maanantai 6. huhtikuuta 2020

Tupunkin laukka lyhenee

Maanantaina oli taas tallipäivä. Ratsuksi eiliseltä tuttu Tupu. Ratsukoita tunnilla oli 5. Kelinä puolipilvinen +3°C ja kenttä rupesi olemaan sangen huippukunnossa. Vain pari vähän märempää kohtaa, muuten sopivan kostea.

Nyt aloitettiin heti ensimetreistä tulemaan lauantailta tuttua portaittaista väistöä. Ensin käynnissä pari kertaa, sitten kevyessä ravissa. Yhä oli vähän ongelmia takapuolituntuman kanssa. Open mielestä väistö oli taas riittävä. Meinasikohan mennä alkuun jopa perä edellä?

Toiseen suuntaan (vasen kierros) sama juttu että ensin käynnissä pari kertaa, sitten harjoitusravissa. Nyt tuli sanomista että tähän suuntaan takaosa herkästi jää. Korjasin vähän summassa mutta kuulemma hyvin. Korjausten kanssa takapuolituntumani sanoi väistön parantuvan. Kaipaisin ohjeet kuuluvasti juuri oikeaan aikaan. Väistön jälkeen kommentointi ei auta niin paljon.

En muista mentiinkö välissä ravijuttuja. Ainakin väistöjen lomassa volttailin jottei oltaisi oltu kavereiden hännässä. Siinä menetti helposti oman paikkansa ja välillä voltteja tuli monta putkeen ennen kuin löytyi tilaa.

Laukkapätkät olivat tänään suht pitkät. Ensin vasen kierros. Alkuun molemmilla pitkillä sivuilla uran sisällä, ratsua suoristaen. Puolessa välissä sivua asetus käytettiin ulkona. Päätyihin ympyrät ja niiden avoimella sivulla asetus ulos. Tupu oli vähän ponneton. Kaasuttelin lisää. Nyt tuntui suoremmalta ja asetusten vaihdot onnistuivat. Silti oli vähän puksuttelua.

Lopuksi toisella pitkällä sivulla ruvettiin tulemaan "väistö" uralta keskemmäs. Asetuksen sai pitää halutessaan menosuuntaan eli vähän sulkuajatusta.

Kun muut jo lopettelivat vasenta kierrosta, me päästiin syyniin. Ensimmäinen käsky oli lyhentää laukkaa. Voltti kulmaan, lyhennä lisää. Tupu yllätti ja laukka parani. Aiemmin kun olen ajatellut ettei Tupun laukka ole kovin kaksinen. Sivuliikkeeseen kaivattiin lisää ristiaskelta. Parani kovastikin.

Oikea laukka aloitettiin paljon paremmin ja kun aktivoin niin tuli hyvät sivuliikkeetkin. Omaa ulkojalkaa en saanut "väistössä" pidettyä aloillaan vaan se nousi aina turhan taakse vaikka hetken päästä taas ihmettelin miksi se on niin ylhäällä. Tuskin auttoi siellä.

Tupu malttoi laukata rauhallisemmin eikä laukka ollut sammumassa. Huomattavasti raskaampaa oli hummalle kuin kuskille. Kiva että vaadittiin kerrankin kunnolla!

Lopuksi venytettiin vielä askelta ravissa. Tänään Tupu ei lähtenytkään kiihdyttelemään eikä ensin meinannut irrota isompaa ravia. Olisin halunnut tahdin vähän rauhallisemmaksi. Ohje oli pitää ratsut suorina jotta ne voivat mennä kunnolla eteen. Luonnollista. Sitä sen sijaan ihmettelin kun Tupun taivuttaminen taas kiellettiin. Lopulta selvisi että kyse oli väärinymmärryksestä. Humma oli ollut pitkällä sivulla kaula mutkalla. Minä ymmärsin että ohje koski kaikkia kuvioita. Jätin sitten taivuttelematta ja mietin että miksi ihmeessä näin. Eikä Tupu sitten yrittänytkään myödätä.

Loppukäynneissä tajusin onneksi kysyä tuosta taivuttamisesta ja se selvisi. Se jäi sanomatta että ymmärsin ihan väärin. Ope oli sitä mieltä että Tupu on helppo ratsastaa pyöreäksi mutta osasin jo vähän kyseenalaistaa. Joku taitava voisi vähän jumppailla tammaa notkeammaksi. Omat taitoni eivät riitä siihen että se onnistuisi tunnissa ryhmän joukossa.

Oli oikein kiva tunti! Tykkään siitä kun vaaditaan kunnolla. Vähän haittasi tuo lopun väärinymmärrys mutta tuskin Tupu olisi mennyt ihmeellisesti paremmin vaikka olisin lopuksi taivutellut enemmän.

Ongelmia:
takapuolituntumani ei sanonut käynti- ja raviväistöissä tarpeeksi
pudotti laukan pois kakalle
puksuttelin jos ei vaadittu
luulin taas että lisävauhti auttaa

Parannusta:
alkutunnin väistöt paranivat
laukka parani paljon
tykkäsin kun vaadittiin enemmän

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora