lauantai 10. tammikuuta 2015

Ruusuke B:stä ja poni tasolla helppo A

Vuoden ensimmäinen kisapäivä oli lauantaina. Koulukisojen piti alunperin olla jo tiistaina mutta päälle kahdenkympin pakkasen takia ne siirrettiin. Nyt pakkasta oli enää -14°C ja tuuli sekä tuli vähän lunta. Olin Niilolle päivän ainoa kisakuski. Luvassa helppo B:0 ja helppo A:2. Aiemmin päivällä poni oli kuulemma käynyt maastossa.

Ekan luokan alkaessa letitin ponille hienon ranskanletin vaikka tiesin sen riskiksi. Tein napakan letin mutta ekan päänravistuksen jälkeen letti löystyi ja kun myöhemmin palasin varustamaan ratsun niin keskeltä harja oli yksi iso töhö. Sitten palattiin alkuperäiseen suunnitelmaan ja keskitöhöstä tuli verkko. Satulavyön kanssa Niilo oli tänään erityisen pahana ja esitti vielä Hootakin pahempia hammasirvistyksiä.

Kuvittelin olevani verkassa turhan aikaisin enkä pitänyt mitään kiirettä. Varsinkin kun ylimääräinen verkka-aika oli kuulemma maksullista. Oma lähtövuoro oli kahdeksantena. Lopulta havahduin siihen että meitä ennen on 2 ratsukkoa eikä oltu kunnolla käveltykään. Hoh taas. Verkka jäi siis aika pikaiseksi enkä ehtinyt katsella yhtään aiempaa suoritusta. Keskityin meille hankaliin asioihin. Poni oli onneksi suht hyvin avuilla. Vähän jäykän oloinen eikä taipunut oikealle kovin hyvin. Testasin jarrutusmatkat ja yritin tehdä siirtymät mahdollisimman vähällä, kevyellä ja nopealla kädellä. Laukat otin edeltävän ratsukon ollessa radalla. Nousi suht ok. Keskilaukat ei tainneet irrota kovin hyvin. Juuri ennen omaa vuoroa otin vielä kunnon vauhtikierroksen laukkaa ennen kuin lähdettiin aitoihin.

Rata oli suht siisti. Ensimmäisessä keskiravissa tuli yksi askel laukkaa väliin. Voltit olisivat voineet olla vielä tasaisempia. Kolmikaarinen ihan ok. Positiivinen yllätys oli keskikäynti, joka ei tänään ollut yhtä tahmeaa kuin aiemmin treeneissä. Oikea laukkakin nousi, tosin ehkä metrin myöhässä. Laukkavoltit kaatui aika pahasti sisään. Keskilaukkoihin tuli jotain eroa eikä kiellettyjä vaihtoja tainnut tulla. Peruutus oli radan kamalin. Ei liikkunut kovin innokkaasti, peruutti pahasti kättä vasten ja vinoon. Yritin keskittyä saamaan liikkeellelähdöistä säpäköitä. Rata tuntui loppuvan kovin nopeasti ja pohdin että unohdinko esittää jotain radan poikki ratsastuksia. Vihellyksiä ei kuitenkaan kuulunut, joten oikein meni.

Tuomari kommentoi että vielä huolellisemmat taivutukset ja oltiin samaa mieltä että peruutukseen tarvitaan lisää treeniä. Perussiistiä työtä kuulemma. Omasta mielestäni meillä on ollut parempiakin päiviä. Poni liikkui mutta ehkä vähän lyhyeksi jäänyt verkka näkyi tässä. Onneksi kesken jääneellä verkalla radan ratsastustakin tuli harjoiteltua treeneissä.

Tällä keskinkertaisella menolla päädyttiin luokassa kuitenkin tasaprosenteilla 60,800 kolmansiksi. Toka, kolmas ja neljäs sai samat prosentit ja alakerrat ratkaisi. Oltiin näistä keskimmäisiä. Valkoinen ruusuke siis. Kunnon palkintojenjakoa ei ollut.

B:n suoritus:


A:n lähtölistassa oltiin tokana mutta eka ratsukko jäi pois niin jäätiin ekoiksi. Verkka jatkui siis suoraan radan jälkeen pienen huilin jälkeen. Nyt keskityin tulevan radan asioihin. Raviväistöt, vastalaukat, laukasta käyntiin ja takaisin laukkaan. Keskiliikkeet. Väistöt lähtivät yhä oikeasta jalasta hyvin nihkeästi. Rupesin sitten tekemään niitä raipalla avustettuina ja sain väistöaskelia, jihuu! Yritin nostaa vastalaukkoja mutta Niilo tarjosi myötäisiä. Jotain vaihtojakin teki. Ei kovin lupaavaa. Laukasta käyntiin mentiin sinnepäin mutta kuitenkin asiallisen nopeasti. Vähän huijasin kallistamalla yläkroppaa etukenoon.

Rata muutettiin pitkäksi ja verkkailtiin siinä vielä neljän A:n ratsukon kesken. Keskilaukat lähti yllättävän hyvin (pyöreinä) ja tarpeeksi kun tahkottiin väistöjä niin niistäkin rupesi tulemaan jotain. Itse olin kuumissani, vähän väsynyt ja nälkäinen. Nyt lähti takkikin. Taas vähän vauhtia alle ja raippa pois.

Tämäkin rata oli suht tasainen. Muistin taas jopa ajatella ratsastuksellisia asioita kesken radan. Keskiravit oli suht ok, takaisin harjotusraviin siirtymät vaatimattomat. Raviväistöt meni vahvasti sinnepäin. Tuomari kommentoi että voisi väistää paremminkin. Minä riemuitsin että ylipäänsä väisti. Laukkaympyröillä meinasi kummallakin kerralla puolenvälin jälkeen karata lapa edellä ulos. En vahtinut tarpeeksi tarkasti. Keskilaukat oli ihan hyvää yritystä. Sama juttu että takaisin harjotuslaukkaan ei kovin suurta eroa. Näitäkin voisi treenata enemmän. Laukanvaihto käynnin kautta onnistui ennen kulmaa ja uusi laukka nousi myös suht ok. Tietysti olisi voinut olla energisempi. Jälkimmäisellä täyskaarrolla tuli ravirikko. Samoin kuin aiemmalla kerrallani tässä ohjelmassa Rusinan kanssa. Niilo kuitenkin nosti nopeasti vastalaukan vielä takaisin eikä tästä rankaistu enempää pisteissä. Harjoituslaukan ja keskilaukan välisistä siirtymistä tuli kuitenkin ihan ansaitusti ravirikolla 4,5. Raviin ja käyntiin päästiin ihan asiallisesti. Käyntikulmassa iski hirveä muistikatko ja rupesin huutelemaan jo apuja että kuuluuko mun olla käynnissä. Nopeasti homma palautui kuitenkin muistiin ja huutelin perään vielä että ei mitään ennen kuin kukaan edes vastasi. Tuskin olisi vastannutkaan. Keskikäynnissä pitkin ohjin suunnanmuutos. Edelleenkään ei ihan jumituttu paikoillemme, jes! Sitten ohjat takaisin, raviin, mahdollisimman suoraan ja kiitos ja pois.

Tuomari kommetoi että tämä rata oli aiempaa parempi. Poni oli paremmin avuilla mutta tosiaan tehtävät oli vähän vaativampia. Muoto on kuulemma A:han riittävä ja voi sanoa että Niilo on helpon A:n tasoinen. Jee! Liikeihme se ei ole ja raviväistöihin tosiaan lisää treeniä. Laukanvaihto käynnin kauttakin näytti kuulemma yritykseltä vaikka voisi olla laadukkaampi. Haaveeni oli parantaa prosentteja A:ssa ja se myös tehtiin: 58,448 % ja tällä oltiin 4 ratsukon luokassa kolmansia. Oltaisiin toki parhaimmillamme pystytty paljon parempaankin mutta kyllä tähän voi olla tyytyväinen. Prosentitkin rupeavat olemaan jo ihan kelvolliset! Ponin kolmas helpon A:n rata.

Helppo A:2:


Videoista kiitos Jennille ja Annemarille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora