tiistai 1. lokakuuta 2019

Aivojen ylikuumenemista

Tiistaina meinasi tulla ongelmia tallille pääsyn kanssa kun auto temppuili. Onneksi sain kyydin tallikaverilta. Oltiin ihan ajoissa paikalla mutta omat ajatukseni olivat aika levällään. Sateista, hämärää ja viileää.

Ratsukseni sain taas Sakun. Tänään osasin olla törttöilemättä hoitaessa ja oikeaoppisesti jätin riimun kaulalle. Silti Saku näytti siltä että siinä asennossa onnistuu pyörähtämään pilttuussa poikittain itsensä kuristuksiin. Vahdin siis vieressä.

Tänään humma ei hyörinyt kaarrossa. Väitän osasyyksi pikakoulutusta. Kerroin että kun on paikallaan niin hyvä juttu ja rapsuttelin. Tuntui tajuavan nopeasti. Ratsukoita oli tänään tunnilla 5.

Aloitettiin kunnon luulot pois -verkalla. Ei siis tavallista käyntityöskentelyä ensin. Lisäksi yritin keskittyä pitämään käteni edelliskertaa rennompina ja yritin muistaa myös olla etukenottamatta. Tähän päälle tuli tehtävä, jossa tehtiin päätyihin ympyrät kahdeksasosan käynnillä ja ravilla eli jatkuvasti siirtymiä. Pitkillä sivuilla temponmuutoksia ravissa. Mutta koska oli alkuverkka niin ei kannattanut ahnehtia. Eteen, kiinni ja jos tulee hyvin takaisin niin vielä eteen kuulemma riitti. Kaikki ravit keventäen.

Yritin ratsastaa kauniisti ja hellästi. Saku välillä jätti puolipidätteeni huomiotta mutta skarppasin etten vedä tai ainakaan jää vetämään. Lisäksi tuli hirmuinen määrä ohjeita ja olin jatkuvasti myöhässä siirtymistäni. Jalat rennoksi alas, taivuta paremmin, reitti kuntoon. Kevennä heti ensimmäisestä askeleesta (itse kevensin luontaisesti kolmannesta ja sillä meni oikein, ensimmäiseen tähtäämällä osuin yleensä toiseen ja meni väärin). Kevennä ravi loppuun asti ennen käyntisiirtymää (tämä oli itselleni hankala enkä arvannut koska ollaan käynnissä). Tavoitteena oli rennot hevoset. Itse yritin ensisijaisesti saada Sakun malttamaan. Välillä oli vähän ruuhkaa.

Pitkät sivut tein maltilla enkä kiihdytellyt liikaa. Sen puolesta pääkopat pysyivät minulla ja Sakulla kasassa. Nämä ihan ok (tai niin ainakin kuvittelin) mutta vähän varovaisesti. Kun ope käski keskittyä asiaan x niin meinasin turhautua ja sanoin jo keskittyväni niin paljon kuin kykenen. Lisäksi piti yrittää tunnustella ratsua eikä vain suorittaa mekaanisesti. Sekä kuunnella ohjeita. Huh! Välillä ehdotti vielä rennompaa lantiota enkä käsittänyt miten saisin sen aikaan.

Tehtävää muutettiin siten että oltiin keskiympyrällä ja siitä välillä jatkettiin uraa pitkin suoraan. Kulmat tultiin loivasti ja väistettiin kulmiin ulos. Saku kaahasi kulmat eikä kuunnellut pidätteitä tai väistänyt. Kuvittelin ettei kuunnellut sisäpohjettani mutta ehkä ongelma olikin pidätteissä. Onneksi välillä tuli vähän parempiakin kulmia. Kaiutin kaiteella aiheutti jokusen sivuaskeleen. Olin mielissäni kun välillä mentiin ympyrällä käyntiä ja sain tilannetta paremmin haltuun. Kun rupesin ratsastamaan tehokkaammin niin myös käsissä rupesi tuntumaan enemmän. Ei hyvä. Välillä tuntui että pidätteet eivät menneet läpi vaikka yritin mitä. Sakulla oli kaksi vaihdetta: reipas käynti ja kiihdyttelyravi.

Tehtävää jalostettiin ja ruvettiin menemään kulmat laukassa. Irvistelin ohimennen. Ope sanoitti sen kommentiksi "jihuu!" Ei ainakaan puuttunut haastetta. Keskiympyrällä yhä harjoitusravia. Ympärillä laukkaavat kaverit eivät yhtään helpottaneet tilannetta. Vasempaan kaahattiin ja kiihdyteltiin. Oikeassa kierroksessa tajusin että voin yrittää vaikuttaa. Tein laukassakin puolipidätteitä. Raviympyrällä väistettiin jotta vauhti pysyisi aisoissa. Saku hypähteli laukkaan ja ope kehui että näin takaset tulevat alle. Lopulta ympyrälle löytyi rauhallinenkin ravi ja ainakin 8 hyvää askelta.

Kummempia loppuravailuja ei taidettu tehdä vaan lepokäynti loppuun. Huh. Mutta sainpas kädet pidettyä rennompina kuin viimeksi. Ainakin Sakun protestointi oli vähäisempää. Enkä etukenotellut niin pahasti.

Tulin taas kuperkeikalla alas selästä. Venyttelyt olivat taas unohtuneet eikä meno ollut kovin ketterää. Jaloilleen kuitenkin. Ope varmisti hevosen.

Ongelmia:
muistettavia asioita oli aivan liikaa
Saku ei meinannut kuunnella tänään pidätteitä
vyöryi kulmien läpi
tuijotteli kaiutinta muutamien sivuaskeleiden verran
laukassa mentiin enimmäkseen aika kiitoa

Parannusta:
sain käsiäni pidettyä vähän rennompina
näppärät laukannostot
oppi tallissa ja kaarrossa nopeasti mitä haluan
en hermostunut ohjetulvasta enkä juoksevasta Sakusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora