tiistai 6. tammikuuta 2015

Kisaviimeistely

Tiistaina ehdin aletunnin verran ratsastaa Niiloa vielä itsenäisesti ennen kisoja. Kisat tosiaan siirrettiin tältä aamulta pakkasen takia lauantaille. Oli ruhtinaallisesti koko maneesi käytössä ennen tunteja. Pakkasta oli taas lähemmäs 20 kun pääsin tallille. Muut ponit oli sisällä mutta Nipsu oli pitämässä Touholle seuraa pihalla. Ensin ei muka meinannut antaa kiinni mutta kun en lähtenytkään jahtaamaan, käänsin selän ja rupesin rapistelemaan omiani niin poni tuli luokse. Näemmä oli ilman riimua pihalla (koska temmeltävät sen verran paljon keskenään) mutta hyvin taluttui myös pelkkä riimunnaru kaulan ympäri portille.

Hoitaessa oli asiallinen. Ehkä aiempi kehuminen luimimattomuudesta tuotti tulosta, sillä tänään satulavyön kiristykselle ei nyrpistelty. Maneesi oli pimeä kun mentiin sisään mutta rauhassa poni seurasi perässä valokatkaisimille. Ennen selkäännousua halusin vielä testata saanko ponin maastakäsin raviin. Monesti kun taluttaminen on tuntunut ratsun perässä raahaamiselta ja patistelu on vain pahentanut. Ehkä omaa kroppaa piti käännellä oikeaan suuntaan mutta irtosihan sieltä lopulta pari ravipätkää. Ravista seis tuli oikein sukkelasti.

Ratsailla alotin hommat käynnistä ja pysähdyksistä. Tajusin että pysähdykseen pitää ratsastaa aika isosti jalalla. Päänheiluttelusta päästiin ja parhaimmillaan muoto lähes säilyi. Monesti silti nyppäisi turpaa ylös hidastaessa. Sinnikkäästi yritin houkutella pysähdyksessa takaisin asentoon ja lopulta muodon katoaminen ei ollut kovin pitkäaikaista. Mutta silti. Tehtiin myös käyntiväistöt. Oikean pohkeen väistäminen oli aika tuskaisaa.

Alkuverkka ravissa oli asettelua ja pyörittelyä. Ei kovin pitkä eikä rankka. Sen jälkeen huilattiin ensimmäinen pieni pätkä. Sen jälkeen taidettiin tehdä jokunen peruutus. Sitten joitain laukannostoja, keskilaukkoja pitkillä sivuilla ja keskiraveja samoin. Nyt vihdoin kummassakin laukassa löytyi pyöreitä pätkiä ja nyt poni tuntui olevan paremmin näpeissä. Päivän ensimmäinen laukannosto oli toki taas kaameaa poikitusta kun Niilo ei muka tajunnut mitä tahdon. Pitää muistaa nostaa laukkakin kisoissa alle ettei askellaji tule ponille yllätyksenä. Se nimittäin osaa myös nostaa nätisti pohjeavuista.

Taas huilattiin hetki ja sitten tein A:2:n ohjelman laukka- ja ravipätkät alusta. Ensin vähän sinnepäin. Vastalaukat kuitenkin pysyivät, sain jotain eroa keskilaukkoihin ja keskiraveihin. Väistö oikealle oli yhä kaikista vaikeinta. Vasemmalle väisti paremmin mutta siinäkin poni meinasi mennä mutkalle, eteneminen sammua ja väistö olla turhan loivaa.

Näiden jälkeen pidettiin taas puolen kierroksen pitkin ohjin kävely. Sitten ratsastin radan läpi. Suht suoraan linjalle, pysähdys kättä vasten. Hankala pysyä linjalla ennen päätyä. Keskiravissa tahtirikko laukalle, muoto katosi hetkeksi, väistö takaisin uralle turhan loiva. Toinen keskiravi lähti aika arasti, siirtymät harjoitusravin ja keskiravin välillä ei olleet kovin selvät. Väistö uralle tuli raipan auttamana ja silti meinasi jäädä liian loivaksi. Ponin muoto ja eteneminen väistöissä meinaa nekin kadota. Ennen kulmaa kuskille tuli muistikatko ja otettiin käyntiaskelia. Mutta ravistahan se laukka piti nostaa.

Laukka nousi ok, toki muoto taas aukeili. Laukassa oli hetkittäin ok mutta ei tasainen. Keskilaukkaan tuli jotain eroa. Nyt tein tien tarkemmin ja pientä laukan tasapainottomuutta lukuunottamatta täyskaarto ja vastalaukka meni suht ok. Käyntiin tuli vähän hitaasti ja kättä vasten. Alkutunnista onnistuttiin tässä paremmin. Muistin ottaa pari askelta käyntiä ja vasen laukka nousi sekin nätisti. Ympyrällä sama juttu muodon seilaamisen kanssa. Laukassa olisi voinut olla paremmin energiaakin. Ilman raippaa olisi ollut riski ravipudottelusta. Vasemmassa laukassa poni ei ollut ihan suora vaan takaosa seilasi vasemmalla. Kulmaan olisi voinut päästä paremminkin. Keskilaukkaan tuli taas eroa mutta takaisin harjoituslaukkaan ei ehkä tarpeeksi. Täyskaarto ja vastalaukka yhä suht ok. Ravisiirtymä vähän töksähtävä. Käyntisiirtymä samoin ja käynti oli aikamoista matamista. Suunnanmuutoksessa käynti venyi aavistuksen paremmin ja päästiin jopa suht suoraan. Viimeinen ravipätkä meinasi olla ehkä jo turhan reipas.

Niilolle pitäisi saada rauhallinen ja lennokas askel. Nyt jos mennään reippaammin niin meinaa mennä tikkaukseksi. Sitten käveltiin taas hetki. Loppuun tehtiin raviväistöjä uraa pitkin ja kohti peiliä. Eteneminen ja linja katosivat. Uralla onnistui paremmin. Siinä jopa muoto pysyi suht vakaana. Lopuksi testasin vielä pitkän sivun alusta vastalaukannoston, vastalaukkaa uraa pitkin, puoliympyrä päätyyn ja lävistäjä. Lävistäjän jälkeen käyntiin. Ja sama toiseen suuntaan. Yllättävän hyvin. Lävistäjiä voisi kokeilla myös myötälaukasta ja jatkaa lävistäjän jälkeen vastalaukassa. Yhtään ponin omaa vaihtoa ei tänään tullut.

Kiva oli että rataan ei tullut rikkeitä. Laadukkuutta pitäisi saada lisää. Suurimmat ongelmat ovat raviväistöt ja lennokkuuden puute. Alaspäin siirtymiäkin voisi hioa yhä enemmän pois ohjilta. Poni jatkoi seuraavalle tunnille hommia. Nyt pitää vain toivoa että seuraavien 3 päivän aikana meno paranisi ilman minua.

Ongelmia:
raviväistöt
hyytyminen ja kiemurtelu väistöissä
ponnekkuuden puute
laukan laatu
peruutukset
pysähdyksissä takaosa monesti karkaa sivulle

Parannusta:
kummassakin laukassa oli hyviä hetkiä
parhaimmillaan tuli laukasta hyvin käyntiin
ei omia laukanvaihtoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora