torstai 26. helmikuuta 2015

Kahdeksan puomin kidutusta möhköllä

Torstaina menin mielelläni tallille, sillä kuvittelin ratsuksi tulevan joko Fossin tai Lidan. Pieleen meni ja listassa luki Mörkö ja puomeja. Olisin mieluusti ottanut minkä tahansa muun neljästä tarjolla olevasta ratsusta.

Mörkö oli sisällä, aiemman tunnin jäljiltä märkänä. Käyttäytyi hoidettaessa ihanasti kuten yleensäkin. Aikaa oli hyvin mutta unohduin haaveilemaan.

"Esteiden" kasaus oli tänään helppo homma. 4 puomia pitkälle sivulle ja 4 I:hin.

Alkuverkan käyntiosuus meni ihan ok. Lyhensin ohjat ja ruuna pyöristyi. Tajusin tosin vasta open kommentista että yhä mielestäni lyhyt ratsu olikin vain vähän vähemmän pitkä. Käski asettaa ja taivuttaa kummassakin kierroksessa oikealle. Ravi oli askellajeista vaikein. Eli pisin, vyöryvin ja vähiten pyöreä. Laukassa kulki asiallisemmin. Verkassa tehdyn laukanvaihdon Mörkö ennakoi jo kun vasta valmistelin.

Puomitehtävinä tultiin toisella sivulla loivaa kiemuraa neljän puomin yli. Toiselle pitkälle sivulle tehtiin väistö sisään, suoristus ja takaisin uralle. Ensin käynnissä, sitten ravissa. Kumpaankin suuntaan. Väistöt aloitettiin mielestäni ihan hyvin mutta aavistuksen kummallisten ohjeiden (huolellisemmin välissä suoraan vaikka suoristus ei olisi voinut olla juuri pidempi, ehkä se oli sitten hutiloitu ja ymmärsin väärin?) jälkeen rupesin itse lukkiutumaan ja sivuliike huononi. Kiemurat ei menneet hyvin oikein missään välissä. Kuvittelin että puomia ylittäessä olisi pitänyt suoristaa ja vaihtaa taivutuksen suunta mutta suoristus kuulemma riippuikin kaaren kohdasta ja olin myöhässä. Taas taisi jäädä jotain ymmärtämättä. No, huonosti taivuttiin silti. Kun lopulta tultiin vinopuomeja ravissa suoraan niin olin yhä eri mieltä kommenteista. Päästiin melko suoraan (max 0,5 metrin heitto) mutta sivulle ajautumisesta tuli sanomista. Vieläpä eri suuntaan kuin omasta mielestäni.

Laukassa ei tultu puomeja vaan volttailtiin. Taisi olla sen jälkeen kun nostettiin jalustimet kaulalle. Kevyttä istuntaa, harjoitusravia, kevyttä ravia. Ei kovin paha.

Sitten tultiin vuorotellen puomitehtävä ravissa ja laukassa, kaikki 8 puomia, tiimalasityyliin. Puolikas lävistäjä ja keskellä ns. lävistäjän vaihto ja sama toisesta päädystä. Kuva alla. Puomit oli vain siroteltu matkalle, joten mitään tiettyjä laukka-askelia ei ollut luvassa. Ensimmäinen kierros tultiin ravissa, sitten heti perään sama laukassa. Ei kovin ihanaa. Mörkö meni pitkänä ja vähän lujaa. Minä keskityin vain ohjaamaan ja yritin pitää vauhdin hallittuna. Toisella kerralla tultiin kaksi kierrosta peräkkäin laukassa. Ei ollut hyvä enkä oikein tajunnut mitä olisi pitänyt muuttaa. Vasta näiden jälkeen ope sanoi että kaipasi lyhyempää laukkaa. Matkan varrella käski käyttää vatsalihaksia.

Tiimalasilävistäjät.
Lopuksi tultiin vielä samaa kääntötehtävää kuin muinoin Nupun kanssa. Kahden puomin yli piti tehdä ns. voltti ja saada väliin mahdollisimman vähän laukka-askelia. Kaksi volttia pitkälle sivulle. Kuva alla. Tajusin kyllä että pitää kääntää myöhemmin, ekalla kerralla meni jo liian myöhäksi. Vasta kun rupesin ajattelemaan laukkapiruettia keskelle niin hommasta rupesi tulemaan jotain. Yleensä vika oli liian pitkässä ja löysässä laukassa. Vaikka käynnissä lyhensin ohjat kuinka lyhyiksi, oli ne silti laukassa liian pitkät. Ope käski käännöksissä kääntää yläkroppaa paremmin menosuuntaan. Olisin tarvinnut vielä oikea-aikaisemmat ohjeet. Mörkö kyllä halutessaan kääntyi. Ensin vasen, sitten oikea kierros. Ei kovin ihanaa ja ajatuskuplani oli aika sensuroitavaa tavaraa. Vasempaan taisi tulla 2,5 vähimmillään, oikeaankin päästiin parhaimmillamme aika harvoilla ja kun lopulta mentiin kohti seinää ja minä vain kehuin tehtävän suorittamisesta niin Mörkö otti oikein hienoja kääntöaskelia laukassa. Pääosin pysyttiin hyvin laukassa.

Mahdollisimman vähän askelia puomien väliin (vihreät nuolet). Näitä kaksi.
Punaisella piirretty normaali volttikuvio.

Loppuverkat mentiin yhä ilman jalustimia. Ei paha edelleenkään. Ravissa tehtiin lyhentämistä ja eteenratsastuksia. Lyhensi sinnepäin, ainakin tuli eroja. Olisi ollut varaa tehdä vielä paremminkin. Eteenratsastuksissa valahti yleensä pitkäksi. Open kommentti taisi olla että näyttää ihan hevoselta. Itse en tästäkään tunnista tullut kovin onnelliseksi. Menihän meillä ehkä 30 sekuntia tästä puolestatoista tunnista kivasti.

Ongelmia:
en tykkää ratsastaa isoilla, pitkillä ja raskailla

Parannusta:
Mörkö on kiva hoitaa
muutama hyvä hetki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora