sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Eka kerta saikun jälkeen Tytsyllä

Sillä se lähtee millä on tullutkin. Estekisojen jälkikeljutuksia lähdin hoitamaan Mallulle. Klo 16 jälkeen ja sain valita Sokerin ja Tytsyn väliltä. Tytsy ilman satulaa oli toive ja näin myös luvattiin. Kelinä oli pilvinen +5°C. Ekaa kertaa Tytsyn kyytiin sitten sen saikun. Tunteja se on tehnyt jo jonkin verran. Sekä etsii uutta kotia.

Tytsy tuli kutsumalla tarhasta. Taluttaessa oli kiltisti. Hoitaessa imuroi maasta kaiken syötävän, johon ylettyi. Alkuun tuntui vähän hämmentyvän satulattomuudesta. Mutta kulki tasaisesti eikä kiihdytellyt. Suurempia suunnitelmia ei ollut. Menin ihan perusratsastusta. Oikealle tuntui tosi jäykältä ja meni pitkään ennen kun sain turpaa yhtään oikealle. Kokonaisuutena on mennyt joskus paremminkin. Mutta heppa oli rauhallinen ja kuuliainen.

Alkuun tein voltti- ja ympyräkahdeksikkoja käynnissä ja ravissa. Harjoteltiin myös Tytsyn kanssa pysähdyksessä myötäämistä. Alkuun meni tovi ennen kuin tajusi mutta tuntui saavan juonesta kiinni. Malttoi sitten myös seistä jotenkin eikä koko ajan joku jalka ollut menossa johonkin.

Laukat tuntui alkuun vähän huterilta itselleni, varsinkin laukan jälkeinen ravi. Kivasti hepo kuitenkin kuunteli hidastuksetkin eikä tarvinnut vetää. Tehtiin jokunen ravista pysähyds. Eikä ollut laukan jälkeen sinkoilemassa vauhdilla. Suurimmat kiihdyttelyt tuli siinä vaiheessa kun keräsin ohjia käynnissä tuntumalle.

Yritin pitää tunnin suht kevyenä. Otettiin useammat välikäynnit eikä laukattu pitkiä pätkiä kerrallaan. Loppuun tein vielä temponmuutoksia kaikissa askellajeissa. Ravissa hidasti kivasti pelkällä istunnan tiivistämisellä. Reagointi olisi hetkittäin voinut olla nopeampaa. Eteenratsastus ei venyttänyt askelta kunnolla vaan meni kiireiseksi. Sokerilta saa hienomman tuntuista ravia helpommin irti. Tosin ei ollut raippaa eikä kannuksia.

Käynnissä lyhentäminen jännitti herkästi koko ratsun pystypäiseksi. Eteenratsastuksessa taas venytti kivasti. Laukassakin sain ainakin itselleni tuntuvia eroja esiin. Yksi sivu eteen, toinen kiinni. Sama kumpaankin suuntaan. Nostot ei kyllä olleet nostoja vaan laukkaan ajautumista. Tässä vaiheessa kun säätelin laukkaa niin osasin jo istua kyydissä pitämättä harjasta kiinni. Yritin lopuksi ottaa vielä hyvän noston mutta lopetin aika äkkiä. Ei tullut hyvää, ja oma tasapaino ei kestänyt. Mutta tulipahan laukka.

Loppukäynnit saatiin käydä laavulla. Alkumatka meni oikein kivasti. Ehkä kolmannessa polkujen risteyksessä Tytsy ehdotti ensin että mentäisiin vasemmalle. En suostunut. Sitten oli menossa oikealle. Ei kelvannut sekään kuskille vaan halusin suunnitelmien mukaan laavulle. Vähän matkan päästä Tytsy pisti täysstopin päälle ja liikkui vain taaksepäin. Mutta koska olin päättänyt että laavulle mennään niin sinnehän mentiin. Eli ratsu ympäri ja pakki päälle. Kivan vaivattomasti Tytsy peruutti. Välillä kokeilin että joko meno maistuisi makoisammalta eteenpäin. Saatoin saada 5 askelta eteen ja sitten meni taas pakki päälle. Eli tamma taas ympäri ja pakittelua kohti laavua. Tässä menikin sitten ihan tovi. Ja laavulla hepo oli selvästi jännissään. Sieltä lähdettiin sitten pikkupolulle ja hyvin varmajalkaisesti sekä reippaassa käynnissä palattiin tallille. Tytsy keksi jopa omia oikoreittejä. Mutta mikäs siinä, minulle riitti että päästiin laavulle ja pysyttiin käynnissä.

Hetken tamma sai pihalla vielä maistella vihreitä ennen kuin pääsi karsinaan välipalalle. Nyt vähän jo yritti havitella omiin suuntiinsa talutellessa mutta muisti sitten taas että tätä kuskia pitää totella myös narun päässä.

Ongelmia:
laukannostot oli ravista juoksuja
laavulle meno

Parannusta:
ei sivuliikkeitä

Todistusaineistoa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora