torstai 8. tammikuuta 2015

Ensimmäinen 1,5 tunnin estevalkka turkkilaisessa saunassa

Torstaina oli taas tyypilliseen tapaan kehnohko ajokeli. Pakkanen lauhtui plussan puolelle ja tihutti vettä. Ehkä tästä syystä maneesi oli aikamoinen höyrystämö ja sisällä leijaili ratsukoista(?) aiheutuvaa usvaa.

Arveluni menivät oikein ja hommat Fossin kanssa jatkuivat. Ruuna oli jo aiemmalla tunnilla hommissa ja näytti kovin vauhdikkaalta. Opena oli sijainen. Edellinen tunti oli vähän myöhässä. Kun lopulta saatiin esteet kasattua (21 metrin pysty-okseri, 21 metrin kaareva okseri-okseri ja puomi, puomi, kavaletti, okseri, kavaletti, puomi, puomi) ja päästiin ratsaille oli kello jo 20.30 vaikka kasilta piti alkaa. Tuntia siis pidennettiin puoleentoista tuntiin ja siirrettiin tuntia myöhäisemmäksi. Ratsukoita tunnilla oli tällä kertaa ihanasti vain 3.

Alkuverkassa taas perinteiset. Yritin pitää menon rauhallisena ja saada asetuksen oikealle läpi. Ravissa kiiruhti pahiten. Tehtiin ravissa ja laukassa temponmuutoksia. Tasaisen ja rauhallisen menon löysin kummassakin mutta eteenratsastuksen jälkeen jarrut oli aika hitaat. Samoin alkuun reagoi aika hitaasti pohkeesta eteen. Eteenratsastukset säpäköityivät mutta laukassa ei päästy nopeasti ja helposti hitaampaan menoon. Parani sekin mutta Fossia rupesi ehkä tympimään. Rupesi esittämään ihan uudenlaisia paikalleen juurtumisia. Alkuun kuvittelin että ruunaa pissattaa muttei se mitään tehnyt.

Alkuverkkoihin meni n. 40 minuuttia ja hyvä vaan että tehtiin valmistelut huolella. Väliin kunnon käynnit. Sitten ruvettiin hyppäämään jumppasarjaa. Näytti pahalta kun oli aikamoinen puomimeri. Okseri oli kuitenkin pieni, jotain 50 - 60 cm. Ei esitetty kovin tasaista menoa. Välillä suihkittiin vauhdilla, välillä tultiin asiallisesti. Kuskia pystympään, tähtää keskelle esteitä (valuttiin seinälle), pidätä. Taas Fossi rupesi jumimaan ja poikittamaan käynnissä kun piti nostaa laukkaa. Erityisesti yhdessä kohdassa. Liekö hepo vähän väsähti. Ensin olin tietysti huolissani ratsun fyysisestä kunnosta. Mutta kun rupesin patistamaan kunnolla tai nostettiin laukka jossain muualla niin jumittelusta päästiin. Laukassa meinasi edelleen olla vauhtia pikemminkin liikaa kuin liian vähän. Pari pudotusta saattoi tulla. Tätä kumpaankin suuntaan.

Välissä taas käveltiin pitkin ohjin. Sitten alotettiin laukansäätely linjalla. Ensin suora linja normaalia laukkaa. Otettiin matkaan yksi ylimääräinen mutka ja annoin Fossin päättää mitä laukkaa etenee. Tultiin sitten 4,5 askeleella. Itse olin statistina. Ope halusi meiltä jatkossa 5 askelta väliin. Toisinaan onnistui hyvin, välillä Fossi kiihtyi, pidätin ja lähestyttiin kakkoselle turpa kohti taivasta.

Suoran jälkeen lisättiin perään loiva. 5 ja yllättäen jopa 6 laukkaa jälkimmäiseen väliin. Vaikka hypättiin kolmonen aika isosti sisään. Ope sanoi että oikea ratkaisu minulta etten lähtenyt tykittämään eteen kun ekassa välissä ei meinannut malttaa. Lopuksi hypättiin suora ja kiemura. Taas eka väli aika lujaa, jälkimmäisestä saatiin kehuja että tasainen ja hyvä tie. Tasaisuutta näillä siis haettiin. Muut sai sakkotehtäväksi kiemuran, me suora. Jo aiemmin otin Fossin muutaman kerran laukasta seis ennen kun mentiin esteelle koska ei meinannut kuunnella pidätteitä. Pikkuhiljaa tajusin että välissä vaikuttaminen pitää aloittaa nopeammin eikä herätä vasta kolmannen askeleen kohdalla koska silloin on jo myöhäistä jos meno kiihtyi jo. Ekasta päästiin siististi yli, pidätin jo kakkosaskeleella ja jösses sentään, Fossi hidasti! Piti ratsastaa pohkeella eteen että venyttiin viiteen askeleeseen! Siisti ja tasainen, oikein hienoa.

Loppuraveissa piti taas alkuun olla aika päättäväinen ettei kipitetä. Ei ihan pyöreintä menoa mutta pyöreässä on Fossin kanssa riski myös etupainoisesta ohjilla makailusta. Harjotusravia pätkä, yhä piti pysyä rentona ja käynnissä venytys ohjien perässä. Hyvin meni. Alas selästä ja esteet pois. Vasta tässä vaiheessa huomasin että maneesin katolta taitaa putoilla lunta kun Fossi kertaalleen hätkähti. Kello rupesi olemaan jo päälle kymmenen. Mutta oli kyllä antoisaa. Hyvin sopivia tehtäviä meille.

Ongelmia:
epätasaista menoa
joitain pudotuksia
välijuurtumiset

Parannusta:
ratsu rupesi kuuntelemaan pidätteitä
saatiin toivotut askelmäärät esitettyä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora