sunnuntai 22. lokakuuta 2017

MM-tallin estetunnilla

Bongasin facebookista mainoksen sunnuntaisista estetunneista MM-tallilla. Kun kerrankin satuin olemaan viikonlopun maisemissa niin kysyin paikkaa. Tilaa oli vähän liikaakin ja lopulta tunti järjestyi vasta kun sain tallikaverin houkuteltua mukaan. Kolmas ratsastaja oli tallin omasta takaa.

Ajomatka oli reilut puoli tuntia. Kenttä pikkupakkasesta huolimatta sula ja hyvänä. Ratsuksi sain herkkäsieluisen 2005 syntyneen pikkutamma Vendin (sukuposti). Säkäkorkeutta ei ollut hirmuisesti yli hevosrajan ja selkä oli vielä roimasti säkää alempana. Ohje oli että jos arkoo hoitajaa/hoitoa niin saa syöttää herkkuja. Tähän ratsuun toimi oikein hyvin. Jännittyessään vain pakitti pois. Päivän pahin asia tammalle oli tunnin jälkeen riimun laitto. Satulaa en edes yrittänyt laittaa namittamatta ensin. Toisaalta loimen sai riisua pään yli ilman että sanoi mitään.

Ope kasasi esteet kentälle kun verkkailtiin. Käynnissä Vendi kulki ihan rentona mutta vauhti tahtoi hyytyä. Ravissakin piti ratsastaa reippaasti eteen. Tamman ravi oli hassua ja hevonen heilui edestä poikkeuksellisen paljon. Tultiin kevyessä istunnassa puomilinjaa ja tänään oli hankaluuksia säilyttää oma tasapaino. Laukassa homma helpottui hirveästi enkä edes lähtenyt istumaan satulassa. Alun haparoinnin jälkeen askeleet rupesivat osumaan puomeihin. Mutta yhä laukkamme oli kuulemma valjua. Sekä itselläni oli tarkkuusongelmia linjalle kääntämisessä ja suoristuksissa.

Verkkahyppyjä tultiin 5 - 6 askeleen linjalla. Kuulemma laukka edelleen ponnetonta. Mieluusti olisin kuullut tämän jo laukatessa enkä vasta välikäynneillä. Ehkä odotin että ratsu syttyy hommasta nopeammin?

Sitten hypättiin rata. Nyt pyysin heti alkuun kommenttia että koska laukkamme on hyvä. Hyviä ohjeita tulikin. Ratana kaareva, suora ja kaareva linja, 6 hyppyä siis. Ensimmäisellä kierroksella korkeus oli maltillinen n. 60 - 70 cm. Vaikka päädyissä meno tuntuikin lentävältä niin päästiin kaikesta tasaisesti yli. Vendi hyppäsi vaikka edelleenkään tiet eivät olleet ihan priimaa. Radan jälkeen jäähdyttelykierroksella laukkasi kivasti rentona.

Toiselle kierrokselle esteet nousivat kasikymppiin. Hukattiin ponnistuspaikat ja isommissa hypyissä en ollutkaan enää niin tyylillä mukana. Ope sanoi radan jälkeen että en saisi antaa hypyissä niin paljon ohjaa. Nyt teki listrat ja isomman hypyn jälkeen lähti kiitämään enkä ehtinyt saada pakkaa kasaan ennen seuraavaa estettä. Yllättävän hyvin silti meni yli vaikka tiet olivat mitä sattuu. Lopulta juostiin kerran ohikin. En ihmettele. Aika vähillä askelmäärillä mentiin välit eikä ollut sellainen olo että homma olisi ollut hanskassa. Tämän kanssa taitaisi vaatia muutaman toistokerran että oppii tamman käyttöohjeisiin.

Heti radan perään hypättiin muutama sakkohyppy muttei edelleenkään muuttunut kovin ihanaksi. Nyt ymmärsin miten tamma syttyy. Ei vaan helpottanut tilannetta kun ensin vauhtia on liikaa ja sitten vielä kiihdytellään kohti seuraavaa estettä.

Loppuverkat mentiin itsenäisesti. En muista mitään erikoisempaa.

Ihan mielenkiintoinen paikka oli kokeilla. Plussaa pienestä ryhmäkoosta. Hevoset olivat vähän erikoisempia kuin mihin on totuttu. Tekemistä oli ihan kohtalaisesti ja ope osasi ainakin hevostensa käyttöohjeita neuvoa hyvin. Hinta 40 e oli mielestäni ihan kohdillaan. Kuitenkin sen verran kaukana (ja taivasalla) että tuskin kovin aktiivisesti tulee käytyä.

Ongelmia:
kääntämisen tarkkuus
turhan lentävät hypyt
vauhdinsäätely
esteiden noustessa ponnistuspaikat
ope sanoi laukkaa ponnettomaksi tms.
yksi kielto
taisi tulla yksi pudotus

Parannusta:
hyppäsi tasaisesti
eteni ihan hyvin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora