torstai 29. tammikuuta 2015

Vaihtotreenejä ruuhkatunnilla (hyvään tottunut)

Arvasin oikein ja tänään ratsuni oli Mörkö. Jatkettiin laukanvaihtojen parissa. Se osa veikkauksesta että ratsuja vaihdeltaisiin muuten meni pieleen. Kukaan kolmesta muusta vakikuskista ei saanut Fossia vaan viidenneksi mukaan tuli Fossin valkkuratsastaja. Siitä onkin aikaa kun olen nähnyt Fossin treeneissä jonkun muun alla.

Mörkö oli varustaessa kiltisti ja sain hoitoapua. Esteitä kasattiin 3 pystyä jumpaksi, ns. ympyrälle pysty, puomi ja pysty sekä yhteen kulmaan 3 maapuomia. Pihalla satoi vettä/räntää ja keli oli aavistuksen pakkasella.

Alkuverkassa ahdisti mennä niin hitaasti. Mörkö kyllä vähän lyheni ja pyöristyi mutta aina hetken jälkeen meinasi taas painua edestä raskaaksi. Tuntui että pohkeistani ei tullut mitään reaktioita ja ohjaaminen oli muutenkin kuin laivan kääntelyä. Hitaat reaktiot ainakin Fossiin verrattuna. Puomeilla vähän kolisteltiin kaikissa askellajeissa. Verkassa pyöriteltiin voltteja ja väkimäärä ahdisti. Liian hyvään tottunut. Jatkuvasti piti keskittyä ihan liikaa volttireittien suunnitteluun (en ole kovin hyvä ennakoimaan mahdollisia risteäviä teitä kovin etäältä) ja omalle ratsastukselle ei jäänyt tarpeeksi aivokapasiteettia. Kun muut 4 pyörivät sattumoisin hetken toisessa päässä niin taivutukseni ja kääntämiseni paranivat huomattavasti. Oikealle oli alkuun hankalampi asettaa mutta kun sain kroppanikin käännettyä niin onnistui ihan ok.

Jo alkutunnista tehtiin vähän kuin vahingossa muutamat vaihdot. Laukka tuntui löysältä. Ensimmäinen vaihto tuli, jälkimmäisessä pudotti raviin. Omin lupineni tein sitten uudet pari vaihtoa ja nyt sain ruunan pysymään laukassa. Jes, osasin!

Hyppyjä tultiin alkutunnista kolmen pystyn jumpalle kummastakin suunnasta. Yritin keskittyä hyvään tiehen ja suoristamiseen. Open kommentit oli ihan uudenlaisia. Jalkoja taaemmas, seiso enemmän jalustimilla, alapohkeet kiinni (oli muuten vaikeaa), ei niin äkkinäistä heittäytymistä yläkropalla hyppyyn, ylävartalo pystymmäs ja mitäköhän muuta. Mutta sinnikkäästi lähdin niitä korjaamaan sitä mukaa kun tuli uusia. Tuntui vähän hullulta mutta omasta mielestäni sain parannettua kaikkia huomautettuja. Tosin vikalla kierroksella unohdin sitten taas alkupään korjaukset eli joka kerrasta löysi ope jotain viilattavaa. Olisin voinut ottaa vähän hyvä-kommenttejakin. Alkutunnista ope mainitsi useampaan kertaan ravissa ja laukassa että hyvä tahti.

Vaihtotehtävää tultiin kahdella pystyllä ja täyskaarroilla. Kuviona kahdeksikkolenkki, jossa hypättiin aina kohti pitkän sivun keskipistettä. Ensimmäinen kierros meni suht ok vaikka ruuna taisi tehdä vaihtoja vasta askel esteen jälkeen. Saattoi vaihtaa hypyssäkin. Itseltäni meni parannuskehotukset vähän ohi ja tulkkasin omiani. Jälkimmäinen kierros meni osin sen takia pieleen. Nyt mentiin liian lujaa ja liian tiukoilla kaarteilla. Vaihdot tuli entistä myöhemmin ja ratsu oli liian pitkä. Kohtalona sakkokierrokset.

Näiden jälkeen hypättiin kaarevaa linjaa. Pystyltä 3 laukkaa puomille ja siitä 3 laukkaa toiselle pystylle. Ekalla kerralla eka kaarre taisi olla meidän tunnin kohokohta. Sain laukan takajaloille, lyhyeksi ja rullaamaan kaarteessa kohti estettä. Hypyssä vasta muistin että nyt piti mennä puomille eikä sen takaa. Sitten Mörkö venyi ja kiihtyi ja taisi tulla tosi ahtaat 3 jos edes mahtui. Toiseen suuntaan yritin kovasti lyhentää mutta vetämiseksi meni ja paikat tuli tosi lähelle. Jälkimmäisen kierroksen lopuksi hypättiin vielä kolmesta pystystä muokattu sianselkä (maapuomit edessä ja takana). Ekalla kerralla tultiin siihenkin liian pitkänä. Ope taisi sanoa että askel osui kyllä puomille. Hypyssä hepo olisi halunnut enemmän ohjaa. Tunnustan, olisi pitänyt myödätä paremmin. Tosin ratsu oli jo valmiiksi pitkähkö. Otettiin siihen vielä uusi hyppy ja nyt oikeasti yritin lyhentää laukkaa. Taisi se olla parempi. Korkeus oli tänään jotain maltillisen 80 sentin tienoilla.

Hetkittäin sain Mörköä mielestäni kivasti lyhennettyä. Tosin peili paljasti julman totuuden ja lyhyttä parempi termi olisi ollut "ei ihan niin pitkä". Kolme pyöreää askellajia kuitenkin löytyi mutta tasaisen kevyeksi edestä en saanut. Ope sanoi että tämän ei tarvi loppuverkassakaan antaa venyttää koska menee herkästi vain etupainoiseksi tms.

Vaikka meni näennäisesti ihan hyvin niin en ollut suoritukseeni kovin tyytyväinen. En tullut onnelliseksi. Tunnin jälkeen juttelin hepan omistajan kanssa (joka on siis samalla tunnilla) ja kuulin että Mörkö on luottoratsu n. 120 cm esteille asti kunhan on itsekin menossa yli. Muutenkin niin kiltti ja selkään voi laittaa kenet tahansa. Kuulostaa ihan Meriltä. Iso ja musta luottoratsu, hyppää mielellään. Tosin Merin mukavuusraja on jo se n. 80 cm. Ja siinä missä Mörkö harppoo välit pitkillä askelilla niin Meri laittaa varmuuden vuoksi vielä yhden.

Fossi taas hoiti vaihdot vakikuskillaan huomattavasti helpommin kuin minulla viimeaikoina. Arvelen vakaasti että harjoitukseni jatkuvat ja myös ensi viikolla ratsunani on Mörkö. Tänään tunti kesti lähes 1,5 tuntia kuten pitääkin.

Ruuhkavuosiratsastajan innoittamana ostin työhanskat ratsastuskäyttöön. Pito oli ehkä turhankin hyvä sillä nyt rupesivat sormet pyörimään hanskojen sisällä. Sormet ovat juuri niin kipeät kuin yleensäkin tällaisen tunnin jälkeen kun ratsu yrittää maata ohjilla. Kiinni pysyvät nyrkit varmasti auttaisivat asiaa.

Ongelmia:
en saanut ratsua tarpeeksi lyhyeksi ja edestä kevyeksi
vaihtoja tuli esteiden jälkeen eikä esteillä
en tullut onnelliseksi
vauhti tuntui hitaalta
ratsun reagointi tuntui hitaalta

Parannusta:
nosti laukat helposti
tuli vaihtoja
hyppäsi helposti
liikkui eteen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora