sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Kevätjamboreet

Sunnuntaina oli odotettu jamboreepäivä Uotilassa. Lähes vuoden (kahden kauden) treenien jälkeen olin vihdoinkin paikalla estekisojen aikaan. Ja mikä mainiota niin samana päivänä oli luvassa ensin koulu- sitten estekisat. Eikä ratsuvalintaa tarvinnut hirveästi pohtia. Flika oli piikitetty niin jäljelle jäi Fossi. Kolmas kutkuttanut vaihtoehto Arttu oli ep.

Luokkavalinnat oli kombeja. Toinen mahdollisuus oli KN ja 60/70 cm. Mutta päädyin menemään he B:0:n ja 80 cm. Koulupuolta jännäsin vähän että miten Fossi keskittyy vaan tuijottelemaan yleisöä. Onneksi olin väärässä.

Olin Fossille päivän keskimmäinen kuski. Ensin verkka maneesissa, sitten pihalle kävelemään, koulurata, jalustimien säätö ja esteet heti putkeen. 4 verkkahyppyä alle.

Kiva oli nähdä ensin Fossin suoritus toisella kuskilla ja huomata että hepohan on ihan tolkku. Meillä kouluverkassa haastavinta oli pysähdykset. Sekunnin jälkeen rupesi nyppimään päällään. Nämäkin oli harkkakisat eli suojat ja apuohjat oli sallittuja. Mentiin silti ihan kisasääntöjen mukaan. Verkan menin pääosin ilman raippaa. Mutta koska pysähdyksistä ja käynnistä liikkeellelähtö/ravi oli niin nahkeita niin hetken verkkasin myös raipan kanssa. Yritin taivutella ja tehdä paljon siirtymiä. Hidastaminen istunnalla ilman ohjista vetämistä oli myös hetkittäin hankalaa. Ja laukan jälkeen oli vähän täpinöissään.

Kentälle päästiin talutuksessa kun heppaa ei napannut. Siellä oli kuitenkin ihan ok. Tuomaripöytää kavahti oikeassa kierroksessa. Onneksi oli aikaa pyöriä siitä tarpeeksi monta kertaa ohi ennen lähtömerkkiä. Neljäs ohitus sujui jo ilman ristiaskelia.

Koulurata oli yllättävänkin tasainen. Vähän mutkiteltiin mutta hepo ei kaahannut ja saatiin tehtävät tehtyä. Keskiravit ei oikein irronneet enkä uskaltanut usuttaa kun pelkäsin laukkarikkoja. Keskilaukat lähti paremmin. Kolmikaarinen oli yllättävän hyvä ja poikitti vähemmän kuin verkassa. Keskikäynti tuntui pahalta hyytymiseltä muttei onneksi videolta näytä siltä. Mitä nyt ennen laukannostoa meinasi jumia kokonaan ja taisin sitten maiskauttaakin (hups, onneksi tuomari ei kuullut). Laukat nousi vähän turhan singahtaen. Ei onneksi pahimmasta päästä. Peruutuksesta tuli radan huonoin numero (5). Ei yllätä. Ei seissyt tasan ja liikkeellelähdössä pomppasi laukalle vaikka piti ravata. Laukkaa tuli useampikin singahdus. Sitten tuli oma moka. Olin opetellut toisen laukannoston kulmaan. Vaikka oikeasti se oli vasta B:n jälkeen. Melko kulman jälkeen jäätiin laukkaan eli vähän ennen aikojamme. Tästä ei kyllä rokotettu. Parhaat pisteet tuli jälkimmäisestä laukkavoltista (7). Lopputervehdykseen mentiin pienellä kiemuralla.

Olihan Fossilla tuhannesti helpompaa ratsastaa koulurata kuin Flikalla. 59,400 %, ihan kelpo. Ja ihan hyvä luokkavalinta.

Koulurata:




Ratapiirros.

Sitten jalustimet 4 reikää lyhemmiksi ja hyppelemään. Ristikko kahdesti vasemmassa kierroksessa. Pudotettiin ekalla. Sitten ykköskakkoslinja oikeassa laukassa. Annoin sujua ja mentiin viidellä. Yllättäen päästiin myötälaukassa kakkoselta alas. Ennen alotusta tein taas siirtymiä sillä hepo ei ihan malttanut kuunnella. Vääriä laukkoja ja lapa edellä ulos luisumista. Kevyemmässä istunnassa hepo toimi paremmin.

Eka linja meni ihan ok. Kakkosen jälkeen oltiin väärässä laukassa kuten arvasin jo etukäteen. Jarrutusmatka raviin oli aika pitkä. Korjasin laukan mutta hiivatti kun nosti edelleen väärän. Sitten ei ollut enää aikaa tehdä uusia korjausliikkeitä. Kolmonen mentiin puhtaasti yli totaalisen väärällä laukanvaihdolla väärästä väärään. Ja korjausyrityksistäni huolimatta väärä myös pysyi. Hoh! Nelonen kopsahti ja kuulin kun puomi putosi. Ajattelin että se siitä nollasta sitten. Enkä jaksanut varmistella vitoselle, jonka olin nähnyt riskiksi. Ties kuinka moni pudotti vitosen. Mekin ajauduttiin juureen ja hypättiin yläpuomi enemmän läpi kuin yli. Yksi askel pois ois ollut parempi ratkaisu. Väärät laukat pysyivät mutta nyt annoin vain mennä. Isohko hyppy kutosesta yli ja 4 laukan väli meinasi käydä jo vähän ahtaaksi. Seiskakin kuitenkin puhtaasti. Arvostelu oli A.2.0, eli esteet loppuivat siihen. Maalilinjan jälkeen huomasin että nelosesta putosikin keskimmäinen puomi. Eli selvittiin yhdellä pudotuksella. Vähän turhaan jätin vitosen varmistelut siis tekemättä.

Mutta kiva oli hypätä, hepo kuunteli myötälaukkoja lukuunottamatta ja kääntyikin suht hyvin. Estekorkeus ei tuntunut pätkän vertaa pahalta enkä ehtinyt edes jännittää.

Esteet:


Kaikki kolmisenkymmentä kisaajaa palkittiin samana luokkana. Koulussa oltiin yhdeksänsiä, esteillä 22. Yhteissijaa ei kerrottu. Ja vasta tässä vaiheessa kuulin huiman hyvistä palkinnoista. Sijoittuneet saivat ratsastustunnit. Onneksi kaikki kisaajat palkittiin karkeilla. Kiva oli saada minipussi ja karkkiaski. Ja ehdottoman kiva oli tällaiset kombikisat. Vähän jo kenttäkisojen suuntaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora