torstai 11. lokakuuta 2018

ParemmAssi

Seuraavana päivänä jatkettiin Assin kanssa kouluratsastuksella. Taas tamma tuntui tallissa kivan rauhalliselta. Maneesissa oli eiliseen tapaan hyvin rauhallinen.

Aloitettiin samaan tapaan sangen pitkällä ohjalla käynnissä volttikahdeksikoilla. Vahdi reitti, muista taivuttaa vielä huolellisemmin. Älä jää puristamaan tai pitämään. Harjoiteltiin ns. ponipohkeiden käyttöä. Ei pientä hieromista vaan nostetaan jalat irti ja pudotetaan kylkiin. Siten ne ovat heti alhaalla rennot. Oli aika vaikeaa.

Ravissa hölköttelin ensin hetken ympäriinsä, sitten ympyröitiin keventäen sekä harjoitusravissa. Laukka piti nostaa ohimennen mutta eihän se sieltä tullut vaan jumi. Kuski ja ratsu saivat tavalliseen tapaan sakoksi pari kierrosta siirtymiä käynnin ja ravin välillä. Sitten nousi laukkakin. Pyöräyteltiin pääty-ympyrä myötälaukassa ja lennosta keskiympyrä vastalaukassa. Pari rikkoa tuli mutta niistä selvittiin nopeasti. Ope kannusti että uskalla tehdä virheitä. Oikeassa laukassa tehtiin myötälaukka keskiympyrällä ja jo se tuntui hankalammalta kuin vasen vastalaukkana. Piti kuitenkin vastalaukan pääty-ympyrällä muttei ollut kovin suora tai tasapainoinen. Kahdeksikkoa tähänkin suuntaan useampi kierros. Kokeiltiin myös kuskin jalkojen nostoa kokonaan irti. Alkuun Assi hämmentyi ja hidasti. Myöhemmin opin etten voi varmistella laukassa pysymistä ja Assi laukkaa paremmin jos en häiritse tarpeettomasti pohkeilla.

Tauon jälkeen jäätiin peilipäätyyn neliölle. Ensin käynnissä. Sitten käynnistä laukannostoja ja siirtymiä takaisin käyntiin. Kuskin piti istua alassiirtymät painavana penkissä. Aina välillä meinasi unohtua. Assi suoritti yhä vähän vaihtelevasti. Ensimmäisillä pyynnöillä ei laukkaa tullut. Parilla toistolla parani. Osa siirtymistä alas oli kelvollisia, osa tuli enemmän lavoille. Harjoiteltiin taas raippamerkkiä juuri käyntiin siirtyessä.

Lopulta jäätiin laukkaan ja kulmat sai pyöristää ympyräksi. Seinille ei saanut silti valua. Kummasti sinne päätyi jos ei skarpannut. Ensin vasen kierros. Ja kun lähdettiin kokoamaan laukkaa mutta pidettiin se yhä aktiivisena niin lopulta irtosi oikein makeaa menoa. Assi oli kevyt, Assiksi lyhyt ja aktiivinen. Kuskilla oli aika hangonkeksinaama kun vaihdettiin suuntaa.

Oikeassa kierroksessa aloitettiin samoin käynnissä neliöllä. Piti ajatella kulmissa takaosakäännöstä. Ja sitten takaset meinasivat luisua ulos. Ajattelin perää sisään ja vähän sulkumaista asentoa kulmiin. Kuulemma parani.

Tähänkään kierrokseen ensimmäinen laukannosto ei onnistunut sulavasti. Kyllä siitä lopulta päästiin laukkaan. Siirtymiä laukan ja käynnin välillä. Myöhemmät laukat nousivat taas hassusti. Sisäpohje kiinni. Älä purista liikaa äläkä hätäile. Laukka tuli useamman sekunnin viiveellä. Ainakin kerran molemmissa kierroksissa.

Lopulta jäätiin myös oikeaan laukkaan. Käännä huolellisesti lapoja sisään. Ei saa valua seinille. Nyt meni vielä herkemmin jos en skarpannut. Ja välillä unohduin ajelehtimaan jos mietin liiaksi muita asioita. Jalat irti, lavat kääntyvät. Raippa aktivoi laukkaa. Oikea ei edelleenkään ollut yhtään niin hyvä kuin vasen mutta tämähän se sitä hyödyllistä on. Laukan jälkeen ravissa makasi ihan tosissaan käsillä ja meni hetki että sain kohoteltua sieltä kevyemmäksi.

Loppuraveihin tasoittui oikein hyväksi. Alkukiiruhtaminen oli maltillista ja tasoittui kevyeksi ja tasapainoon. Sai taivuteltua ja molemmissa kierroksissa oli kevyt ja rento. Eikä mitään nykimistä. Jes! Paras tähän asti!

Ongelmia:
Assi oli alkuun taas hidas
oikeaa kättä piti välillä kääntää pystyyn
pohkeeni varmistelivat kaikesta huolimatta vähän liikaa
laukat nousivat taas hassusti laittamalla sisäpohje kiinni ja odottamalla

Parannusta:
ope sai minun pysymään ihanan rentona ja hyväntuulisena
vasen laukka oli todella hyvä
loppuraveissa todella hyvä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora