sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Jumittelua rataharkoissa

Sunnuntaina oli rataharkat Assin kotitallilla. Oma starttivuoroni oli kello 12.45. Tähtäsin tallille yhdeksitoista mutten taas onnistunut. Luulin olevani silti ihan hyvissä ajoin. En ollut. Omistaja oli laittanut kaiken jo lähes valmiiksi. Humma oli harjattu eikä harjalle ehtinyt kuulemma tehdä enää mitään. Laitoin mössöt, suojat ja suitset. Sekä itseni.

Puolta tuntia ennen verkkaan pääsyä lähdettiin kävelemään pihalle. Aurinkoinen noin +4°C. Onneksi tajusin että sinne jäätyy ja toppaliivi ja ratsastushame olivat mukana. Tarkenin. Omistaja lähti mukaan. Käytiin lähinnä teitä pitkin lähimaastoissa. Assi oli fiksusti mutta välillä vähän jähmettyi. Lopulta kotipihalla vielä enemmän. Ei kannata ruveta tappelemaan. Käännyttiin sitten takaisin tai omistaja talutti meidät pahoista paikoista ohi. Mieleni olisi tehnyt patistella vähän enemmän.

Maneesin välikössäkin tyssäsi. Siinä tuntui vähän epämukavalta kun katto oli niin lähellä. Verkassakin tuntui aavistuksen takakireältä. Enkä oikein osannut ratsastaa hyväksi. Verkka-aikaa oli tänäänkin 30 minuuttia.

Omistaja oli taas apuna verkassa. Pyöreämmäksi, pyöreämmäksi olivat ohjeet tänään. Tai se, mitä niistä kuulin. Nyt itselläni jäi vähän suorittaminen päälle enkä päässyt tunnusteluun asti. Assi eteni vähän nahkeasti. Olisi pitänyt komentaa vielä paremmin eteen mutta yleisön edessä hävetti ruveta raippailemaan. Ja taas taisin kuvitella että liikkuu riittävästi. Väärin.

Pidettiin jonkin verran pieniä taukoja eli kuski jaksoi hienosti. Omaa verkkaani häiritsi myös suorittajien väistely. Ulko-ohja kunnolla käteen, kaula suoremmaksi ja lavat haltuun. Temponmuutoksiin asti ei päästy ja siirtymätkin jäivät kesken kun oli jo oma suoritusvuoro. Assi makasi ohjilla pahemmin kuin ikinä enkä osannut ja ehtinyt saada sitä sieltä paremmaksi. Pidempi verkka olisi ollut hyvä. Uraa pitkin laukkaspurttailut jäivät tekemättä.

Kellon kilistyä otin pienen laukkapätkän. Käytin käynnissä (vähän turhan hätäisesti) ja tein ravivoltin. Koska ei tullut hyväksi niin toisenkin. Sitten parani sen verran että lähdin aloittamaan.

Aloituslinjalla valui vähän vasemmalle. Enkä muistanut miettiä pysähdyksen muotoa. Ravissa oli jähmeä eikä suinkaan letkeä ja lennokas. Nelikaarisen reitti meni 90-prosenttisesti ihan ok mutta laatu oli vajaa. Laukka nousi. Tuntui siltä että pudottaa raville ja piti vähän hoputella. Voltit olivat hieman kulmikkaita, toinen tuomarin mielestä vähän iso. Lähes pudotti raville ensimmäisellä voltilla. Ennen lävistäjää uudestaan. Lävistäjällä siirtyi raviin kuten piti. Mutta vähän pitkänä. Toinen laukka oli jo paljon työläämpi. Lyhyellä sivulla noston jälkeen ehdotteli ravia ja voltin jälkeen pitkällä sivulla pudotti kokonaan raviin. Yritin kovasti kaikenlaista mutten saanut laukkaa enää nousemaan. Ei pysynyt ravissakaan vaan pudotti käyntiin. A:ssa esitettiin siis siirtymä käynnistä raviin kun se olisi pitänyt tulla laukasta. Käyntiin muistin kuitenkin ottaa ohjelman jatkuessa. Siirtymän laadusta ei muistikuvia. Käynnissä sama juttu että oli vähän jähmeää eikä meinannut edetä. Letkeys ja kaunis muoto hukassa. Raviin kuitenkin päästiin ja suht asiallinen reitti loppuun.

Tuomarin suullinen palaute piti sisällään että Assi oli pohkeen takana ja siitä seurasi tuntuman epätasaisuutta ja vastustelua kaikkeen tekemiseen. Taipuminen rungosta jäi vajaaksi. Ja kakkahätä pilasi (ei ehkä sanonut noin) jälkimmäisen laukan. Pohkeen takana olemista ei voinut siinä kuulemma korjata, joten ei menty mitään osia ohjelmasta uudestaan. Lisää treeniä. Ja kannattaa kuulemma keventää ravissa siihen asti että ratsu on rento.

Käytiin keskenämme kävelemässä loppukäynnit patsaalla. Kunhan päästiin talutettuina pihajumista ohi niin loppumatka sujui hyvin. Yksi pieni hätkähdys linnuista. Harmitti, mutta tällaista tämä on. Odotin enemmän tällaista menoa edellisiin kisoihin.

Tuomari arvosteli kiltisti. Aloituksesta oli seiska. Mutta ravisiirtymästä (jota ei esitetty) saatiin 5,5. Mielestäni kolmonen olisi ollut parempi. Rikotusta laukasta tuli sentään vitonen. 59,545 %. Tarkistuslasku antoi päälle 60 % mutta laskin vielä itse uudestaan. Tänään olisi ollut ruusukkeitakin jaossa muttei näillä pisteillä mitään pelkoa sijoituksesta.

"Hevonen saisi olla paremmin pohkeen edessä ja hyväksyä tuntuman, asetukset ja taivutukset. Laukassa parempaan tasapainoon. Saisi olla notkeampi koko kropastaan."

Omistajan mielestä Assi tuntui jo eilen väsyneeltä. Itse en huomannut erityisempää väsyneisyyttä. Mutta rentous puuttui eikä keskittynyt minuun kunnolla vaan pälyili. Kuulemma kakkakin oli jo tuloillaan ennen aloitusta mutta komensin siitä eteen. Olisi kannattanut kuulemma antaa hidastaa tyhjennykseen. En tajunnut yhtään. Luulin että jumittelee vaan omiaan. Mutta entistä enemmän olen sitä mieltä että Assi pitäisi pitää aina tarpeen tullessa liikkeellä. Muuten tulee tällaisia ratastipluja.

Ensi kerralla kuulemma mietitään koko viikon ohjelma tarkemmin ennen kisoja. Ihanaa! Ja jotain vielä pienimuotoisempia rataharkkoja saattaisi vielä saada järjestettyä ennen kesää. Ope tuomariksi. Minulle kyllä riittäisi. Tässä vaiheessa voisin melkein mennä itsenäisestikin ratatreeniä. Mutta kisaamaan ei opi kuin kisaamalla. Yleisöön ei totu kuin yleisön kanssa. Ratsastamisen opettelu jatkukoon.

Emmi kuvasi ratamme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora