sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kisojen jälkeinen treenaus väärällä ratsulla

Sunnuntaina menin taas tunnille. Ratsukoita mukavasti vain 5. Etukäteen taas mietin että olisi kiva jatkaa Niilon kanssa tai sitten voisi tulla joku yllätysheppa. Olin tietysti väärässä ja suokkiruunailu jatkui, tällä kertaa Jatsin kanssa. Miten olin jo unohtanut tämän? Tallin pihalla oli -16°C, maneesissa -8°C.

Jatsi oli jo edellisellä tunnilla hommissa. Alottelin tänään asetuksilla ja taivutuksilla. Tehtiin vähän avojakin. Ehdin vähän pyöritellä käynnissä ennen raveja. Kommentit oli vanhat tutut että sisäpohje ja huolellisemmin kulmiin. Asetuksiakin varsinkin vasemmalle kaivattiin vielä paremmin. Yritin kovasti eikä nämä kommentit oikeastaan tuoneet lisäarvoa tekemisiini. Parempi ulkotuki ja ryhdistä ratsua sekä oma alaselkä rennoiksi oli taas hyviä hoksautuksia. Ravissa menosta tuli kohtuullista. Kulki ihan reippaasti ja sain pidätteillä hetkittäin vähän keveämmäksi edestä. Laukat oli aikamoista viipotusta kumpaankin suuntaan. Poikkeuksellisesti sormet oli turbohanskoista huolimatta ihan jäässä ja valuvat ohjat ei helpottaneet menoa. Vasemmalle oli aika mahdotonta saada asetusta läpi. Jäin kiinni vasempaan ohjaan ja oikealle oli vaikea saada tuntumaa. Ope kommentoi että asetuksen sijasta Jatsi kääntää posken sivulle. Harmi että harjaa oli niin paljon etten nähnyt mitä ohjien toisessa päässä tapahtui.

Sitten mentiin väistöjä. Lyhyiden sivujen keskeltä käännös pituushalkaisijalle, hyvä tovi suoraan ja sitten väistö uralle. Ensin väistettiin oikeaa pohjetta vasemmalle, meidän helpompi suunta. Pari kertaa käynnissä ja sitten ravissa. Itse hyydyin nopsaa ja sitten vähän volttailin käynnissä omin luvin. Vihdoin kädetkin lämpeni hanskojen vaihtoon. Ope valitti liian hitaasta ravista mutta nyt taisi olla kuski, joka himmaili. En kaivannut satamäärin toistoja vaan olisin halunnut mieluummin esittää parasta osaamistamme, ottaa kommentit ja sitten vielä yrittää parantaa. Nyt tuntui menevän vain samanlaisten väistöjen toistamiseksi.

Vasen kierros oli hankalampi. Asetusta vasemmalle ei meinannut löytyä millään. Huomasin yhä olevani hyvin pahasti vasemmassa ohjassa kiinni. Joka kerta kun myötäsin vasemmasta niin Jatsi käänsi turpansa oikeaan. Kuskikaan ei ollut ihan vastaanottavaisimmillaan. Yritin välissä pyöritellä käynnissä voltteja vasempaan ja saada taivutusta läpi. Kannatti ehdottomasti. Olin itse kädellä vähän turhan hidas väistöissä ja hommaan tuli turhaa vänkäämistä ja värkkäämistä. Kai ne silti ihan väistöiksi tunnistettavia oli vaikka jälkimmäinen suunta olikin huonompi. Kuskiakin meinasi välissä ruveta jurppimaan. Ei ehkä vaan ollut niin paljoa sisäjalkaa kun olisi tarvinnut. Perusongelmat eli väistävä jalka menee turhan taa ja toinen jalka karkaa irti kyljestä olivat nekin läsnä.

Onneksi väistöihin ei käytetty koko tuntia. Loppuun otettiin vielä laukkatehtävä. Lyhyen sivun keskelle laukkavoltti, pitkän sivun keskelle keskilaukkaa, takaisin harjoituslaukkaan ja voltti. Toisella sivulla sai puuhata omiaan. Me otettiin käyntiä ja yritin saada Jatsin olemaan ravaamatta. Lopulta tulikin hyviä laukannostoja käynnistä, tosin väärään laukkaan. Alkutunnista kun pikemminkin juoksi ravin kautta laukkaan. Voltit meni yllättävän hyvin, samoin reippaasta harjoituslaukasta sain selkeän eron keskilaukkaan. Itse himmailu takaisin harjotuslaukkaan oli vähän vaatimatonta ja jälkimmäinen voltti olikin jarruttelua. Mutta ihan jees.

Loppuraveissa päästiin edelleen ihan kelvollisesti kulmiin ja vasempaankin löytyi hetkittäin asetukset. Tasainen kahden ohjan tuntuma jäi vielä kadoksiin.

Nyt tunnilla tehtiin siis peruutusta lukuunottamatta juuri niitä asioita, joita olisin tarvinnut Niilon kanssa vielä alle ennen eilisiä kisoja. Osa puutteista meni näemmä kuskin piikkiin kun Jatsin kanssa oli samoja ongelmia kuin ponillakin. Mutta treeni tuli selvästi tarpeeseen. Joskus näitä olisi ihana treenata jollain itsestään tasapainoisella ratsulla että ope voisi keskittyä kääntelemään minusta turhat mutkat pois.

Ongelmia:
asetukset ja taivutukset vasempaan
tasainen tuki kahdelle ohjalle
vasemman pohkeen väistö
siirtymä keskilaukasta harjoituslaukkaan

Parannusta:
oikean pohkeen väistö meni ihan nätisti
harjoituslaukasta keskilaukkaan tuli eroa
ei ollut laiska, lopputunnista pikemminkin malttamaton

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora