perjantai 3. elokuuta 2012

VauhtiValmalla esteitä


Perjantain tunnilla oli vuorossa taas esteitä. Ratsunikin kuulin jo edellisenä päivänä. Kolmatta kertaa Valman kyytiin. Hepo oli tallissa taas ihana kiltti itsensä. Esteet oli jo valmiina, nopeita oli kasaajat. Ratsukoita tunnilla oli 7. Keli pilvinen mutta kirkas +18.

Kentällä satulavyötä kiristäessä Valma ei olisi millään malttanut seistä. Tuntui hyvin läpiratsastetulta sillä hepo nasahti edestä pyöreäksi heti kun otin ohjat tuntumalle. Alkuverkassa oli kivan helppo, ei tullut pahemmin kommenttia. Ekalla verkkatehtävällä vasta että käännä sisäpohkeen ympäri, ulkolapa karkaa, menee lapa edellä ja käännä koko etuosaa. Taisi ulko-ohjakin olla liian löysänä. Tehtävänä oli siis mennä ympyrällä maapuomeja ravissa. Puomiväli 5 m, 4 raviaskelta piti tulla. Itellä oli vähän kääntö-ongelmia ja monesti vika mentiin ulkoreunasta tai ohi.

Alkuun vaaditut 4 askelta onnistui, sit herpaannuin ja meni useampi yritys että saatiin taas 4 ja 4. Oikeassa kierroksessa vasemmalta liirattiin pahemmin ulos.

Laukassa keskimmäinen oli kavalettina ja väleihin tuli yhdet laukat. Mentiin alkuun vähän reippaasti. Muut meni 3 kerrallaan ja me yksinämme. Ei onneksi ihan niin pahaa menoa ollut. Ensin mentiin oikeassa kierroksessa, ei osuttu kunnolla vikalle puomille. Puolipidätteitä ja paremmin satulaan istumista. Muuallakin ympyrän kaarella tuli sanomista että paino kunnolla satulaan ja hidasta. En huomannut istuvani kevyesti. Ja pompinkin kuulemma kummallisesti. Vasemmassa kierroksessa osuttiin puomeille paremmin. Ei mitään maailman ihaninta mutta suoriuduttiin. Laukat ei ihan ajatuksesta nousseet, vasen ainakin vaati jokusen yrityksen. Parani lopputuntia kohti.

Seuraavaksi tultiin ristikko kahdesti oikeassa kierroksessa. Valma eteni melko reippaasti ja kommenttia tuli ettei tarvi ainakaan ratsastaa eteen kohti estettä. Eka hyppy oli parempi koska ennen toista kierrosta ope oli korjaamassa estettä ja osa omasta keskittymisestä karkasi siihen. Tekosyitä kuulemma aina löytyy. Tokalla kierroksella tuli ainakin 1 laukanvaihto ennen estettä. Huomasin jo aiemmin ympyrällä että laukka myös vaihtuu herkästi. Kumpaankin suuntaan.

Päivän pääaiheena oli sama suhteutettu + sarja, jota yksärit eilen hyppäsivät ja olin kuvaamassa. Pysty, 17 metriä okserille ja 6,5 metriä seuraavalle pystylle. 4 tai 5 laukkaa ja 1 laukka. Ekalla kierroksella ristikko, okseri ja maapuomi. Tultiin aika reippaasti enkä saanut ratsua suoristettua ennen ristikkoa. Vilahdettiin okserista sitten vasemmalta ohi ja omat kädet nousi siinä pidättäessä. Video kavalsi että Valman turpa kävi ihan taivaissa, martingaalit ois voineet olla pop. Seuraava yritys onnistui vaikka laukka vaihtuikin matkalla oikeaksi. Mahduttiin jopa sarjaväliin ihan oikein.

Seuraavalla kierroksella keilattiin eka ristikko mutta muuten meni hyvin. Kolmannella kierroksella käänsin taas liian aikasin ekalle (pysty) enkä saanut Valmaa suoraksi. Okserista taas vasemmalta ohi. Pysyin kyydissä vaikka tasapaino vähän keikahtikin. Taisi oikea jalustin pudota. Nyt kädet nousi vielä pahemmin. Ope huutaa että jarruta ja aikaisemmin. Valma vaihteli välissä laukkoja. Seuraava yritys, hitaassa laukassa, rauhassa ja suorana sisään toi lähes toivotun lopputuloksen. Esteistä päästiin yli mutta nyt takaset pudotti vikan. Kuulemma välissä pitää ehtiä pidättää ja heti perään myödätä esteelle.

Linjan eka este pystynä. Kuvasta kiitos Tuulille.



Estekorkeus oli lopuksi 75 - 80 cm. Ei se korkeus pahasti pelottanut. Tänään ois pitänyt ottaa vaan oma aika ja valmistautua kunnolla eikä lähteä suihkimaan. Valman kanssa se suoristus on tärkeää. Vauhtia oli kans ihan reippaasti. Tuntuu että pitäisi opetella Valmakin ratsastamaan pohkeista eteen eikä niin että hepo menee ja minä yritän olla pohkeet mahdollisimman vähällä käytöllä.

Okserista tällä kertaa yli. Tuuli kuvasi.



Ei kuulemma ollut kamalaa mutta pompin satulassa kummallisesti. Ope ei ole keksinyt että missä vika, mistä se johtuu ja miten sen voi korjata. Voisikohan se olla vaan väärin opittu tapa? Käski katsoa videolta (nyt voitte tekin katsoa). Eikä esiinny pelkästään hypyissä vaan myös puomeilla ja muillakin hevosilla. Veikkaan että johtuu myös hepasta. Mutta jännittyneet jalat siihen tuskin auttaa.

Tunnin jälkeen tallissa Valma oli taas superlutunen. Jäi ovelle rapsuteltavaksi ja työnsi päätä kainaloon. Tarkemmat arviomittaukset sanoi että se taitaa olla alle 160 cm korkea. Jos tahtoisin oman hepan niin hyvin pitkälti tommosen kuin Valma. Tamma, hyvän korkunen, kivan värinen, sopivan ikänen, luonne 10. Valma on tosin vähän arka ja turhan raaka. Ei siitä ehkä kisahepaksi ois mullakaan jos ei kerta aiemmallakaan omistajalla.

Ongelmia:
laukan säätely
laukannostot
vasemmalta ohimeno

Parannusta:
tosi kiva ja fiksu heppa

Videokooste tunnista. Kuvauksesta kiitos Annelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora