tiistai 29. lokakuuta 2019

Toimintaa häsellyksestä huolimatta

Tiistaina ope oli taas takaisin ja jatkettiin harjoituksia. Minulla tietysti Saku. Keli meni talviseksi ja mennessä tallilla oli viitisen astetta pakkasta. Vähän lunta nurmilla. Ymmärsin laittaa villasukat. Ratsukoita tunnille tuli 4.

Nyt matkassa oli myös paksumpi takki, jonka riisuin alkukäyntien aikana. Pitkähihainen ja fleece oli sopivasti vaatetta ratsastukseen. Välikausihanskojen kanssa sen sijaan meinasi välillä tulla näppivilu. Jo alkukäynneissä Saku pyöri lähinnä maneesin keskellä. Myöhemmin oli ongelmia päästä kulmiin ja katsomon edessä uralle.

Tehtävät aloitettiin aiemmalta kerralta tutulla taivuttelulla ohjan perässä. Suuntaan ja toiseen. Ulko-ohjasta piti myödätä riittävästi. Haettiin rentoa ja matalaa kaulaa. Se oli läpi tunnin ykkösvaatimuksena.

Seuraavaksi lisättiin taivuttava sisäpohje. Sitten pidäte ulkoa ja väistö sisäjalasta. Varsinkin vasemmassa kierroksessa Saku lähinnä kaatui sisään kun yritin taivuttaa. Kuunteli onneksi tarvittavat pidätteet eikä tänään juossut pahasti alta. Käynnin jälkeen kevyt ravi. Sitten ohje oli suurentaa kaaria ympyröiksi ja mennä myös suoraan. Yhä pitää kaula matalana.

Tämän jälkeen mukaan lisättiin itsenäiset laukannostot. Jo ravissa oli ongelmia päästä sekä kaikkiin kulmiin että katsomon edessä uralle. Peilipääty oli pahempi. Yritin siis käydä tekemässä laukat turvallisesti hevosten ovipäädyssä. 3 muuta ratsukkoa olivat siellä laukkomassa ja tulin niin epämääräisellä tiellä käynnissä etten mahtunut joukkoon. Pitää kuulemma suunnitella tekemisensä huolellisesti eikä unohtua odottelemaan. Vähän harmitti että hetkellisestä herpaannuksesta tuli heti kommenttia. Piti sitten vastata että toissapäivänä sain verkassa kehuja.

Laukat Saku nosti näppärästi mutta taisi vähän pudotella pois. Tasapaino katosi ja rentous myös. Ei kuitenkaan kiihdytty holtittomasti.

Seuraava homma oli mennä uralla ravia, nostaa laukka ja tehdä n. 12 metrin voltti. Taas totesin etten tahdo surman suuhun ja tein tehtävää vain turvallisella pitkällä sivulla. Muualla yritin vähän parantaa kulmiin pääsemistä tilan mukaan volteilla tai käynnillä. Laukkavolteillakin piti taivuttaa ja hakea rentoa kaulaa. Kun ope tästä sanoi niin osasin toimia. Muuten rentous taisi unohtua kaiken suorittamisen ja suunnittelemisen jalkoihin.

Loppuun vielä kevennettiin ravissa. Oikea kierros oli hyvä, vasen kiireisempi ja jännittyneempi.

Tänään piti hyvän asian lisäksi sanoa myös joku huono. Vastasin että siihen nähden että Saku tuijotteli lähes kaikkea niin suoritimme aika asiallisesti. Huonoksi ehdotin vasemman kierroksen liikaa vauhtia. Ei kelvannut. Open mielestä jään liikaa suuhun kiinni kun vauhti kiihtyy. En minä vauhtia pelkää mutta vähän ahdistaa kun ohjaus menee rikki. Sitä varmaan yritän korjata hidastamalla ja vetämällä. Ehdotin että minulle pitää kouluttaa joku merkkisana, "abs".

Ehdotin että tehtäisiin lopuksi kuperkeikan esiaste. Siedätettiin vasemman jalan kaulan yli viemistä. Saku ei saanut hepuleita mutta minä meinasin saada suonenvedon. Sitten tavalliseen tapaan alas selästä.

Ongelmia:
ei päästy kulmiin eikä katsomon edessä kunnolla uralle
vasen kierros oli yhä kiireisempi ja tasapainottomampi
sormia paleli välillä
jäin kuulemma välillä liikaa ohjaan kiinni

Parannusta:
kulki suht tasaisesti koko tunnin
osasin muuttaa muotoa käskystä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora