sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Syysviima, vino ratsu ja kieltoja

Sunnuntaina oli estetunti. Ratsuna tietysti Hemppa. Tällä kertaa 3 ratsukon ryhmässä. Oikein sopiva määrä. Keli oli oikein syksyinen. +6°C ja tuuli ja satoi. Alkuun Hemppa kulki autopilotilla kauniisti kaula kaarella kun vältteli sadetta. Ravissa toimi huonommin ja otin jokusen kerran lopulta käytiin korjaamaan tilannetta. Ravin sisällä ei tullut muutosta parempaan.

Tultiin ravipuomeja kulmassa. Ope sanoi että Hempalla vasen kierros on aina hitaampi. En ole huomannut. Parin kierroksen aikana sain menon paranemaan paljon. Oikeassa tultiin ravivoltin lisäksi laukkaa. Laukassa humma meni pää pitkällä eikä auttanut vaikka tein mitä. Tultiin kolmea kavalettia kaarella. Välillä vähän hitaasti. Aina yli. Molempiin suuntiin.

Sitten tultiin pientä jumppaa. Maapuomi, kavaletti ja pysty. Oikeassa kierroksessa ja monesti tultiin väärässä laukassa alas. Pysty nousi pikkuhiljaa ja tuntui etten vain saa Hemppaa hyppäämään suorana. Ope ei tähän niinkään puuttunut. Kaipasi vain nopeampia takajalkoja. Usuttamalla heppa jännittyi lisää, samoin minä kun yritin etsiä rentoa laukkaa. Hypyissä, vaikka sain lapoja haltuun, niin tuntui että ponnistaessa pystylle vippasi takaosaa oikealle. Paha ilman videota sanoa mitä oikeasti tapahtui.

Sitten loikittiin kentän esteitä 2 - 3 esteen pätkissä. Korkeus oli jossain 70 cm paikkeilla ja meni vielä suht ok. Tosin ratsu ei ollut avuilla ja tuntui yhä todella vinolta. Laukassa meni turpa ylhäällä. Mutta nyt löytyi aika hyvin myötälaukat ja paikatkin olivat ihan ok. Taisi tulla kehuja eikä prässäystä.

Kun esteet nousivat ysikymppiin ja lähdettiin tulemaan rataa niin meidän menomme meni epätasaiseksi. Yritin tätä ennen saada ravissa paremmaksi mutta se homma oli ihan kesken. Ykkösokserista kampeutui yli. Odotin esteen jälkeen pomppuja mutta mitään ei tullut. Kakkonen taisi tulla vähän lähelle. En muista korjasinko laukan kaarella. Kolmonenkin vähän haparoiden. Jossain vaiheessa tuntia pudotettiin se. Eikä seuraava kaari juuri sen paremmin, yli kuitenkin. Kutonen oli musta lankkueste. Sama, joka viimeksi kisoissa putosi vitosena. Vaikka tultiin ihan hyvällä suoristuksella ja kelvolla laukalla niin Hemppa jotenkin yllättyi esteestä ja pysähtyi. Omasta mielestäni tämä oli eniten erikoisesteen katselua. Pysyin kuitenkin helposti kyydissä.

Ope käski tulla alusta uudestaan. Tässä tuli seuraava virhe eikä lähdetty korjaamaan syitä herättelykierroksilla vaan jatkoin vain heti alusta. Tulikohan ohje että suju vähän paremmin. En muista. Osa jäi myös kelin takia kuulematta.

Nyt alku meni ehkä vähän paremmin. Kakkoselta kolmoselle taisi olla myötälaukka. Neloselle askel ei osunut ja pyysin hyppyyn kaukaa. Hemppa ei lähtenyt. Odotin jo uutta kieltoa kun hidasti niin vahvasti. Muttei ehtinyt kieltää eikä tökätä miniaskelta. Mentiin melko läpi. Käänsin vitosesta suosiolla ohi.

Uudella yrityksellä paikka osui paremmin ja tuli ihan asiallinen 5 askelta. Ehkä. Nyt ylittyi kutonenkin. Viimeinen kaari oli jumpalta mintulle. En tajunnut lähteä kääntämään heti pystyltä ja ajauduttiin reitiltä ulos. Okserille tultiin vinossa eikä askel ihan osunut. Olisi siitä mielestäni voinut mennä yli mutta tänään Hemppa ei pelastanut. Tämä oli päivän kielloista se, johon oli asiallisin syy. Ja sitten taas pelkkä jumppa ja okseri uudestaan, nyt meni ihan hyvin.

Olin oikein tyytyväinen ettei lopetettu tähän vaan kaverin jälkeen saatiin vielä uusintakierros kakkosesta kutoseen. Nyt pyörittelin laukan hyväksi (tai ainakin roimasti paremmaksi) ennen kuin lähdin edes aloittamaan. Kakkosen ja kolmosen väliin tein väärän laukan takia voltin. Ei ihan priimaa mutta nyt huomattavasti sujuvammin ja ilman kieltoja. Tähän oli jo ok lopettaa.

Jostain syystä ei tänäänkään harjoiteltu uusintateitä. Tuntuu että minä en ole ikinä niillä tunneilla mukana. Ainakaan Hempalla. Muistelen että ollaan Hempan kanssa estetunneilla harjoiteltu tiukempia teitä vuosi sitten syksyllä ennen mestiksiä.

Loppuraveissakaan Hemppa ei vielä ollut hyvä, joten jatkelimme keskustelua. Voisi melkein puhua kinastelusta. Vasen lapa haltuun ja apujen väliin. Menihän siinä hetki mutta viimeiset 3 minuuttia olivat hyviä. Tosin mentiin varmasti jo sen verran yliajalle.

Jo alkutunnista kaipailin kovasti koulutunteja. Tunnin jälkeen oli edelleen sellainen olo. Opekin oli sitä mieltä että tämä oli Hempan vinoja päiviä. Arvelen sitä yhdeksi isoksi syyksi tämän päivän ongelmiin. Voisin jälkiviisastella lisää että tällaisina päivinä voisi keskittyä vähän eri asioihin ja vaatia huomattavasti parempaa perustyöskentelyä ennen esteiden nostamista.

En tullut erityisen onnelliseksi tästäkään tunnista. Mutta välillä on huonompia viikonloppuja, niinhän tämä laji menee. Lisää treeniä!

Ongelmia:
vino ratsu
yksi pudotus
kaksi kieltoa ja läpihyppy

Parannusta:
pysyin kielloissa tiiviisti kyydissä
ei pukitellut
ei suuttunut raipan käytöstä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora