lauantai 27. tammikuuta 2018

Ainon toinen ope firman istuntakurssilla

Viikonlopuksi oli luvassa istuntakurssi Ainossa työkavereiden kesken. Samalla pääsin vihdoin testaamaan myös paikan toisen open. Molempina päivinä 1,5 tuntia ratsastusta. Minulle ilman alennuksia hinnaksi tuli 130 euroa. Ihan kohtuullista 6 hengen ryhmässä.

Heppajako toi viikonlopun ratsukseni muutamaa viikkoa aiemmin tuntivahvuuteen saapuneen Unskin eli Unton. 13-vuotias pv. Kuulemma he A, re 110 cm. Karsinassa oli kiltti mutta vähän arka. Pikkumaneesissa oli +8°C (pihalla +1°C) ja valitsemani t-paita + fleece oli oikein sovelias vaatetus. Ratsastuksen aikana hihat ylhäällä, loppukäynneissä hihat alas ja ihan lopuksi tuli vähän viileä.

Alkukäynneissä pitkin ohjin käänneltiin ratsuja volteille ilman pohkeita pelkällä istunnalla. Olipa hankalaa. Pitkin ohjin jaloilla lähes kaikki kääntyvät nykyään helposti mutta kun jalat otettiin pois niin meni hankalaksi.

Hepasta sain käyttöohjeeksi että jalalla kun ratsastaa niin pyöristyy suht helposti. Saattaa myös jäädä painamaan kädelle. Kolme kierrosta meni nenä pitkänä ja vähän meinasi jo huolettaa. Vaan sitten pyöristyi tuntumalle ja oli kivan tasainen. Lopputunnista kävi edestä raskaammaksi kuten oli ennustettu.

Alkutunnista mentiin käynnin jälkeen kevyttä ravia ja voltteja. Sangen pitkään meni ennen kuin rupesi tulemaan kommentteja. Mutta suoritettiinkin ihan tasaisesti. Välillä piti vähän kiinnittää huomiota omaan istuntaan. Katsoa esim. miten jalat ovat rentoina ilman jalustimia suhteessa jalustinhihnoihin.

Laukat mentiin pääty-ympyröillä kun tunnista oli kulunut lähemmäs tunti. Ensin vasen, joka on Unskille kuulemma vaikeampi. Enhän meinannut saada koko laukkaa nousemaan. Ei ollut raippaakaan. Ehkä kolmen ympyrällisen jälkeen nousi alkeisratsastajatyylillä eli paukutin jalkoja kylkiin ja irti. Onneksi ei tiputtanut laukkaa pois vaan sekin oli siistiä ja rullaavaa. Harmillisesti helpompi oikea laukka ei noussut oleellisesti paremmin. Ehkä kierroksen verran yritystä sai lopulta laukan esiin. Laukattiin ihan pitkät pätkät. Humma hikosi märäksi.

Viimeisen noin puolen tunnin ajaksi nostettiin jalustimet ylös. Ensin tehtiin siirtymiä käynnistä raviin, sitten ravivoltteja sangen pitkään. Taas tuli peruskommentti eli sisähartiaa (varsinkin oikeaa) pitäisi kääntää enemmän voltin mukana. Lopulta lässähdettiin vähän sekä minä että ratsu pelkkään raviin. Kuski rupesi vähän hyytymään ja humma painamaan ohjalle. Ohjeeksi tuli kohottaa edestä puolipidätteillä. Toimi hetkellisesti mutta otti kyllä käsiin.

Tunti oli yllättävänkin rankka. Odotin enemmän hengittelyä ja tunnustelua. Yleensä kun hevoset pääsevät istuntatunneilla aika helpolla. Nyt teki koko joukko hommia. Huomenna jatketaan samoilla ratsuilla.

Loppukeskustelussa tuli puhetta myös (muinaisesta) tavasta laitattaa kuskeille raippa selän taakse. Open mielestä huono juttu! Aiemmalle kidutukselleni ei siis ole perusteita.

Ongelmia:
laukannostot
makasi aavistuksen käsillä vaikken huomannut, välikäynneissä tikusti käsiä
taipeeseen tuli vähän hiertymää

Parannusta:
kivan simppeli hevonen
oli rento ja aktiivinen
toimi hyvin ilman raippaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora