torstai 27. kesäkuuta 2013

Tyyliestekurssin kolmas päivä: kääntämistä korkeuksista


Tänään tyyliestekurssi alotettiin leluautoteorialla kääntämisestä: pää, etu- ja takajalat. Heti alkuun kuulin tunnelman latistajaksi että Kora myytiin eilen. Muhokselle ratsastuskouluun, joten ei kauas. Mutta silti harmi. Nyt olen taas estekisahepaton. Sitten katsottiin tiistain videot. Videolla Kora protestoi heiluvia jalkojani ja sitä, kun jäin hypyssä jälkeen. Harmi vaan videot oli paremman jalkani eli vasemman puolelta kuvattu. Oikea heiluu enemmän.

Tämän päivän ratsukseni oli merkattu Töpö. En ollut kovin riemuissani, varsinkaan kun kuulin että tänään harjoitellaan kääntämistä. Hepo teki kaksi tuntia alle, joten vältyin kuntoonlaitolta. Suojat jalkoihin ja jalustimet kääpiöasentoon. Silti pohdin että pitäiskö laittaa kierteet. Kenttä pölisi hirmuisesti vaan onneksi tunnin aikana tuli muutama sadekuuro ukkosella höystettynä. Pölinästä päästiin ilman että kastui liiaksi. Leiskunnasta ja jyrinästä hepat ei piitanneet.

Ensin tultiin ravissa juustonaksun muotoista kuviota kaksilla puomeilla. Töpö oli aika lahnamoodissa. Kuskit treenasi kevennystä ja kevyttä istuntaa. Sekä tietysti kääntämistä. Parissa kohdassa Töpö vähän kääntyi huonommin mutta muualla yllättävän hyvin. Ihan alkuun käynnissä tehty pyörittelyharjotus antoi jotain toivoa. Ja piti muistaa myödätä kun hepo kääntyi.

Sitten tultiin ravissa pujottelua estelinjan ympäri ja sen jälkeen nostettiin laukka. Ekalla kerralla Töpö oli poistumassa metsän sivulla paikalta. Edellisen tunnin kuski sanoi että siellä oli jotain kyttäillyt jo aiemmin. En hätääntynyt vaan ohjasin. Tämän jälkeen ei pömelöintejä enää esiintynyt.

Laukassa tultiin muutaman kerran kavalettilinjaa, 4 laukkaa väliin. Vaikka vikalla kerralla loikattiin vika väli 3,5 askeleella. Kantapäät alas ja piti ajatella että kypärä pysyisi paikallaan. Esteillä piti niiata satulaan. Rupesin ajattelemaan liikaa ja taisin puskea heppaakin. Meno oli pikemminkin liian pitkää ja vetelää kuin turhan säpäkkää. Vaikka edellisellä tunnilla oli ollut vauhtiakin.

Sitten tultiin tunnin "kurvi" eli pystyä ja okseria isolla kahdeksikolla. Oikea laukka, pysty, käännös vasempaan, okseri, käännös oikeaan ja pysty uudestaan ja vasemmalle. Ekalla kierroksella korkeus oli max 60 cm. Meni ihan ok. Mitä nyt kantapäät ei pysy alhaalla. Varsinkaan kun annan pohkeita. Kaksi seuraavaa kierrosta korkeus oli ehkä 70. Keskityin kantapäihini. Vikalla kierroksella sain Töpöön vähän vauhtia (taisi valahtaa pitkäksi) ja ponnistuspaikat jäi kauas. Kaikesta kuitenkin yli.

Odottelua jäi aika paljon ja monesti Töpö ois ollut jo aiemmin ihan menossa ja yritin pitkin ohjin kaula mutkalla sitä ohjata. Juuri niin kun ei hyödytä. Vaan kaula suoraan. Opelta tuli kehuja että tahti pysyi meillä hyvänä läpi tehtävän. Ite olin mielissäni että Töpö kääntyi näinkin hyvin. Muistelen että edellisellä hyppykerralla oli ongelmia juuri kääntämisessä.

Tunnin jälkeen hepo oli ihanan kuuliainen ja hosumatta odotti että sain päävehkeet pois ennen kun kävi iltaruokien kimppuun. Takasia kyllä heilutteli mahansa alla sen verran että pysyin heppaa kuuratessa etupuolella. Arvelin että huomenna on taas samat ratsut.

Ongelmia:
kantapäät ei pysy alhaalla
polvet puristaa herkästi satulaa

Parannusta:
oli karsinassa nätisti
laukka ei kertaakaan vaihtunut itekseen! (enpä istunut laukkaa alas)


Anne videoi meidän menoa. Kiitos!

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora