torstai 24. lokakuuta 2019

Siirtymiä paremmassa ryhdissä

Torstaina olin etäilemässä, joten illalla tallille Hempan luo. Nyt oli pimeää jo lähtiessä. Hemppa oli edellisellä tunnilla valmiiksi. Edellisen tunnin lopulla Hemppa esitteli ninjapotkujaan laukannostoissa. En keksinyt laidalta miksi päätti tehdä moista.

Meitä tuli tunnille vain 4. Oulussa oli syysloma, joten ehkä siksi oli hiljaisempaa. +7°C ja kuivaa. Kenttä oli märkä.

Alkukäyntien aikana kyselin johtajalta mitä tuumaisi jos kyselisin estevalmennusta Pikkaralasta. Piti sitä hyvänä ideana. Totesi että jos kehitytään tätä vauhtia niin hypätään helposti ensi kaudella metriä. Tämä jäi pyörimään päähäni lopputunniksi.

Alkuverkassa ensin vähän taivuttelin. Sitten keskityin paremmin vain siihen että Hemppa reagoi apuihin. Vasen kierros ensin aika hartaasti. Siinä oli ihan tasaista ja sopuisaa menoa. Kun vaihdettiin oikeaan niin humma juoksi enemmän pää ylhäällä. Open ohjeita en pääosin kuullut ja yritin vain arvailla mitä puhui. Tuskin meille kovin paljoa.

Välissä käytiin käynnissä ja saatiin ohjeistus tehtävään. Lopulta piti mennä ihan viereen kuuntelemaan että kuulin. Keskittyminen ei itselläni ollut ihan priimaa kun pohdin tulevia metrin ratoja. Hah!

Seuraavaksi siis temponmuutoksia. Ensin käynnissä, sitten ravissa ja laukassa. Pätkät piti pitää aika lyhyinä. Muu pohjustus meni itseltäni ohi. Eli hyvin pitkälti sitä samaa mitä oltiin Hempan kanssa jo koko alkuverkka tehty. Haitaria.

En muista missä kohdassa tuntia, mutta kahdesti ohjat tuntumalla kävellessä Hemppa heitti perän oikealle ja suoristusyrityksestä meinasi ruveta jumittelemaan. Olin nopeampi ja ennen takapotkuja sain polkaistua ratsun eteen. Selvittiin siis koko tunti ilman potkuja ja jumitteluja. Olinpa ovela!

Käyntipätkä oli lyhyehkö. Ravissa sai istua alas mutta minua ei pakotettu. Kun Hemppa rupesi rentoutumaan niin istuin pätkiä. Eteenratsastuksessa ei kannata heittää ohjia niin paljon pois. Hidastuksen jälkeen ensin lopetetaan hidastus ja palataan normaaliin raviin ennen eteenpyyntöä. Ja jos hidastaa noin hyvin niin lyhyempiä pätkiä. Lopulta Hemppa kulki sangen ryhdikkäänä ja sain istuttua hyvin alas raviin. Kuunteli istuntaa eikä hidastusta tarvinnut tehdä enää ohjalla. Samalla jäi vastaan nykiminen. Tunnin parhaita pätkiä tässä.

Välissä hetki käyntiä ja sitten ohje oli mennä molemmat laukat läpi. Molempiin päätyihin 2 ratsukkoa. Portin päässä vasen kierros, toisessa oikea. Me aloitettiin vasemmasta. Suoristushommat taisivat onnistua hyvin, sillä Hemppa laukkasi yllättävän lyhyenä, pyöreällä niskalla ja nykimättä. Siinä oli helppo istua. Tein temponmuutoksia. Sitten ympyrän vaihto ja toinen suunta. Oikeassa kierroksessa kaikki oli taas vaikeampaa. Laukka ei pyörinyt niin hyvin, ratsu oli vino ja hidastuksissa nosti päätä. Ope taisi kuitenkin kommentoida hyvää tms.

Väliin taas hetki käyntiä. Tai muut tönöttivät lähinnä aloillaan ja minä taivuttelin kaarilla molempiin suuntiin. Seuraavaksi tultiin ympyröillä siirtymiä laukasta käyntiin. Puoli ympyrää laukkaa, 3 askeleen kokoaminen ja käynti. En tiedä sainko kokoamisia tehtyä kunnolla. Niihin olisin voinut ottaa vähän lisäapuja. Hemppa ei selvästi ollut takaosallaan, koska siirtymät alas olivat vyöryviä ravin kautta. Ohje oli ottaa seis ja peruuttaa tarpeen tullen. Näin tein siis käytännössä joka siirtymän perään. Sitten piti tehdä siirtymät kahdesti ympyrän aikana. Ehti ihan hyvin. Piti muistaa ensin polkaista laukka kunnolla eteen. Lopulta tuli käsky jättää pysäytys pois ja ottaa vain käyntiin. Oikeassa kierroksessa yllättävän hyvä.

Jälkimmäinen eli vasen ei ollut meillä nyt oikeaa helpompi. Samaa pää ylhäällä menoa ja vyöryntää. Eli lisää peruutuksia. Nyt ei lopuksi päästy ihan yhtä soljuvasti käyntiin vaan tuli vähän töksähtäen. Kelvollinen kuitenkin eikä ravia tainnut tulla paria askelta enempää.

Sai vain kävellä loppuun mutta sai ravatakin. Ravasin. Yhä oikea kierros oli hankalampi. Vasen rupesi olemaan jo todella hyvällä mallilla, ainakin meidän mittapuullamme. Kuskille rento käsi ja ratsu kulki itsestään ryhdikkäänä. Toki yhä piti tehdä pidäte ja pyytää eteen ja toistaa loputtomasti.

Kiva tunti. Odotin paljon pahempaa. Hempan alle menty tunti taisi lohduttaa tässä aika paljon. Erityisen mielissäni olin omista ennakointitaidoistani, joilla karsin tänään kaikki potkuhommat pois!

Ongelmia:
en meinannut kuulla opetusta
Hemppa oli edestä epätasainen
huomasin jääväni itse vetämään ja puristamaan
oikea kierros oli kaikessa vaikeampi

Parannusta:
Hemppa kulki pätkiä kivassa ryhdissä ja nykimättä
käynti sujui hyvin
ei päässyt jumittelemaan kun ehdin ennakoida ja estää

Junnut kuvasivat kännyjen kanssa tuntiamme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora