maanantai 22. huhtikuuta 2019

Koulujumppaa Hempalle

Maanantaina oli pääsiäisen viimeinen tallipäivä. Luvassa vihdoin koulua. Kelinä aurinkoinen +12°C ja tarhasta löytyi mutainen ratsu. Totesin että pihalla on kivempi harjata eikä tallissa meinaa nähdäkään kaikkea tumman ratsun likaa. Vaikka viritin eväätkin niin Hempalle ei kelvannut. Puhisi eväspussille eikä halunnut seistä puomilla. Pidin sitten narusta kiinni ja Hemppa yritti hiippailla millon minnekin. En saanut sitä ihan niin puhtaaksi kuin olisin halunnut vaikka aikaakin oli reilusti.


Mutapaakkuratsu ennen tuntia.


Lopulta oltiin pari minuuttia myöhässä kentällä. Onneksi mikään ei alkanut toviin ja ehdittiin kävellä ihan hyvin alle. Sitten otin vähän pyöreämmälle kaulalle ihan pitkällä ohjalla. Takki jäi kentän laidalle. Poolossa oli alkukäynneissä aavistuksen viileä mutta työskentelyyn se oli passeli. Saatiin yksäri, joten täsmätehtäviä luvassa.

Ope ohjeisti jäämään toiseen päätyyn ympyrälle. Mainitsi miten Hemppa ei anna vaikuttaa itseensä ja yleensä tunnit sen kanssa ovat vain selviytymistä hummaa suututtamatta. Mikäli ymmärsin oikein. Minulla oli tänään kouluraippa mukana mutta pidin sen vasemmassa kädessä enkä juuri käyttänyt pohkeen taakse. Ehkä olisin voinut hyödyntää sitä vähän rohkeammin.

Ensin otettiin toiseen suuntaan käynti ja ravi. Toisen suunnan käynti jäi tekemättä. Kaula suoraksi, ei saa taivuttaa liikaa vasemmallekaan. Ympyrä ajateltiin mutterina (8-kulmainen paitsi itse tein 12-kulmaisen). Hemppa oli vasemmassa ohjassa enemmän kiinni. Ihan alkuun tätä ei niin huomannut mutta myöhemmin ei voinut olla huomaamatta. Oikean kierroksen ravissa ope kaipasi asetusta. Ei vaan irronnut vaan kääntyi koko kaula. Sain käyttää käynnissä ja siinä sain Hempalle kerrottua mitä tahdon. Sitten onnistui ravissakin paremmin.

Ravissa jatkettiin välillä ympyrältä myös suoraa uraa. Pitkät sivut vähän uran sisäpuolella ja ajatus avosta. Kumpaankin suuntaan ensin vähän kiemursi. Vasempaan tasoittui helpommin. Oikeassa ei oikein hyväksynyt ulko-ohjan pidätteitä. Vähän lisää ravia. Aika hyvin itselläni oli käsitys siitä mitä milloinkin kannattaa korjata ja viilata. Varsinkin kauempana ja vauhdin lisääntyessä suurempi osa ohjeista rupesi menemään ohi kun en kuullut. Pari kertaa kysyin että mitä mutta muuten yritin arvailla. Kuskia ei onneksi kiusattu harjoitusravilla vaan sain keventää.

Laukka aloitettiin vasemmasta. Vähän pidemmällä ohjalla oli yllättävän hyvä. Lyhennä ohjia, ajattele pieniä kulmia. Aseta. Rullaava laukka. Paremmin polkevat takaset mutta ei saa kiihtyä. Mentiin pitkään ympyrällä. Laukassa meno vain huononi suoralla. Ajatus avosta. Joo, ajattelin kyllä mutten saanut taivutusta saati etuosaa vasemmalle. Yritin vetää vasemmasta ohjasta mutta sekään ei auttanut. Huomasin melko nopeasti etten jaksa itse jos jään vasempaan ohjaan kiinni. Sain sen korjattua elävämmäksi (ettei siinä päässyt makoilemaan). Sanomista tuli jostakin pään heilutuksista. En kuullut varmaksi että mikä oli syy ja mikä korjauskehotus. En huomannut että Hemppa olisi pahemmin heilutellut. Kuskille myös ohjeeksi että rennot jalat alas. Ohjien lyhentäminen oli vaikeinta. Välillä piti komentaa enemmän eteen. Käytiin myös lävistäjän kautta vastalaukassa mutta siitäkään ei tullut kovin hyvää.

Vasemman laukan jälkeen Hemppa oli jo läpimärkä. Onneksi kuskille ei ollut kovin raskasta. Hyvin jaksoi. Välikäynnit olivat lyhyehköt, sitten oikea laukka.

Oikea sujui paljon paremmin. Vähän paremmin piti rullata ja polkea takaa. Kaulan suoruus. Käännä etuosaa. Sitten tämäkin pyöräytettiin lävistäjän kautta vastalaukaksi. Siinä Hemppa tasoittui paljon paremmin kahden ohjan tuntumalle. Siitä vaihdettiin ravin kautta vasempaan laukkaan. Hetken meni hyvin kunnes alkoi taas jäkittäminen. Ehdotin lopulta että saanko käyttää taas vastalaukassa. Se auttoi taas ja kun vasen laukka sujui yhden kulman yli siististi niin sai siirtyä raviin.

Loppuravissa Hemppa oli tasainen. Sai päästää vähän pidemmälle kaulalle eli ryhdikkyys jäi testaamatta. Vähän yritti vyöryä mutta istunnalla tehty hidastus auttoi siihen. Ei vieläkään edennyt jalasta ihan napakimmin eteen mutta hyvä alku. Sellainen olo että Hemppa olisi paljon enemmänkin jumppatuntien tarpeessa.


Läpimärkä vaahtoponi tunnin jälkeen.


Käveltiin hetki kentällä seuraavan tunnin aloitellessa. Sitten vielä peltolenkki ympäri. Hemppa ehti vähän kuivahtaa mutta silti päätyi pesulle tunnin jälkeen. En saanut vesiä tulemaan letkulla pihalle, joten pesin sisällä. Tätä lienee taas luvassa hamaan syksyyn.

Ongelmia:
humma oli taas mutainen
Hemppa ei halunnut seistä pihalla puomin vieressä
en kuullut kaikkea opetusta (20 - 35 % meni ohi)
oli enemmän vasemmassa ohjassa kiinni ja tyhjä oikealta
vasen laukka oli hankalaa

Parannusta:
käynti ja ravi olivat yllättävän asiallisia
oikea vastalaukka auttoi vasempaan laukkaan

2 kommenttia:

  1. Kivaa lukea miten Hemppa sulle toimii. 😊 Sekä saada samalla vinkkejä miten sen kanssa voisi itse toimia ja mitä ei ehkä kannata edes kokeilla 😁 Kuka sua opetti tällä ko. tunnilla? Jännä huomautus alkuun. Riikka sanoi kerran että jostain syystä me ei Hempan kanssa riidellä mistään. Ihmettelen sitä itsekin, miksi se on mulle ja mun osaamattomuudelle niin armollinen. Ehkä just siksi kun en osaa vaatia siltä "liikoja".
    Terkuin, Anu

    VastaaPoista
  2. Kiitos kivasta kommentista :)

    Riikka piti tunnin. Siitähän Hemppa monesti hermostuu jos siltä (sen mielestä) vaatii liikaa.

    Itselleni tältä tunnilta jäi avuksi vastalaukat sekä vasemman lavan hallinta, varsinkin oikeassa kierroksessa. Kaulan suoruus tulee kaupanpäällisinä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora