perjantai 26. huhtikuuta 2019

Itsenäisesti koulukuvioita simasuulla

Lauantaina oli viimeistelypäivä Hempalla ennen sunnuntain koulukisoja. Haaveilin opetuksesta mutta se ei sitten onnistunutkaan. Lisäksi Hemppa oli menossa yhdeltä tunnille. Itsenäisesti siis, kenttä viiden jälkeen vapaana.

Keli oli taas aurinkoinen, noin plus kymmenen. Hemppa oli pihalla ja ehtinyt pyöriä itsensä taas mutakerroksen alle. Totesin että kivempi putsata humma ulkona ja harjasin sen pihatossa. Karvaa irtosi yhä hirmuisesti. Tuuli vei tupot pois. Tuumaus oli kovin utelias puuhistani ja osallistui. Hemppa nautti auringosta. Lopuksi oli kiva rapsutella vielä hummaa ja toinen nuokkui silmät puoliummessa. Vähän harmitti että siitä piti lähteä hommiin.

Tallissa Hemppa näytti vähän siltä että ei enää satulaa, kiitos. Kuolaimiakaan ei olisi halunnut. Taisi hepan mielestä hommat jo riittää tälle päivälle.

Kentällä ensin talutin ja purin esteet edestä. Sitten sama Hempan haluttomuus jatkui. Kaksi edellistä kertaa hyppäsin sujuvasti kyytiin oikealta puolelta. Tänään Hemppa lähti pakittelemaan sivulle kerta toisensa jälkeen. Vasemmalta puolelta olisi huolinut kyytiin mutten halunnut antaa periksi. Kun olin siirtänyt noin kuudesti takaisin penkin viereen niin pysähtyi tuijottelemaan kärryheppaa ja ehdin selkään ennen kuin huomasi.

Käytiin lämmittelykierros tietä pitkin maastossa. Oikealle ravissa. Vähän yllätyin miten rento ja tuijottelematon oli. Lopulta vähän oikeaa laukkaa. Ei oikein kiihtynyt vaan pariakymppiä. Käynnissä käännös takaisin. Vasen laukka nousi oikein tasaisesti (muoto kaamea) ja siinäkin jolkoteltiin pariakymppiä. Pari kertaa piti ottaa käyntiin autojen takia.

Kentällä lähdin suoristelemaan ensin käynnissä. Pientä vastustelua mutta pikkuhiljaa parani. Ravissa sama juttu. Vasen lapa sisään, kaula suoraksi. Avoja ja ympyröitä. Jalasta eteen. Yritin pitää kouluraippaa hetken oikeassa kädessä mutta kun hipaisusta tuli takapotku ja pelkästä läsnäolosta Hemppa jännittyi ja hidasti niin luovutin. Välikäynneissä sain kyllä hieroa sillä molempia kylkiä.

Aloitin helpommasta eli oikeasta laukasta. Uraa pitkin ja muutama ympyrä, sitten lävistäjän kautta vastalaukkaan. Työstäminen oli kesken kun huominen kyytimme saapui. Oma keskittyminen karkasi ja pidettiin välikäynnit.

Jatkettiin muutaman siirtymän kautta takaisin oikeaan laukkaan. Laukka ok, nostot löysiä. Vasen laukka ei ollut alkuun niin kamala kun pelkäsin. Ei tosin ollut kukaan huutamassa että lyhennä ohjia. Yritin keskittyä istumaan kunnolla takana. Vastalaukkaa sitten vasemmassakin. Lopulta myötälaukassa ympyröitä.

Taidettiin pitää seuraavatkin välikäynnit ennen kuin otin laukassa 15 metrin voltit mukaan. Alle tiimalasin verran vastalaukkaa. Taivuta vielä huolellisemmin. Kääntäminenkin oli välillä suuntaa-antavaa ja tuli isoja. Ravissa tein vielä pari nelikaarista. Taas oli kääntöongelmia ja viime metreillä aina oltiinkin yli linjan tai kääntyi liian aikaisin. Välissä tarpeen mukaan vähän siirtymiä. Parani kun keskityin kunnolla.

Lopuksi sitten radan pariin. Oikealta valui keskilinjasta yli, pitänee siis aloittaa vasemmasta kierroksesta. Vasta tässä vaiheessa tajusin että ravivoltit puuttuivat verkkaohjelmastamme. Vasen ok, oikea (kerta toisensa jälkeen) liian iso. Eikä ihan täsmälleen reitillä. Tosin toisella sivulla ei ollut kirjainta niin se vaikeutti. Nelikaarinen meni yllättävän taipuisasti mutta alas istumiseni hidastutti vauhtia. Taisi olla enemmän kuskista kiinni. Molemmat laukat nousivat todella löysästi. Voltit tasaiset mutta vähän hitaat. Ei ollut lennokasta. Lävistäjän ravisiirtymä oli ihan yllättävän hyvä kun keskityin hidastamaan laukkaa istunnalla. Ei lähtenyt vyörymään ravissa. Ehkä ravin rauhallisuus oli yksi syy löysään laukannostoon. En muista miten toinen laukka tuli alas. Käynti ok. Enkä taas muistanut että kuinka löysiksi ohjat pitää antaa. Kaksi kirjainväliä on ainakin itselleni aika lyhyt aika keriä ne takaisin. Ravi loppuun ok. Viimeiset 3 askelta valui linjalta vähän sivuun, pysähdys ok. Ja kun muistin vähän liikuttaa kuolainta niin laski päänsä. Kisoissa tuskin muistan.

Suurimmat hankaluudet oli laukannostot. Niitä en lähtenyt tänään enää hinkkaamaan. Seuraavaksi listalla oli ravivoltit ja nelikaarisen linjaukset. Niitä oli hyvä ajella loppuraveissa. Uralla voltit paranivat nopeasti. Oikeassa kierroksessa yhä liirasi herkästi ulos. Nelikaarisen menin monesti ennen kuin rupesin osumaan suoristuskohtiin paremmin. Hemppa sen sijaan oli kiva. Kevensin ja humma oli tasainen, suu kiinni ja kuola valuen. Vaahtosi suusta eli jotain oli tainnut mennä oikein. Kun tuli hyvä hetki niin otin käyntiin. Loppukäynnit talutin ja siivosin samalla jälkemme (ja tuntilaistenkin kasoja).

Hemppa simasuu ratsastuksen jälkeen.
Kellertävä läiskä on kuvasta häivytysyritetty takkini.

Ongelmia:
oli taas mutainen ja karvaa lähti paljon, harjaamisessa meni kauan
laukannostot olivat löysiä
kuski ei osannut kääntää sopivan kokoisia nelikaaria
oikean kierroksen ympyrällä liirasi pitkästä aikaa ulos
harjoitusravissa vauhti kuoli
siirtymät olivat herkästi huonoja jos en keskittynyt kunnolla

Parannusta:
pihalla oli kiva rapsutella
vasen laukka rupesi rullaamaan yllättävän hyvin
ei rikkonut vastalaukkoja
loppua kohti tasoittui kahdelle ohjalle
loppuraveissa kulki tasaisesti suu kiinni ja kuolavana valuen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora