keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Kokeilemassa kirjavaa

Keskiviikkona oli lopulta myös lämmin syyspäivä. Harmi että tämäkin ehti vähän viiletä ennen kuin päästiin ratsaille. Reilusti kympin yläpuolella kuitenkin, t-paita + fleece. Nyt ehti ratsastaa valoisalla.

Listalla odotti yllätys ja pääsin ensimmäistä kertaa testaamaan kesällä tullutta kirjavaa tammaa. Vaska selvisi myöhemmin nimeksi, pitkään listassakin luki vain kirjava. Oli jo valmiiksi hommissa ja edellinen kuski kehui kovasti. Meitä taisi olla 5 ratsukkoa.

Alkuverkassa pyöriteltiin voltteja käynnissä ja ravissa. Nyt tein nämä ihan ajatuksella ja huolella. Silti tamma oli kankeahko. Kaatui sisään, kenotti päätä eikä oikein halunnut taipua. Eteni reippaasti ilman raippaa ja kannuksia. Melko pian otettiin laukatkin. Vähän oli nostovaikeuksia ja tiputteli laukkoja pois vaikka kuinka yritin pitää yllä. Pyysin raipan ja puolipitkä kouluraippa kiritti niin hyvin että lopulta se oli pakko pudottaa pois. Toiseen suuntaan laukat menivät vielä raipan jälkivaikutuksella. Johonkin väliin kyllä juostiin puoli kenttää ravissa kun laukkaa ei meinannut löytyä.

Välikäynneissä käveli paremmin suoraan kuin aluksi. Silloin olisi halunnut lähteä portille ja välillä kiemurrella omiin suuntiin.

Lopputunnin tehtävänä nostettiin käynnistä laukka pitkän sivun lopusta ennen kulmaa. Lyhyelle sivulle laukassa pääty-ympyrä ja seuraavan pitkän sivun alusta takaisin käyntiin. Olin aika yllättynyt kun vasemmassa kierroksessa laukat nousivat. Puolessa välissä ympyrää rupesi aina hyytymään ja oli aika työlästä saada laukka pidettyä. Kun lopulta ehkä kolmannella kerralla pudotti raviin eikä pyynnöstä nostanut laukkaa takaisin niin menin kinuamaan uutta raippaa. Minitikku oli toiveena ja sellaisen olisin kaivannut jo ekallakin kerralla. Sopivia ei ollut tarjolla niin ope katkaisi meille pienen oksan pensaasta. Se oli juuri täydellinen. Ei paljoa tarvinnut kaulalle hipaista kun humma muisti jatkaa laukkaa.

Oikeassa kierroksessa nosti huonommin. Ehkä uuvahti? Tuli vääriä ja ravia. Vielä karumpaa kulman oikaisua kuin vasemmassa. Loppuun kuitenkin päästiin oikeassa laukassa ympyrälle ja pyörittiin pari sakkokierrosta. Höllää sisältä, katse menosuuntaan. Kai se auttoi.

Laukkapätkien välissä pyörittelemilläni käyntivolteilla rupesi vähän myötäämään. Tässä salaisuus oli saada etuosaa jopa vähän väistettyä sisäpohkeella ympäri ja taivutus tästä. Oikeassa kierroksessa toimi huonommin. Loppuraveissa oli hyviäkin hetkiä muttei ollut erityisen tasainen.

Kehityskelpoinen. Kivan energinen. Mutta laukkaaminen ilman raippaa oli turhauttavaa. Pohdin että vaadinko ratsulta sen voimiin ja taitoihin nähden liikaa.

Ongelmia:
pudotteli laukkoja pois
vähän tasapainoton
ei kovin taipuisa
tuntui huonokuntoiselta

Parannusta:
kivan reipas
ei tehnyt mitään tyhmää
yritteliäs

JK. Seuraavana maanantaina näin kirjavan hyppäämässä ja kulki koko tunnin niin nätisti hypyt mukaanlukien että rupesin kyseenalaistamaan omaa ratsastustaitoani.

Myynti-ilmossa kerrottiin näin:
2003 syntynyt kirjava tamma, jolla ajettu ja ratsastettu. Ihanaakin ihanampi muhkea tamma, josta on moneksi. Kiltti ja äärettömän kuuliainen, helppo hoitaa ja käsitellä. Kengitykset sun muut onnistuu helposti. Kokoa on about 165cm, kantaa isommankin ihmisen, mutta toimii silti pienin avuin. Kokoisekseen yllättävän kevyt ja paremminkin "herkkä" kuin laiska. Tasoltaan n. HeB ja meillä hypätty 70-80cm asti. Kivat, helpot liikkeet istua, kuitenkin sopivasti "laatua", hyppää kivasti myös.
Ollut aiemmin tätiratsuna, ajoheppana ja nyttemmin meillä ratsastuskoulussa. Ajatuksena oli tehdä tästä meille vammaisratsu, mutta meistä tuntuu siltä, että vaatisi vielä aikaa totutella sellaiseen. Joten tässä oikein ihana tätiratsu, ajoheppa, ratsastuskoulun tuntipuksutti, astetta erikoisempi treenikaveri.
Hinta: 6200e sis. Alv (5000e+alv24%=6200e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora