tiistai 16. huhtikuuta 2019

Etukenotusta ja hyvää mieltä

Maanantai jäi lopulta hepattomaksi, vähän ahdisti moinen. Tiistaina pääsin onneksi taas ratsaille. Selkäni oli kunnossa vielä ennen sählyä mutta suuttui siellä. Buranaa ennen tallireissua ja silti jomotti vasemmalta alhaalta.

Ensimmäinen kunnon kevätkeli. Mennessä +12°C, lähtiessäkin vielä +6°C. Jätin sukkahousut pois välistä ja optimistisesti laitoin alle t-paidan poolon sijasta. Sukkahousujen (ja villasukkien) puute ei haitannut mutta fleece piti pitää yläkropan peittona. Toppaliivin nakkasin heti alkuunsa pois.

Ratsukoita tunnille tuli tänään 4. Sain jatkaa onneksi taas Sakulla. Tallissa olin määrätietoinen ja humma kiltisti. Ratsailla tohotti muttei tuijotellut. Hommat aloitettiin taas rennolla hevosella, väistöillä ja taivutuksilla. Pidätteitä tarpeen mukaan ja sai vaikka pysäyttää. Katsomon eteen pysäytys ei oikein onnistunut. Väistöt ihan ok ja nyt ihan tosissani yritin asetuksia mukaan. Skarppasin myös tarkasti etten jää vetämään. Pidäte ja myötäys. Muutamat pysäytykset. Ajatus tarpeeksi hitaasta käynnistä. Kuskin suurin ongelma tänään oli etukenotus, josta tuli melko jatkuvasti sanomista. Arvelen että kipeällä selälläni saattoi tosiaan olla jotain tekemistä kenotuksen kanssa.

Alkutunnista ensin kevennettiin ravia, pääty-ympyrää koko porukalla. Temponmuutoksia. Sai mennä tarpeeksi hitaasti, joten sain kierrokset alas. Tajusin myös olla vetämättä, joten Saku keveni ihanan kepeäksi edestä. Sisäkättä ylös ja taivutus ympyrän kaaren mukaan. Nautin menosta. Vasempaan vähän kiihtyi mutta sain malttamaan siinäkin. Kun Saku yritti kaatua sisään niin hipsaisin raipalla. Eikä sanonut siitä mitään pahaa.

Sitten jatkettiin harjoitusravissa uraa pitkin. Ensin käyntisiirtymiä. Vähän oli yhä ongelmia katsomon reunalla. Sitten sai tehdä myös väistöjä tai pysäyttääkin. Lopuksi myös voltit annettiin valikoimaan. Vähän tuntui kiihtyvän volteilla mutta nyt en yrittänyt hiivuttaa kaikkea vauhtia pois. Taipui kauniisti. Se olisi open lisäämä viides positiivinen asia. Pääsääntöisesti homma oli hyvin hallussa mutta välillä vähän rakoili jostain. Nyt ymmärsin että tarpeen mukaan pieni sooloilu ei ole paha asia. Jos pitää pysäyttää niin kentän keskellä mahtuu ihan hyvin ottamaan seis.

Melko pian ruvettiin tekemään laukkatehtävää. Ohjeiden aikana Saku tuijotteli ja hiippaili katsomon edessä eli ohjeet menivät kuskilta ohi. Onneksi ope kärsivällisesti toisti ne minulle. Kulmiin myötälaukka, pitkien sivujen keskelle vastalaukka. Joka väliin ravia. Näin kiteytetysti.

Laukkatehtävä meni tänään yllättävän hyvin. Kaikki nostot toivat toivotun laukan. Ja useamman kierroksen sain kaikki kulmat ja vastalaukat tehtyä putkeen. Saku oli aavistuksen kiireinen ja välillä pakoili uraa katsomon edessä. Tee voltti, ohjeisti ope. Oltiin sen verran muita ripeämpiä että välillä piti katsoa uralta väljempi paikka.

Vasemman kierroksen lopuksi Saku rupesi olemaan aika kuumunut. Jätä osa laukoista väliin ja tee sen sijaan vaikka kulmaan laukkavoltti, oli ohje. Näppäriä voltteja tuli ne muutamat mitä ehdittiin tehdä. Toki laukassakin oli samoja juttuja eli ei saa etukenottaa, istu raskaasti ja jotain pidätteistäkin.

Lopuksi keräydyttiin vielä keskiympyrälle ravaamaan. Sakulla oli vauhti päällä ja piti rauhoitella. En kuitenkaan jäänyt vetämään eikä tässäkään tuntunut jyräävän. Vähän yllättäen tehtiin laukannostot molempiin suuntiin. Laukat nousivat oikein näppärästi. Eikä pahasti valtautunut. Oli aika rento olo kyydissä. Vaikka Saku yritti loikkia katsomon edestä sisään ja kiihdytti niin ei haitannut minua. Mutta kun ope maiskutti kaverille kun oltiin kohdalla niin Saku vaihtoi laukan takaa vääräksi. Pikkuvikoja. Sain korjattua.

Loppuravissa kuunteli taas pidätteet hyvin. Yritin vahtia ettei pääsisi etupainoiseksi vaikka venytti alemmas.

Ongelmia:
kipeä kuskin selkä
kuskin etukenotus
kuski valui heti uudestaan etukenoon kun sai korjattua
kuski yritti paikata etukenoa pyöristämällä selkää
Sakun katsomon tuijottelu
laukassa vähän sivuliikkeitä katsomon edestä (aika säälittävää)

Parannusta:
1) alkutunnista Saku oli raviympyrällä ihanan kevyt edestä
2) kuskin zeniä ei haitannut vaikka Saku loikki laukassa vähän omia sivuliikkeitään
3) ei tullut olo että juoksi alta tai painoi kädelle vaan kuunteli ja malttoi
+4) kaikki laukat nousivat oikein
taipui kauniisti ravivolteille
tajusin lisäkiristää satulavyön jo alkutunnista
ei saanut raipan hipaisuista hepuleita
oltiin Sakun kanssa molemmat hyvällä tuulella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora