lauantai 6. tammikuuta 2018

Puomeja kootummassa laukassa

Lauantaina mahduin vihdoin Hempan kanssa tunnille. Yhä satoi lunta ja keli oli nollissa. Ratsukoita tunnille tuli 5 ja aiheena meillä oli puomeja. Tänäänkin Hemppa vihjaili ettei enää tahtoisi satulaa selkäänsä.

Toisella pitkällä sivulla oli pitkä liuta puomeja ja niukasti maasta irti olevia kavaletteja. Tultiin niitä heti alkutunnista käynnissä ja ravissakin. Keskeltä yli ja tasaisessa tahdissa. Hemppa otti 2 askelta väliin ja noin kolmanneksi viimeisellä puomilla herpaantui ja nyki turpansa ylös. Hetken keventelyn jälkeen sai istua harjoitusraviin. Nostin jalustimet kaulalle. Yhä vain viikon takainen taivehiertymä muistutti olostaan.

Sitten tultiin koko porukka puomien yli laukassa. Kaikki laukkasivat samaan aikaan ja mahduttiin ihan yllättävän hienosti. Hemppa laukkasi kivan rauhassa, eilisistä treeneistä taisi olla apua. Pari huonompaa kertaa tuli, jolloin väliin tuli ravia tai väärää laukkaa ja tahtirikkoja mutta suurin osa onnistui kuitenkin hyvin. Molempiin suuntiin sama. Eikä laukassa edes pahasti vänkäillyt vaikkei juuri tehty ympyröitä. Yllättävän pyöreää.

Sitten tultiin yksi kerrallaan koko kuvio. Oikeassa laukassa aloitus, ennen puomeja voltti (ympyrä), puomit, perään voltti puomin yli, päätyyn ja samaisen puomin yli lävistäjä ja laukan vaihto. Laukkaa lähes puomeille, taas voltti ennen, puomit ja tarpeen vaatiessa voltti myös perään. Sitten lävistäjä toiseen suuntaan ja vaihto ilman puomia.

Alku meillä meni ihan hyvin. Voltti puomin yli oli hankalasti linjattu. Mutta ei kaahailtu vaan edettiin tasapainossa. Yllätyksekseni tuli ilmava vaihto puomilla oikeasta vasempaan. Vasemmassa vähän venähti ja puomien lopussa tuli ahdasta. Toiseen suuntaan vaihtoa ei tullut vaan jäi väärään laukkaan ja lopulta pudotti vaihdon yhden raviaskeleen kautta. Ei hiillostettu vaan olin tyytyväinen.

Loppuraveihin yritin laittaa jalustimia takaisin mutta hihna oli ns. ratkennut pituussuunnassa kahteen osaan ja irronnut kiinnityskoukustaan puoliksi. Ei tullut kevennyskäskyä, joten istuin sitten yhä alas. Mentiin puomeja ja nyt ratsu tukeutui ohjaan vähän enemmän ja tasaisemmin ja tasaisempaa oli myös meno. Ei enää nykimistä loppuun. Vauhti säätyi istunnallani. Oikein hyvä.

Loppukäynneissä väänsin jalustinremmin ruotuun ja sain jalustimet takaisin jalkoihin. Halusin käydä loppukäynnit vielä pellolla.

Lunta oli pyryttänyt niin paljon ettei siellä tarvinnut haaveillakaan kuin käynnistä. Hemppa ei ollut innokkaimmillaan vaan ehdotti syvän hangen kautta takaisin kääntymistä pari kertaa. Käytiin myös kerran hepan ja kerran kuskin virhearvion takia syvissä lumissa. Huomasin äkkiä että hevosella ei pääse samasta paikasta kuin moottorikelkalla kun humahdettiin ryntäisiin asti hankeen. Hemppa otti tilanteen rauhassa ja peruutti pois. Räntä vihmoi reiteni märiksi eikä todellakaan tehnyt mieli kävellä toista kierrosta.

Hemppa sai tallissa loimen niskaan ja pääsi kavereiden kanssa pihalle syömään päiväheiniä. Sekä huomenna saa vihdoin ansaitun vapaapäivän.

Ongelmia:
humma yritti vaivihkaa pakoilla satulointia
räntä kasteli reidet
viikon takainen hiertymä haittasi yhä
alkutunnista vähän perusnykimistä
laukka ei vaihtunut toiseen suuntaan
kauhisteli puomeja kantavaa opea

Parannusta:
laukka oli aika hyvin kasassa
vaihtoi laukan puomilla
tasoittui loppua kohti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora