maanantai 22. syyskuuta 2014

Koulutunti herkällä kisaratsulla

Maanantain tuntilista aiheutti kunnon yllätyksen. Haaveilin tietysti Harmoniasta mutta listassa lukikin Ekku! Tyttären estekisaratsu! Rautias lähemmäs 170 cm korkea ruuna. Hepo löytyi tarhasta, onneksi
loimi niskassa sillä vettä tuli keskireippaasti. Hoitaessa oli kiltisti, pään harjauksesta ei tykännyt. Kavioiden putsaus ei olisi juuri helpommin voinut mennä. Kuolaimet tällä oli erikoisemmat, helminauhatyyppiset. Ei aiempaa kokemusta. Ratsukoita tunnilla taisi olla 4. Lämmintä oli tallille mennessä vain +6,5°C, hrr! Onneksi vesisade vähän keveni.

Kentällä hepo oli vähän malttamaton. Ei seisty pitkiä aikoja aloillamme kun alkoi hiippailu. Alkuverkassa vähän jännitin reaktiivista ratsua. Taisin antaa sille aluksi liikaa aikaa ajatella omiaan, jolloin vähän pömelöi ympäristöstä. Kolme spurttia tuli tunnin aikana. Ope käski kädet alas ja eteen töihin kun sinkosi ekan kerran. Nopsaa opin että sama metodi kuin temppuilevalle eestinponille eli tarpeeksi jämäkästi hommiin ja muuta ajateltavaa. Sekin lohdutti kun huomasin että spurtissaan ei sinkoillut holtittomasti, kunhan nosti pään ylös ja kiihdytti. Ei pukkeja.

Ekku oli ihanan herkkä pohkeille. Eteen- ja sivullepyynnöt meni kevyistä kertapyynnöistä perille. Volteilla oli tosin alkuun vähän kääntö-ongelmia kun ravi kiihtyi. Asetuksia ja taivutuksiakaan en saanut aluksi tehtyä niin helposti kuin olisin halunnut. Vähän makasi käsillä enkä osannut pohkeilla kohottaa sitä kevyemmäksi. Ope kaipasi lyhyempää ohjaa ja harjotusravissa tuntui etten kertakaikkiaan kyennyt pitämään tuntumaa tarpeeksi tasaisena. Hepo aukoi kuulemma suutaan. Sisäkädellä myötäys sulki suun mutta samalla asetus vipsahti ulos. Ei ollut rehellisesti läpi ja tiesin sen sangen hyvin. Volteilla tehtiin myös käyntisiirtymiä.

Tehtävänä tultiin väistöjä. Ensin käynnissä, sitten ravissa. Väisti ihan käsittämättömän helposti. Vasemmalle väistäessa tuntui aavistuksen juoksevan alta. Tämän jälkeen paljon hankalampaa oli tulla suoraan. Väistötkin kun tultiin portaittain niin suoristuksessa meinasi luikahtaa jo toiseen suuntaan asti.

Laukkaa tultiin kahden sivun verran. Nosto kulmassa kävi käsky. Sain laukan jostain syystä paremmaksi kun nostin vasta kulman jälkeen mutta tottelin sitten. Välillä laukkasi pyöreänä ja ainakin tuntui kootulta. Ope kaipasi laukkaa vielä enemmän takasten päälle ja vähän etenevämpää menoa. Tässä oli tasapainottelu hankalaa sillä kun pyysin lisää laukkaa niin hepo meinasi lähteä lentoon. Jokunen laukkavoltti tehtiin käskystä. Liikuta sisäohjaa oli neuvo mutta mielestäni olisi
pitänyt rentouttaa koko tuntuma. Laukat nousi ihanan helposti. Vasemmassa kierroksessa tämäkin laukkasi takaosa sisällä kuten Hoo. Sekä ope että minä ruvetaan olemaan sitä mieltä että syy löytyy satulan päältä. Laukassa olisin mieluusti työstänyt vähän pidempään kerralla tai tehnyt vaihtoehtoisesti vielä nopeampia siirtymiä. Taisin vähän lorvia, sillä laukasta raviin siirtymät tulivat aika etupainoisina vyöryminä. Kokoa laukkaa alle ja näin. Taisi unohtua.

Lopuksi vähän ravia ja siirtymät istunnalla käyntiin. Loppukäynnit mentiin pitkällä ohjalla eikä hepo enää keksinyt omiaan. Yllättävän hyvin sen pää kesti kentällä samaan aikaan hyörineet esteiden kasaajat. Alkuun olin vähän huolissani että mitä tästä tulee.

Reaktiivisuudellaan Ekku muistutti Karvista. Ihanan herkkä pohkeelle ja ohjalle. Kuskin käsi taas ei ravissa tainnut olla tarpeeksi herkkä hevoselle. Kevensin sitten pätkiä jos tuntui liian höykkyyttävältä edestä.

Ongelmia:
käden epätasaisuus
hepan sinkoilut

Parannusta:
reagoi pohkeisiin ihanan herkästi
tosi kiltti hoitaa
laukat nousi helposti
väisti helposti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora