maanantai 20. elokuuta 2012

Istuntatunnille kaikille toiveratsut


Tuppauduin tänään vielä tunnillekin. Omaksi puolustuksekseni tämä tapahtui ennen kun tiesin että käyn Easyllakin. Mutta hyvin ehdin ja jaksoin kummatkin. Tallilla oli vain lista hepoista että laittakaa valmiiksi, ope jakaa ennen tuntia. Katselin listaa ja nopeasti bongasin sieltä suosikkiratsuni Hassen. Vähiten kiva ois ollut Power, kaikki muut ois kelvanneet hyvin. Viola, Aksu, Vanilja, Pyllerö, Ruuti ja Vappu. Lopulta mukaan tuli vielä Oskukin. Maailman paras hevosten jako. Kaikki saivat toiveratsunsa. Mullekin tyrkytettiin Hassea mutta ehdin sitä ennen huikkasta että Hasse.

Hasse oli jo edellisellä tunnilla. Lämmintä oli enää ehkä +13 mutta tarkenin silti t-paidassa. Aurinko paistoi ja kenttä pölisi. Hasse oli alkuun jäykähkö ja ravissa jännittynyt. Sain sen kuitenkin hetkittäin pyöristymään. Sanomista tuli omasta asennosta että kylkiluita enemmän kasaan ja vatsamakkara esiin. Kantapäät alas. Ratsulla kuulemma vasen lapa puski ulos (oikeassa kierroksessa).

Tämän päivän aiheena oli istunta. Välillä käytiin keskellä kuuntelemassa teoriaa. Istuttiin myös hetki jalat satulan siipien päällä että istuinluut tuntui ja lantio kääntyi oikeaan asentoon. Siinä asennossa ei kuulemma voi istua selkä notkolla. Jalustimet nostettiin kaulalle. Kuulemma saa mennä hissutteluvauhtia jos se auttaa istumaan paremmin. Melko vapaasti sai mennä ravissa ja jos tuntui pahalta niin sai ottaa välillä käyntiin. Istuin kuulemma paremmin mutta vasen hartia oli alempana. Hasselta toivottin reippampaa menoa ravissa. Ite otin välillä käyntiin ihan vaan ratsua rentouttaakseni. Hyvä oli myös tarkistaa että kuskia kuunneltiin. Välillä ravi kun tahtoi mennä pää ylhäällä kaahotukseksi, semmosessa kyydissä oli aika kamala istua. Ope sanoi ettei haittaa vaikka kyydissä pomppiikin kunhan pomppii samassa tahdissa hevosen kanssa. Polvet rennoiksi ja alas kävi myös käsky.

Hetki käytiin taas keskellä kuuntelemassa ohjeita. Sitten laukkatehtävä. Pitkillä sivuilla ravia, lyhyen sivun keskeltä laukannosto, laukkaympyrä ja takaisin raville. Arvelin ihan oikein että Hasse kerää vähän kierroksia tämmösestä tehtävästä. Ravi meinasi jännittyä entisestään. Laukannostot oli välillä vähän ampaisuja. Väliin tuli kyllä hyviäkin nostoja. Laukassakin ope kaipasi meiltä reippaampaa menoa. Ite laukkasin mielelläni rauhassa ja tunteella, että ratsu on hallussa. Reippaammassa menossa tuntui että oma kontrolli väheni. Enemmän olisi pitänyt vielä työstää laukkaa.

Jaruutusmatkat meillä oli aika pitkiä. Kun tarpeeksi ajoissa muistin ruveta lyhentämään laukkaa niin päästiin oikeassa kohdassa raviin. Yleensä unohduin laukkaamaan ja mentiin kymmenen metriä pisteestä ohi. Laukassakin oli kuitenkin helppo istua kyydissä, eikä laukan jälkeinen ravikaan ollut yhtään niin paha kuin pelkäsin. Tosin otin ravia aika paljon ja rivakasti takaisin heti laukan jälkeen. Sitten vasta pyysin vähän eteen. Edelleen tein välillä muutaman käyntisiirtymän jos oli ahdasta tai jos meno meni alta juoksemiseksi. Pyllerö otti välillä spurtteja enkä halunnut että spurttailee meidän takana. Hassekin olisi varmaan villiintynyt.

Sitten otettiin jalustimet takaisin ja ravattiin loppuravit. Olin tomakkana alusta asti, ensin hepo käynnissä kuulolle ja sitten hallittua ravia. Yritti kiihdytellä kuten arvelinkin mutta olin niin määrätietoinen että puolikkaan ympyrän aikana rentoutui rauhalliseksi. Loppuraveissakin oli puolieroja mutta kivasti meni. Ja taas oli semmonen olo että vedin enemmän vasemmalta ja oikealle ohjalle yritin ratsastaa parempaa tuntumaa. Tämä tunti ei ollut meidän parhaimmistoa mutta ihan kelpo kuitenkin.

Hasse jatkoi vielä kolmannen tunnin putkeen. Vikalla tunnilla Hassen kuski putosi ja hepo ravaili ympäri kenttää. Kun menin pyydystämään sitä niin se ravasi suoraan luo ja antoi kiinni. Opekin kommentoi että se taitaa tykätä musta. Ihana Hasse!

Ongelmia:
vähän jännittynyt ratsu
kenttä pölisi aika pahasti

Parannusta:
vakaa olo kyydissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora