torstai 27. maaliskuuta 2014

Etukenossa jalat liian edessä


Torstain tulevat asiat ennustin hyvin. Esteitä, Flika ja alkuverkat pihalla. Lisäkirjaimet listassa oli +m (+g) eli pohdin jo gramaaneiden jättämistä pois. Oli kuulemma kuitenkin ollut hyvin virtaisa eilen pihalla, joten hieman lannistuneesti viritin taas kaikki narut. Oven suljin edelleen huolellisesti perässäni eikä hepo meinannutkaan poistua omin luvin.

Maneesissa kyytiin ja sitten kentälle. Ihanan valoisaa! +7 ja yli puolet kentästä sula ja lätäkötön. Käynnissä oli vain hitusen jännittynyt ja raviakin pyöriteltiin tovi ilman mitään päänravisteluita tai muita kiihtymisen merkkejä. Hepo päristelikin ja kehuin. Yritin samalla myös muistella viimetunnin ohjeita. Vasemmassa kierroksessa suora hevonen ja perän väistätystä oikealle, oikeassa kierroksessa kunnon taivutus. Lopulta tuli pari pukkia. En ole varma että oliko ne enemmän protestiksi läheltä menneelle Sämpylälle (Samille, joka myös on kiukkutamma) vai oliko Flikalla joku muu syy. Ope ohjeisti että oikeaan kierrokseen pitää katsoa että hepo taipuu rungosta eikä pelkkä kaula käänny. Kuulemma herkästi myös etukenotin.

Laukat meni myös mukavasti. Jarrut takaisin raville olisivat voineet olla vähän tehokkaammat mutta laukassa ei kiihdytellyt. Otettiin raville vähän muita aiemmin ja siinä oli jarruissa vikaa. Aika lennokkaasti nousi jalat ravissa. En sitten ihan tosissani himmaillut vaan keskityin ohjaamiseen. Kummasti kohti aitaa mennessä yritti lähteä vasempaan vaikka oltiin muka ympyrällä oikeaan kierrokseen.

Keli hämärtyi ja mentiin takaisin maneesiin. Siellä puomilinjalla laukan säätelyä kumpaankin suuntaan. Piti mennä kierros koottua laukka puomeille ja kierros isompaa laukkaa kevyessä istunnassa. Mutta hallitusti. Flikaa en kovin nopeilla liikkeillä saanut takaisin. Enkä päässyt siihen pisteeseen että koottu laukka olisi ollut myös rentoa. Edelleen vähän ongelmia osua puomeille, ei kuitenkaan ihan pahimmasta päästä. 9 askelta parhaimmillaan mutta monesti 7,5 tai 8.

Gramaanit purettiin suunnan vaihdon välissä pois. Lopuksi tultiin hitaasti sisään ja kesken linjan ratsastettiin eteen. Siinä osasin omasta mielestäni säädellä eteenratsastuksen voimakkuudella osumisen seuraavalle puomille. Kevyessä istunnassa tuli sanomista että pitäisi joustaa nilkoista paremmin. Lopuksi piti rentouttaa myös lantio. Siihen oli jo pakko huutaa takaisin etten osaa toteuttaa tuollaisia ohjeita. Jalat tahtoi tänään poikkeuksellisesti mennä turhan eteen. Tunsin tämän mutta jalat vähän edempänä oli tällä kertaa mukavimman tasapainoinen olo.

Esteitä oli tänään vain 1 okseri. Alkuun loppastiin puomi pari kertaa mukaan korkeuden ollessa hillitty. Pidätin liian pitkälle. Alussa hepo meinasi kiihtyä esteelle, siinä osasyy. Nyt ihan ohjeistettiin tulemaan esteistunnassa kohti. Jo aiemmin huomasin että pelkkä aavistuksen kevennetty istunta kiihdytti tammaa hieman. Mutta kun osasin ottaa pidätteet tarpeeksi ajoissa ja myödätä 3 askelta ennen niin puomit rupesivat pysymään ylhäällä. Ponnistuspaikat ei tänään olleet priimaa (ei ihme kun ei puomeillekaan osuttu) ja käsky kävi kerta toisensa jälkeen että odota hyppyä. Ekalla kerran tunnustan että olin jo menossa, myöhemmin maltoin omasta mielestäni odottaa. Kovin pahoja epäsynkrooneita ei tullut. Pitäisi olla videotodisteita malttamattomuudesta. Myötäyskin pitäisi tehdä hitaammin. En ole ihan varma että miten näitä pitäisi käytännössä lähteä korjaamaan.

Okseri ei tänään yli kasikympin noussut. Loppuun tultiin muutama kierros puomien kanssa. Puomit ja okseri normaalissa laukassa ja seuraavalle kierrokselle isompi laukka. Oikea laukka oli hankalampi ja vaihtoi hypyissä vääräksi. Vaikka yritin pitää lähestyessä hepan suorana ja sisäohjasta irti. Oikean pohkeen kuuntelemattomuus oli yksi iso ongelma. Vasen kierros meni odotetusti paremmin mutta meidän eteenratsastus jäi vähän valjuksi kun hepo kiihdytteli jo omia aikojaankin. Laukka kuntoon kaarteessa niin rytmi säilyy ja ponnistuspaikka osuu paremmin. Jotenkin näin.

Ratsukoita oli 4. Ensi viikolla päästään ehkä jo pihalle hyppäämään!

Ongelmia:
kuskin istunta
hepo ei kuunnellut oikeaa pohjetta

Parannusta:
käyttäytyi tolkusti pihalla
ihanan kiltti hoitaa, varustaa ja kiristää satulavyö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora