maanantai 30. lokakuuta 2017

Junnua testaamassa

Maanantaina kävin kokeilemassa vielä yhtä vuokrahevoskokelasta. 5-vuotias FWB-ruuna Nurmijärvellä. Ilmoituksen mukaan tasoa he c-b ja kaipasi vuokraajaa kolmesti viikossa. Olin hieman skeptinen mutta kaverit ylipuhuivat ainakin kokeilemaan.

Keli oli lähellä nollaa ja pahimmat lumet olivat kuivuneet pois. Ruuna löytyi loimitettuna tallista, joten oli sangen puhdas muualta paitsi jaloista ja mahasta. Jalkojen nostossa saattaa kuulemma testata. Sangen kiltisti nosti. Ei suojia. Satulan sain valita eikä ollut väliä. Mentiin siis koulupenkillä. Martingaali.

Pihalla vähän hyöri omiaan taluttaessa. Enemmän oli malttamaton kuin säikky. Maneesissa oli jatkuvasti 1 - 3 muutakin hevosta eli hetkittäin vähän ahdasta. Omistaja meni ensin, melko pikaisesti askellajit läpi. Humma oli edestä epätasainen ja ravissa näytti kiireiseltä. Jännitti maneesin toista päätyä, sieltä kuului kuulemma epätavallisia ääniä.

Sitten oma vuoroni mennä selkään. Hieman hätäinen ratsu, joka jäi herkästi edestä tyhjäksi. Pyörittiin pääosin ovipäädyssä ympyrällä kun muualla oli tungosta. Välillä liiraili ovipäädyssä ympyrältä ulos ja jokusen kerran meinasi jäkittää. Hyvin pärjäsin silti ilman raippaa ja kannuksia.

Kun olin käden kanssa ihan hiljaa niin tasoittui edestä rennoksi. Herkästi nosti päätä jos pidätteitä otti ohjalla. Muttei noussut kattoon asti. Tiedä sitten minkä verran martingaali auttoi. Molemmat laukat nousivat. Oikeaa ehdotteli itse jo ennen kuin pyysin. Alkuun vauhtia oli omistajan mukaan aika reippaasti, itse en moista huomannut. Mutta rentoutumalla itse sain laukankin hitaammaksi. Yllättävän hyvin ohjautui ja kuunteli laukassakin. Rennolla kädellä sain rentoutumaan laukassakin aika kivaksi ja päristeli. Oikeassa kierroksessa oli tasapainottomampi.

Meidän hasarditilanteemme tuli kun juoksutuksessa ollut hevonen kiskaisi itsensä irti ja laukkasi kohti. Onneksi hepo säikkyi sangen maltillisesti enkä meinannutkaan tippua.

Loppuraveissa oikeasta kierroksesta tuli sangen hyvä ja sain annettua ohjaa aika paljon. Vasen kierros jäi vähän kesken enkä viitsinyt hinkata enää kierrostolkulla kun omistaja ehdotti käyntiin siirtymistä. Käynnissä pitkin ohjin kulki asiallisesti. Kuskia jännitti aavistuksen maneesin ryske, katon lumet ja juoksutettavat hepat. Olin selässä vähän vajaa puoli tuntia.

Kiva symppis pikkuruuna mutta totesin ettei ihan sellainen, jota etsin.

Ongelmia:
tuntuma
ulkoiset häiriötekijät
hienosäätö käännöksissä

Parannusta:
kuuliainen ja herkkä
sai rentoutumaan
kiltti hoitaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora