiä. Meille oikein hyvä harjoitus. Muutenkin oli hyvä kun oli tarpeeksi yksinkertaiset tehtävät ja keskityin niihin täysillä. Enkä säätänyt ja vääntänyt omiani. Ohjeet olivat asiallisia. Ulko-ohja tuntumalla. Kunnon pidäte. Kädet rauhassa ja omilla paikoillaan. Oikea lähti sekä sivulle että kohti reittä. Eikä tarvinnut kiihdytellä. Hemppa oli sangen tasainen muttei taas ihan avuilla.

Tänään mentiin koko tunti loivia kiemuroita. Ne muutettiin siten, ettei keskellä tullut törmäyksiä. Ensin päädyissä kootummin ja letkeämmin kiemuroilla. Sitten tasaista ravia kaikkialla ja kiemuroille voltit kohti uraa. Oikea kierros oli hankalampi ylipäänsä.

Laukat tehtiin vain kaarille + voltit. Pikkuisen pienet kuviot meille eikä laukka päässyt kunnolla rullaamaan. Onneksi oltiin käyty maastossa, muuten olisin ollut pulassa. Välillä meinasi olla vähän ruuhkaa tehtävillä mutta aika hyvin osasin ennakoida. Siitä sanoin kyllä ripeästi jos joku unohtui kävelemään eteen vaikka olisi pitänyt ravata tai laukata. Muuten tein jonkin verran ympyröitä päätyihin tilan saamiseksi. 85 % hyvin mahduttiin.

Loppuraveissa oikea kierros oli edelleen hankala ja meinasi tulla kinaa. Tunnin aikana tuli vain pari askelta taakse pyytämättä ja nekin käynnistä. Vasen kierros sujui paremmin. Hemppa oli tasaisempi ja ryhdikkäämpi. Ei toki edelleenkään ihan avuilla. Kokonaisuutena ehkä 65 %. Mutta aika hyvin pyöreällä kaulalla ja hyväntuulisena. Ohjia toki pienesti nyki lähes koko tunnin.

Ihan hyvä tunti. Toki kuudella oli vähän ahdasta. En ollut open kanssa mistään eri mieltä, se oli tärkeintä. Ehkä vaatimustaso oli vähän alhainen.

Ongelmia:
maastossa tuijotteli vähän
tuijotteli Hiliman kärryjä
nyki ohjia koulutunnilla
laukkatehtävä voltilla ei ollut meille helpoimmasta päästä
kertaalleen nousi väärä laukka, tämä on meille hyvin harvinaista
koulutunti meinasi olla kuskille vähän rankka kun ravattiin pitkät pätkät putkeen

Parannusta:
sujui maastossa eteen
ei pukitellut
ei satanut
oli koulutunnilla suht pyöreänä
osasin korjata hyvin open ohjeiden mukaan

Anu otti meistä pari videopätkää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora