maanantai 22. tammikuuta 2018

Ulkoavut vuotavat ja vertyessä paranee

Maanantaina oli pakkaspäivä ja molemmat opet estyneitä. Luvassa siis itsenäinen Asseilu. Menin tallille suoraan töistä ja ratsaille ehdin noin kahdeksaksi. Hoitaessa tamma oli minulle ok mutta naapureilleen mustasukkaili ruoistaan. Pihalla oli n. -11°C, maneesissa pari astetta pakkasella. Sopiva vaatetus oli alupaita, välipaita ja välikausitakki. Fleece ja toppaliivi piti heivata. Tallissa toppahame oli hyvä.

Alkukäyntien jälkeen hölköttelin hummalla askellajit läpi. Olihan se pitkä ja kankea. Vähän hidas ja yritti jarrutella. En antanut pysähtyä siinä mutta kokeilin kuitenkin myöhemmin pari kertaa pysäyttää kulmaan että oliko sittenkin kakkahätä yllättänyt. Ei ollut. Yritin itse istua takakenossa. Laukassa mentiin myös vastalaukkoja. En pitänyt kiirettä ja alkuun tulikin laukattua enemmän kuin esteverkoissa. Jokusen kerran pudotteli laukkoja alkutunnista pois. Aavistuksen hengästyi muttei hionnut.

Työskentely aloitettiin käynnissä. Etukäteen ajattelin että tänään volttaillaan ja taivutellaan mutta pysyttiinkin vielä pykälää enemmän perusasioissa. Käynnissä hain tasaista tuntumaa ja etenemistä. Ehkä meni jo kiireiseksikin. Ravissa yritin päästä kiemurtelematta suoraan. Päädyissä tunsin että ratsu vuotaa ulkoavuistani läpi. Kerrankin ehti huomata tällaista. Mainiota! Vasemmassa kierroksessa ratsun muoto parani ulkokyljen haltuunotolla, oikeassa kierroksessa huomasin enemmän ongelmia saada vasen kylki pidettyä hallussa.

Tein vähän ympyröitä, muutaman väistön. Laukkasin. Maneesissa oli 2 - 3 muutakin hevosta, joten reittejä piti suunnitella vähän etukäteen.

Laukat nousivat nyt siististi ja kulki suht asiallisesti ja kiihtymättä. Itse yhä vähän heijasin kyydissä. Laukkojen pudottelu katosi ja meno parani. Rupesi löytymään vähän ryhtiä. Ehkä tällä ratsulla kyse on vertymisestä.

Loppuun tein vielä siirtymiä. Käynnistä raviin ja laukkaan, laukasta lähinnä hallitusti raviin ilman lörähdyksiä. Assi virittyi kivasti ja nosti laukat näppärästi. Kun tein siirtymiä suht tiuhaan (noin puolen ympyrän välein) niin kuunteli myös hyvin. Päivän positiivinen oli yllättävän siistit siirtymät alas. Laukasta ei ehdottanut tapiirisiirtymiä käyntiin vaan löytyi heti ryhdikästä ravia. Välillä toki vähän turhankin vauhdikasta. Mutta ravin sai suht nopeasti haltuun ja laukat nousivat näppärästi niin käynnistä kuin ravistakin.

Loppuraveissa ratsu tuntui tasapainoisemmalta. Kulki melko tasaisen pyöreänä (peilit olivat niin jäässä etten nähnyt), taipui kivasti eikä poikkeuksellisesti yrittänyt kovin pahasti kipitellä. Yhä toki meni toiseen kierrokseen lujempaa. Mutta nyt irtosi myös hidas ja odottava vaihde. Päästämällä sai askelta venymään. Sangen hyvä ja kuski tuli iloiselle mielelle.

Loppukäynnit kävelin selästä ja Assi kävelikin ihan reippaasti. Lopulta sosiaalinen paine ajoi talliin kun rupesi tulemaan ohjeita valojen sammutuksesta.

Ongelmia:
oli naapureilleen vähän känkkä ruoista
alkuun oli hidas ja kankea
kuskin ulkoavut falskasivat
yhä piti kertaalleen pysähtyä tarpeille

Parannusta:
vertyi ratsastaessa hyväksi
oli reipas, kuuliainen, taipuisa ja suht ryhdikäs
saatiin siistejä siirtymiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora