keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Lempäälän Ratsuniityssä ilmaisella kokeilutunnilla

Kaverini vinkkasi minulle Lempäälän ratsastuskoulun synttärikampanjasta: tarjolla sennuille ilmainen ratsastustunti. Pikagoogletuksen jälkeen totesin että reilu tunnin ajomatka suuntaansa ei ole paha ja varasin tunnin. Aika sille oli keskiviikkoiltana. Ratsukoita tunnille tuli 7, joista 3 taisi olla vakiväkeä ja 4 ilmaisella kokeilutunnilla.

Minä sain ratsukseni tummanrautiaan suokkiruuna Aapelin. Karsinassa oli todella sympaattinen. Sen verran hamuilija että arvelin ruunan iäksi 6. Jälkiselvittely paljasti että olin oikeassa. Ei kannuksia eikä raippaakaan kuulemma kannattanut ottaa. Mentiin siis ilman.

Melko pian ohjien käteen ottamisen jälkeen huomasin että humma on aika pahasti vasemmassa ohjassa kiinni. Yritin olla antamatta tilaisuutta jäädä roikkumaan. Tunnin työ palkitsi ja jossain puolessa välin tuntia tilanne parani.

Alkuhölkkää mentiin käynnissä ja ravissa. Loivaa kiemuraa toiselle sivulle, toisella tultiin uran sisäpuolelle ja asetettiin ulos. Aapelilla oli niin paljon harjaa että ainoa toivo nähdä asetusta oli peilistä. Minulle ohjeeksi tuli että pohjetta käyttäessä pitää varoa ettei jalka nouse. Tahtia taidettiin kehua hyväksi. Ei tainnut juuri muuta kommenttia tulla.

Välissä tehtiin ensin väistöjä käynnissä isolla ympyräsoikiolla. Asetus piti pitää jatkuvasti sisään. Ohje oli tehdä lyhyitä väistöjä eli max 3 askelta kerrallaan. Aapelille nämä oli kuulemma muutenkin vaikeita juttuja. Tämä molemmissa suunnissa.

Sitten ravissa uraa pitkin mutta päädyt pyöristettiin ympyräkaariksi. 4 askeleen käyntisiirtymä pitkän sivun loppuun ja kaarelta paluu uralle pienen väistön kautta. Nyt Aapeli rupesi kulkemaan kivan ryhdikkäänä. Tahdin kiihtymistä piti vahtia. Käyntisiirtymät paranivat toistojen myötä. Kuunteli istuntaa kun malttoi. Ei tarvinnut pahemmin vetää ohjasta.

Lopuksi vielä laukattiin. Siinä vähän samanmuotoinen päädyistä pyöristetty kuvio. Siinäkin kaivattiin väistöä uralle paluuseen. Ihan alkuun laukka oli kamalaa kaahotusta nenä ulkona ja lapa edellä päädyissä sisään valuen. Vauhtiin ei ollut juuri sanomista mutta osasin jotenkuten ympyröidä pois muiden alta. Alkutilanteeseen nähden laukka parani yllättävän hyväksi. Tosin tämä vaati sisäohjan tuen. Mutta tasapainoa rupesi löytymään sen verran että päädyissä turpa oli sisään. Väistöön asti en itse päässyt mutta ryhdikkäämpi ja pyöreämpi laukkaraami oli sekin jo saavutus.

Loppuraveissa Aapeli taisi ensin yrittää vähän juosta mutta tasoittui hyvin nopeasti kun kerroin tahdin. Tasainen, taipuisa ja tuntumalla. Eikä enää yhtään kiinni vasemmassa ohjassa. Oikein kiva hevonen!

Mukava tunti, kannatti todellakin käydä. Tykkäsin hevosesta mutta opetuksellisesti en saanut tästä hirveästi irti. Kommentteja ei kovin paljoa tullut ja pääosin vain kehuja miten kivasti meillä menee. Niitä oli tietysti kiva kuulla. 7 ratsukkoa oli aika paljon ja varsinkin laukassa oli vähän ahdasta. Talli oli itselleni sen verran kaukana että jatkossa uskoisin ilmaantuvani paikalle vain esteiden takia.

©Venla Vauhtimini

Ongelmia:
välillä yritti vähän kipittää
alkutunnista oli kiinni vasemmassa ohjassa
laukka oli tasapainotonta

Parannusta:
ihanan yritteliäs
sain kahden ohjan tuntumalle
sain kantamaan itsensä aika kivasti
laukassakin sain asetusta läpi ja menoa ryhdikkäämmäksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora