torstai 12. helmikuuta 2015

Kääntämistä Lidalla

Torstain ratsun toivoin ja arvasin oikein ja sain jatkaa Lidalla. Tamma oli valmiiksi hommissa eikä menty verkkaamaan pihalle. Muistin jopa vähän venytellä alle. Ratsukoita tunnille tuli kivasti vain 3.

Esteitä kasattiin toiseen päähän 2 ristikkoa innarivälein, toiseen päähän pysty. Nämä kiinni uraan. Keskelle tuli lävistäjillä hypättävät kavaletit sokeripaloista muodostaen 90 asteen kulman keskenään. Korkeudet pysyivät koko tunnin maltillisina. Ihan alkuun huomasin taas että Lida ei peruuta selästä.

Alkuverkkaa pyörittiin keskiympyrällä ja maneesi tuntui tosi pieneltä. Ope piiskasi heti alkuun kunnolla hommiin. Lida oli kuulemma liian pitkä ja hidas. Kaivattiin lyhyempää ja energisempää askelta. Hassusti käänsin tämän päässäni siten että tamma olisi pitänyt saada tikkaamaan. Ympyrää pienennettiin ja suurennettiin väistämällä. Ja ravia piti saada lisää, lisää, lisää. Oli rankkaa. Sitten sama laukassakin. Yhtälailla piti saada lisää tehoja ja lyhyempää laukkaa. Kädet sakkasi ja jalat tuntui voimattomilta. Raippaankin olisi voinut reagoida paremmin. Lopulta onneksi vähän lyheni, keveni ja pyöristyi mutta helppoa se ei ollut.

Päivän hypyt oli kääntötehtäviä. Alkuun tultiin ristikkoa päädyssä kunnes siitä tuli hyvä. Sitten perään lävistäjäkavaletti, kulmaan, toisen lyhyen sivun jumppa, kulmaan, toinen innari ja vielä ristikko. Meillä oli ongelmia saada laukka vaihtumaan vasemmasta oikeaksi. Lida sitten pudotteli raville (eikä kuski vastustellut) ja tultiin lyhyiden sivujen tehtäville aika kaoottisesti ravissa sisään. Kun sain opelta luvan tulla vaikka vastalaukassa kunhan pysyttäisiin laukassa niin niitä vaihtojakin rupesi lopulta tulemaan. Tämä taidettiin tulla kahdesti kummastakin suunnasta. Lopulta Lidakin heräsi hommiin ja sain siltä kivaa vauhdikasta laukkaa tosi pienillä pyynnöillä.

Sitten hypeltiin kavaleteille ensin hyppyjä täyskaarroilla eli rinkeleitä. Kun sain laukkaan ytyä niin vaihdotkin rupesivat tulemaan. Saatiin kehuja taipumisesta. Tämän jälkeen vaihdettiin kuviota ja vähän voltattiin välissä eli joka hypyssä ei vaihtunutkaan laukka. Voltti oikealle vähän levähti kuten muillakin. Lopuksi hypättiin kavaletit peräkkäin. Ensin täyskaarto ekalle ja sitten 270 asteen kulma seuraavalle. Pärjättiin tässä hienosti ja väliin tuli vain 5 askelta. Olisi ehkä mennyt jopa neljällä jos oltaisiin hypätty jälkimmäinen vinoon. (Muut ratsut otti 6 ja 8 laukkaa.)

Loppuverkassa sain yhä patistella tammaa kulkemaan asiallisesti. Ope kommentoi että vaihdot rupesivat sujumaan kivasti myös vaikeampaan suuntaan vasemmasta oikeaan. Lopuksi sanoi vielä että minulla on ongelmia saada Mörkö peräänantoon ja tämä pahin pökkelö kulkee hetkittäin ihan asiallisesti tms. Kai se oli kehu.

Loppukäynneissä käytiin open kanssa keskustelua Lidan peruutusominaisuuksista. Ei oikein ymmärretty toisiamme. Lopulta sain irti että se kyllä osaa peruuttaa myös selästä. Kyllä se maastakäsin peruuttaa (myös mulla) muttei mitenkään sulavasti siinäkään. Ope laittoi tamman peruutustreeniin ja minä myhäilin vieressä että erittäin tarpeeseen tulee.

Tallin seinältä löytyi kisakutsu estekisoihin reilun viikon päähän. Menipä värkkäilyksi. Koulukisat ovat viikkoa myöhemmin ja ne jäävät nyt ainakin välistä kun ihan kaikkia menojani en voi aikatauluttaa uusiksi.

Ongelmia:
ei peruuta mulla selästä käsin
en osannut vaihtaa laukkoja alkuverkassa sileällä
oli aika työlästä alkuun

Parannusta:
laukat rupesi vaihtumaan
heräsi liikkumaan lopulta kivan reippaasti itse
kivoja pätkiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora