tiistai 21. elokuuta 2012

Kuski tehokoulurääkissä


Tänään päästiin vihdoin Äimiskälle privaattikoulutunnille kolmisin. Annekin oli mukana. Tätä oltiin suunniteltu jo useampi viikko. Muut vielä pidempään kuin minä, joka taas tuppauduin kolmanneksi mukaan. Ratsukseni osui Luke enkä ollut yhtään mielissäni. Hyvin oli muistissa muutaman viikon takainen pitkä ratsu. Luke oli vielä tallissa ja muistissa oli myös reilu vuoden takaa ettei Lukekaan ole mikään lutunen hoidettava. Synkästi totesin että selviänköhän hengissä tunnille asti.

Luken äkäily karsinassa oli onneksi vain pelottelua. Vaikka iso heppa korvat luimussa ja etusta heilutellen ei ole mikään lempeä näky. Kiristin sitten narua lyhyemmäksi että koin oloni turvallisemmaksi. Sain onneksi apulaisenkin ja heppa saatiin kuntoon. Kentällä Luke ei olisi halunnut seistä penkin vieressä, joten piti vähän kierteellä ponnistaa selkään satulan etupuolelta. Vastinhihnoista yksi oli lähes poikki, onneksi oli vielä kaksi ehjää jäljellä. Kelinä oli pilvinen ja vähän tihuttava +16. T-paita oli kuitenkin hyvä vaate.

Lyhyet alkuverkat mentiin itsenäisesti. Tai ei me ehditty paljoa ravatakaan. Ensimmäinen laukkapätkäkin oli jo open silmien alla. Luke oli pitkä ja löysä kuten muistelinkin. Yritin olla topakkana mutta aika kilttiä se vielä oli.

Ekana tehtävänä mentiin vasemmassa kierroksessa harjotusravissa voltit kulmiin. Luke meinasi hyytyä volteille. Ulko-ohjaa huuteli ope. Pohkeistakin jotain mutten enää muista että mitä. Paljon pohkeita, raippaa ja tahtoa niin hepo liikkui aina hetkittäin. Taivutin vähän turhan varovasti ja ulkolapa karkaili. Sitten mentiin voltit vasta-asetuksella. Hepo puski sisään ja vauhti hyytyi. Sitten voltit sai tehdä taas myötäasetuksella ja pitkille sivuille lisättiin avot. Ensimmäinen suunta (vasen) oli hankalampi. Välillä piti usvattaa eteen että hepo muisti liikkua. Tämä tuntui aika pitkältä ajalta.

Seuraavana vuorossa oli laukkatyö. Ensin oikeaan kierrokseen. Kuviona oli tehdä lyhyiden sivujen keskeltä pääty-ympyrät. Luke tiputteli alkuun muutaman kerran raville ja jouduin komentamaan aika tomerasti. Alkuun laukkaa piti lyhentää. Luke oli pitkä ja löysä. Ulko-ohja huusi ope. Välillä hepo rupesi väläyttelemään jo hyviä hetkiä. Sitten piti laukata reippaammin. Vähän nahkeasti lähti. Havaitsin että parhaiten Lukeen sai vauhtia "usuttamalla". Eli jaloilla terävästi, nopeasti ja usein ja vähän jopa ohjillakin soutaen. Meno oli silti pääosin aika pitkää. Istu paremmin ja taaemmas huusi ope. Nojailin sitten tosissani taakse ja tuntui tyhmältä. Niitä hetkiä kun olisin kaivannut peiliä tai videotodisteita. Vasempaan kierrokseen sama juttu.

Taas käveltiin hetki pitkin ohjin ennen kuin ruvettiin tekemään raviavoja toiseen kierrokseen. Hyvin jaksoin tsempata mutta tässä vaiheessa kävi mielessä ajatus että tunti voisi loppua jo. Voltit edelleen kulmiin ja niillä meno vähän sammui. Jaksoin kuitenkin komentaa ratsua liikkeelle ilman että open piti siitä huomauttaa. Avot tuli omasta mielestäni helpommin tähän suuntaan. Kovin pitkää hiillostusta ei enää ollut vaan sitten saatiin jatkaa keventäen.

Kevyessä ravissa tehtiin loivat kiemurat kummallekin pitkälle sivulle. Tässä kun taivutin Lukea niin se myötäsi. Ensin vain vähäksi aikaa ja lopulta pysyi pyöreänä. Tunteroisen taistelua siis vaati. Haaveilinkin että mimmosta olisi ollut mennä Lukella jos joku osaava olisi käynyt pohjatyön tekemässä alle. Mutta oli se kyllä palkitsevaa että hepo rupesi toimimaan. En traumatisoitunut ;) Luke jatkoi vielä seuraavalle tunnille.

En tullut ihan kuoliaaksi, olisin jaksanut vielä köpöttelytunnin päälle. Mutta kivasti joutui kyllä hommiin eikä tyydytty sinnepäin-suorituksiin. Kaloreita paloi tunnissa reilu 650 kcal, joten ihan urheiluksi meni. Vaikka ht.net onkin sitä mieltä että pitäisi käydä jumppatunneilla erikseen eikä ratsastuksen kuulu nostaa sykettä.

Ongelmia:
hepo oli alkuun pitkä, löysä ja raskas edestä
vauhti hyytyi varsinkin kaarteissa
oikealle ohjalle oli vaikea saada tuntuma
alushousut hiersi

Parannusta:
parani loppua kohti
ei itellä kunto pettänyt kesken
laukka vaihtui vain kertaalleen tunnin aikana lennossa vääräksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora