lauantai 21. lokakuuta 2017

Vuokraheppakokelas olikin superherkkis ratsastaa

Lauantaina iltapäivällä lähdin vielä pikkutallille kotipihaan testaamaan vuokraheppakokelastammaa. 14-vuotias puoliverinen. Korkeutta 165 cm. Läsipäinen ruunikko. Omistajat laittoivat ratsun minulle kuntoon ja siinä hyöri aika paljon. Alle sain lampaankarvasatulan. En ole ehkä ennen sellaisella mennytkään. Ihan mukava oli istua mutta jalustimien kanssa oli säätämistä töppöjalkoihini.

Kenttä oli omasta takaa. Ihan tilava mutta toiselta reunalta vähän pehmeä. Alku meni ihan mukavasti. Ratsu oli rauhallinen ja ohjautui. Ravissa rupesi tyssäilemään, ilmeisesti istuntani heilahdusten takia. Vauhti oli pikemminkin hyytynyttä kuin reipasta. Ehkä sekin johtui istunnastani?

Pyörittelin ympyröitä, loivia kiemuroita ja lävistäjiä. Tein muutamat väistötkin. Mentiin sivulle muttei kovin laadukasta.

Laukat nousivat alkuun hyvin. Siinä tyssäili vielä enemmän ja päästiin keskimäärin ehkä neljännesympyrä ennen kuin hidasti. Välillä vähän pidempään. Yritin usuttaa lisää vauhtia. Onnistui parhaiten takanojassa mutten päässyt oikein selville nappuloista. Ratsastuksen edetessä laukat rupesivat nousemaan huonommin ja huonommin. Tai siis vasen. Oikean nosti kyllä. Vasemman sain sillä että nostin oikean ja pyysin vaihtoa. Kummasti siinä tajusi että tahdon vasemman laukan vaikkei vaihdot ihan kauniita tai puhtaita aina olleet.

Loppua kohti tammaa taisi ruveta turhauttamaan sillä heilutteli päätään. Kuskiakin meinasi turhauttaa. Vasen laukka nousi todistetusti ainakin kerran. Mutta viimeiset noin 20 yritystä eivät laukkaa tuoneet. Vaikka välillä nollailin ja tein muuta. Omistajakin yritti vinkkailla istuntaani paremmaksi. Otettiin lopulta jalustimetkin pois. Ei.

Ravi taisi ruveta sujumaan sutjakkaammin. Eikä ollut samanlaisia sivullevietto-ongelmia kuin osalla herkistä hevosista. Siinä omistaja oli oikeassa että tämä toimii vain osaavilla ja palauttaa hyvin maan pinnalle.

Loppukäynnit käytiin kävelemässä sumun laskiessa lähistöllä ja pellon reunalla. Meni kivasti. Omistaja oli kävellen mukana.

Myös poishoitaessa tamma oli aika hyrrä karsinassaan. En ihmettele jos joskus talloo varpaita vahingossa.

Ongelmia:
reagoi ihan kaikkiin apuihini
ei ollut kovin lennokas allani
vasemman laukan nosto
aika hyörivä tallissa

Parannusta:
ei vetänyt herneitä nokkaan
perustolkku ja maastolenkki meni luottavaisesti ilman jalustimia lampaankarvasatulalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora