tiistai 7. elokuuta 2012

Litimärkä estevalkka ja vihdoin kyydissä pysyen


Tiistaina mahduin mukaan Äimiksen 80-90 -estevalkkaan. Meinasin edellisistä hiekkapohjan tunnusteluista turhautua mutta kaipuu kunnon ruoskintaan vei voiton. Keli oli edelleen kurja, vettä tuli melko paljon ja lämmintä oli vain +12. Kenttä oli aikamoinen mutalaari. Elli oli jo edellisellä tunnilla ja esteetkin valmiina. Loikkasin maneesissa kyytiin ja pidin sadetakin päällä alkuverkkojen ajan. Lopputunnin sinnittelin poololla ja turvaliivillä. Hyvin kastui. Aika luikku Elli oli Easyn jälkeen. Tuntui huimasti Easya pienemmältä vaikka väitetään korkeammaksi (153 cm). En usko.

Ellistä ei ensin ottanut tolkkua onko se reipas vai laiska. Pääosin ravissa vähän hyytyi mutta pitkän sivun alusta kiihdytteli ihan itekseen vähän holtittoman oloisesti jopa. Mutta annoin mennä kun kerran tykkäsi. Osasi myös kulkea siinä hiljaakin ja liikkua muualla eteen kun tarpeeksi patistin. Laukassa oli vähän hidas ja hassun keinuva. Jalustimet lyhensin jockeymitasta (edellisen ratsastajan jäljiltä) vasta alkuverkan jälkeen.

Alkuun tehtiin samaa voltti, ravipuomit, voltti -tehtävää kuin Anne ja Valo paria tuntia aiemmin. Elli oli rautakankijäykkä varsinkin oikealle eikä taipunut yhtään. Volteilla ravikin hiipui onnettomaksi. Alkuun hypättiin kohtuullisen (n. 50 cm) korkuista pystyä (maapuomi edessä) ravilla. Monesti Elli rikkoi laukalle jo puomilta. Ennen uraa piti pysäyttää. Pysähtyi hyvin ja tässä vaiheessa muistin ravata ja laukata tarmokkaasti niin meni ihan ok. Elli tuli pystyltä mieluummin oikeassa laukassa alas vaikka yritin välillä johtaa vasemmallekin. Tuossa jo huomasin että olen hypyissä turhan korkealla ja välillä käyn satulan etukaaren väärällä puolella. Tultiin myös laukalla ja sekin meni ok.

Seuraavaksi tultiin okseria ja pystyä 24 metrin kaarevalla välillä. 2 ekaa kierrosta esteet oli turvallisen pieniä. Kuudella laukalla piti tulla. Ekalla kerralla väliin tuli 7 laukkaa ja pysty putosi. Toisella yrityksellä päästiin kuudella kun laukkasin vähän isommin ja tehtiin vähän tiukempi kaari. Sitten esteet nousi ja ope kysyi montako laukkaa nyt tulee. Vastasin että meillä edelleen 6. Ekalla kerralla edellinen ratsukko pudotti pystyn. Ehdittiin kuitenkin hypätä jo okseri. Vähän hämmästyin jopa että Elli meni siitä yli. Näytti nimittäin pelottavalta. Olikohan metrinen. Sitten taisikin tulla pari kieltoa siihen ennen kun päästiin uudestaan yli. Pohkeet ei tarpeeksi tehokkaat ja kuskikin epäröi. Olinkohan etukenossakin? Päästiin kuitenkin lopulta taas yli. Taisi tämän jälkeen seuraava hyppy okserille taisi epäonnistua, mätkähdettiin okserin päälle ja oikea jalustin irtosi. Ope huusi että korjaa eteen. Ratsastin sitten eteen, kokosin itseni ja hypättiin pysty. Eihän siihen mitään jalustimia tarvi. Ei mennyt kovin varmasti mutta lopulta päästiin puhtaasti.

Lopuksi hypättiin vielä 4 hypyn rata. Sama kuin Annen ratapiirros mutta toiseen suuntaan. Ekana siis äskeinen pysty, okseri tokana, kolmantena portti ja neloseksi pysty toisessa päässä kenttää, joka nostettiin pelottavan isoksi. 105 cm näytti olevan. Ei alotettu kovin vahvasti. Kiemursin pystylle kun satoi silmiin enkä nähnyt mistä tulee sille suora linja. Päästiin kuitenkin yli. Ope käski ottaa uudestaan alusta ja tulla uraa pitkin. Ykkönen päästiin taas yli mutta kielto tuli okserille. Toisella yrityksellä taisi mennä yli. Ja töks heti portille. Tokalla taidettiin mennä siitäkin yli. Ja nelosellekin kielto. Siinä kyllä loppui iteltä usko. Taidettiin keilata se kieltäessä nurin. Ope huusi että 3 ja 4 uudestaan. Kävin hyppäämässä kolmosen, kolautettiin siitä yläpuomi alas. Nelonen ei ollut vielä valmis. Uudella yrityksellä sitten madallettu kolmonen ylittyi ja pysty ehkä neljännellä yrityksellä. Taisi vielä pudotakin. Aika huolimatonta ja rumaa ratsastusta iteltä.

Saatiin vielä sakkokierros, esteet 3 ja 4. Portti meni mukisematta, pystylle tuli taas pari kieltoa. Kun lakkasin tuuppaamasta ja etukenottamasta ja muistin pohkeet niin päästiin yli. Ei siinä raippaus tai karjuminen niin tehonnut. Vaikeintahan siinä oli se oma luotto saada koottua. Kun esteet nousi niin rupesin ratsastelemaan. Alkutunnista oli vielä hyvä tekemisen meininki päällä. Ite olin suht tyytyväinen. Vaikka helpollahan tänään päästiin. Ope taas kommentoi että "oot ratsastanut liian helpoilla hevosilla".

Loppuverkat mentiin maneesissa suojassa sateelta. Ravasin pari kierrosta ja yritin hetkittäin työstää hepoa venyttämään tuntumalla. Toiset hetket se sai viipottaa lähes pitkin ohjin ravia. Käynnissäkin halusin vielä turpaa alemmas. Pienet taistelut tuli ennen kuin tamma myötäsi. Sitten se sai ansaitusti pitkät ohjat, jonka jälkeen sitä vauhtia rupesikin löytymään. Hyvä että käynnissä pysyi.

Ongelmia:
en ratsastanut kunnolla
itseluottamus vähän lipsui

Parannusta:
pysyin kyydissä!
kaikista päästiin lopulta yli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora