keskiviikko 1. elokuuta 2012

Easylla itsenäistä vastalaukka- ja siirtymätreeniä


Tänään tuli taas aika lyhyellä varoajalla tallille lähtö. Onneksi olin ainakin henkisesti varautunut että näin saattaa käydä. Kotona hyydytti pahasti ja lähtö vähän viivästyi. Keli oli aika uhkaava, mennessä jyrisi ja vaikka aurinko paistoi niin taivaalla oli isoja tummia pilviä. Putsasin kuitenkin karsinan ensin ja laitoin ruoat.

Easylla oli tänään karkkipäivä ja lahjoin sen heppanameilla kiltiksi. Oli yllättävän tehokasta ja hoitaminen + varustus onnistui hyvin minimaalisella kiukuttelulla. Aluksi kuvittelin että tänään ois pitänyt olla kevyt päivä mutta omistaja ehdotti ensin kouluhinkutusta ja maastoa loppuun. Näin tehtiin.

Tänään ei ollut selviä mietteitä treeniohjelmasta. Alkuverkka ei ollut ihan tyypillisin volttienpyörittely vaan nyt oli alkuun käyntityöskentelyä ja suoruutta. Tai lähinnä hepo kulki aluksi takaosa millon missäkin ja yritin sitä estää. Yritin keskittyä nyt alusta asti pitämään kunnon ohjastuntuman ja ratsastamaan pohkeilla sitä kohti. Käynnissä oli vähän tahmaista. Kentän takapäässä asui edelleen mörkö eikä sinne voinut mennä. Tai ainakin piti kovasti kyttäillä. Hiukka turhauttavaa. Ravivoltit oikealle oli edelleen hyvin hankalia. Ratsu ei taivu, poikittaa, liiraa ja kuvio ei ole pyöreä.

Ekana tehtävänä mentiin eilisen valkan ekaa vastalaukkatehtävää. Eli pitkän sivun alusta vastalaukka ja lopuksi kaarre lyhyen sivun keskelle. Lyhyille sivuille tuli ravivoltit heti siirtymän jälkeen. Se sujui yllättävän huonosti. Toiseen päätyyn ei voinut Easyn mielestä laukata kun siellä vaani ne möröt. Hankaloitti aika paljon. Toiseen suuntaan tuli muuten vaan ravimukellusta. Lopulta sujui useamman kerran kumpaankin suuntaan. Tähän ei hirveästi käytetty aikaa. Seuraavaksi mentiin hankalampaa eli 3-kaarista keskimmäinen kaarre vastalaukassa. Alotettiin vasemmassa laukassa ja sain heti alkuun 3 puhdasta kierrosta. Tiedä sitten suoruudesta tai laukan laadusta. Oikeaan kierrokseen onnistui eka yritys, toisella vaihtoi. Mutta kaksi seuraavaa onnistui taas. Sain ratsastettua pohkeet kiinni ja kaksi ohjaa tuntumalla. Oman istunnan suoruudesta en olisi kovin varma. Kädet ainakin levisi sivuille. Tämä sujui mielestäni niin hyvin että annoin sen olla.

Seuraavaksi oli taas mielipuuhaani eli siirtymiä. Alotettiin keskiympyrällä käynti-ravi-käyntisiirtymillä. Hepo pyöristyi ainakin vasempaan kierrokseen suht helposti ja yritin sitten ratsastaa eilisten ohjeiden mukaan ravia pomppuisammaksi. Kuvittelen saaneeni ihan kelpo pätkiä. Siirtymät käyntiin oli yllättävän tasaisia, tosin heti käynnissä piti aina muistaa ratsastaa aika paljon eteen ettei tullut töksähdyksiä. Siirtymissä raville pää nousi askeleen tai parin ajaksi. Yritin käyntiäkin ratsastaa ylämäkeen mutta ravinostot ei paljoa parantuneet. Tasaisuus hukassa edelleen.

Keskiympyrällä jatkettiin myös käynti-laukka-käyntisiirtymien kanssa. Laukat nousi hyvin, tosin vasemman laukan nostossa takaosa monesti livahti vähän sisään. Oikeassa laukassa haasteena oli taas asetus. Alkuun yritin siirtää ympyrän kaarella laukasta käyntiin. Väliin tuli n. 4 raviaskelta. Istunta vähän auttoi mutta koska väliin tuli ravia niin muoto katosi. Väitän että osa ongelmista johtuu omasta ratsastuksesta. Kun rupesin kääntämään voltteja ennen siirtymiä niin laatu parani. Lopulta saatiin kumpaankin suuntaan aika kivaa menoa.

Ensin siis hinkutin kummatkin kierrokset erikseen ja lopulta rupesin nostamaan käynnistä aina eri laukkaa. Hepo pysyi laukannostossa pyöreänä, laukkasi rauhassa, kuuliaisena ja ihan puhtaasti ilman takajalkamökellystä. Parhaimmillaan siirtymät käyntiinkin tuli yhden tai jopa ehkä ei yhdenkään raviaskeleen kautta. Pitäisi olla video että voisin varmaksi sanoa. Tässä ei pahoja töksähdyksiä tullut vaikken yhtä tarmokkaasti muistanut ratsastaa käyntiä eteen kuin ravisiirtymissä. Pikemminkin ratsun moottori hyrähti päälle ja saatiin aika hienojakin energisiä käyntipätkiä väliin.

Koska tämä sujui kelvollisesti niin vaikeutin tehtävää. Tultiin laukassa keskilinjalle ja siinä käynnin kautta nostin aina vuorotellen eri laukan. Raviahan sinne väliin tuli mutta laukat nousi hyvin ja joka kerta oikein. Noin 3 laukka-askelta ja käyntiin. 5 eri laukkapätkää ehdin parhaimmillaan ottaa, monesti jäi neljään. Eihän tämä nyt täydellisesti sujunut ja loppua kohti hepo rupesi hidastamaan käynnistä lähes seis. Piti sitten kokeilla yksi kierros ihan pysähdyksiin asti. Pysähdys tuli suunnilleen yhtä helposti kuin käyntikin muutaman raviaskeleen kautta. Mutta laukannostot pysähdyksistä onnistui paremmin kuin olin arvellut. Niitä ei pahemmin (koskaan?) ennen olla treenattu. Vähän meni hepo välillä mutkalle perä noston suuntaan mutta laukat nousi edelleen oikein ja suoraan laukkaan.

Loppuun otettiin vielä laukasta käyntiin voltilla ja kun se sujui hyvin niin suunnattiin loppuverkoiksi maastoon. Ensin ekaa kinttupolkua lammelle, pieni jalkojenkastelupuljaus. Sitten laukkairrottelua. Tällä kertaa laukkasi ihan reippaasti ite mutta pyynnöstä sai lisää vauhtia. Kokeilin vaihtaa laukkaa kaarteessa askeleessa. Ekassa kaarteessa yritin hidastaa ja totesin ettei tule mitään, se tehtiin sitten ravin kautta. Seuraavassa kaarteessa kokeilin länkkätyyliin lisätä vauhtia, se metodi on ennenkin testattu toimivaksi. Niin myös nytkin tuli vaihto. Tosin ei sillon kun minä pyysin. Vähän aikaa mentiin ihan reippaasti ja hepo sai laukata aika vapaasti. Sitten ravia pitkin ohjin ja pitkät käynnit takasin. Tulipa hepalle ainakin kunnolla hiki.

Ongelmia:
asetus oikealle
kentän takapääty edelleen

Parannusta:
laukassa ei ollut semmosta mökellystä kun eilen
siirtymät tuli aika hyviksi
maastossa oli rauhallinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora