perjantai 13. syyskuuta 2013

Taas tammailemassa Sammalistossa estetunnilla


Perjantaina menin toista kertaa Sammalistoon. Tämä oli se kunnon hyppäriksi mainostettu tunti, jolla hypätään vähän isompia (80 cm). Töistä meinasi tulla aika kiire neljän tunnille. Listasta löysin ratsukseni Aadan. Tallissa ei ollut ketään, arvelin että ovat kasaamassa esteitä. Hepo onneksi löytyi, samoin sen harjat. Laitoin tämänkin kiinni, sillä jo karsinaan mennessä luimi. Myöhemmin kuulin että se on niin arka ja ennakkoluuloinen. Tämäkin oli tosiaan samasta muotista pullautettu kuin Aaltiksen Ruuti sekä Hyvinkään ratsastuskeskuksen Di. Musta, pieni ja hyvin pyöreä. Satulassa oli jopa häntäremmi ja uskon että ihan aiheesta. Epäselväksi jäi oliko Aada ponikokoinen. Max 150 cm sanoisin. Ratsukoita meidän tunnilla oli 7. Maneesiin mentiin kun vaihtoehtoja ei ollut, nyt sinne isommalle puolelle. Pihalla olisi ollut täydellinen ratsastuskeli: aurinkoinen +19. Sainpa varoituksen että hepo menee kauroille jos en ole tarkkana. Ei onneksi yrittänyt mitään.

Aada pitää kuulemma saada ratsastettua reippaaksi mutta hyppää kivasti ja korjailee kuskin virheitä. Herkkä suusta. Sileällä en osannut ratsastaa hepoa pyöreäksi. Liikkui kuitenkin ihan ok eteen. Melko pian ruvettiin ravissa tulemaan maapuomeja ja pikkuristikoita. Ravissa oli tarkoitus pysyä. Jos hepo ravasi ristikon yli niin ok mutta jos sattui hyppäämään niin en osannut yhtään olla mukana. Myötää kunnolla käski ope. Kuvio oli vähän juustonaksumainen. Toisella pitkällä sivulla suoraan puomit + ristikko, toisella kaksi ristikkoa loivalla kiemuralla. Verkkalaukoissa pudotteli alkuun raville. Piti saada laukka rullaamaan paremmin. Epäilen että tahattomasti jarrutin menoa jollain kohtaa kroppaani. Laukassa hypättiin ristikkoa ympyrällä, meni ihan ok.

Esteitä oli 4. Alkuun hypättiin suora linja miniristikoilla. Kuulin metrimääränkin mutta unohdin. Ajattelin että meidän ponilaukalla siihen tulee 6 askelta ja oikeassa olin. Tosin ekalla kerralla en ratsastanut tarpeeksi eteen ja hypättiin okseri aika kaukaa. Sitten esteet nousi hitusen ja tultiin kaksi linjaa putkeen. Jälkimmäinen oli kaareva ja askeleen verran ekaa lyhyempi. Laukkoja siis 6 ja 5. Ekalla kerralla taisi tulla vääriä laukkoja väleihin. Aadan laukka oli niin tasainen että en tuntenut vääriä laukkoja takapuoleeni. Edelleen piti myös myödätä paremmin. Mutta lopputunnista ei sitten siitä enää puhunut. Lisäksi jalkani rupesivat nousemaan. Hetkittäin tuntui että sain vakiokommentteja riippumatta siitä että mitä tein. Mutta löytyipä heppaan pikkuhiljaa uudenlaista pöhinää.

Tämän jälkeen taidettiin tulla kaikki 3 linjaa putkeen. Eli ensin suoraan (vasen laukka), kaarre oikealle ja lopuksi kaarre vasemmalle. Laukan piti vaihtua siis kolmosella oikeaksi ja vitosella takas vasemmaksi. Ja este ykkönen oli nelonen toiseen suuntaan ja kakkonen ja kuutonen oli sama. Nyt hepo meni jo niin reippaasti että ajattelin tulla ekan välin viidellä. Väärin ja kuudes oli pikkuaskel. Mutta hyppäsi kuitenkin. Kaarteisiin tuli 5 ja 6 laukkaa. En ollut ihan tyytyväinen ja onneksi ehdittiin tulla vielä toinen kierros. Ope kysyi että onko joku, jolle ei saa nostaa. Hyvin oli hiljaista. Minäkin tulkitsin sen retoriseksi kysymykseksi.

Vaan eipä meidän jälkimmäinen kierros juuri ihanampi ollut. Kuusi ahdasta ekaan väliin. Nyt ope muisti kertaalleen juuri ponnistaessa sanoa jostain ongelmastani (en enää muista mistä) ja sain sen siksi korjattua. Siinä oli hieno ajoitus ja radan jälkeen sanoin siitä opelle. Meidän laukat kuulemma vaihtui hyvin. Estekorkeus oli edelleen aika maltillinen, arvelen että max 75 cm. Olisin kaivannut vielä sen kysymyksen että kelle saa nostaa. Olisin myös ihan mieluusti mennyt vaikka ilman jalustimia. Aada kun oli hirmu tasainen menijä. Nyt vähän jäin matkustelemaan eikä saatu tasaista ja sujuvaa rataa aikaan.

Hepalle tuli hirmuinen hiki jo alkuverkoissa. Ei se mielestäni ihan niin rankkaa ollut. Loppuraveissa sai edelleen ratsastaa eteen enkä saanut ratsua kumpaankin kierrokseen hyväksi. Ihan ok tunti mutta tykkäsin siitä aiemmasta enemmän. Nyt hypättiin vähemmän eikä mielestäni vaadittu ihan tarpeeksi. Jäi semmonen olo etten saanut tästä hirmuisesti irti. Lopputunnista oli lisäksi kurja kuunnella kinastelua. Sekä kukkahattuani kiristi taas ilman kypärää menevät yksärit(?). 30 euroa maksoin myös tästä ilosta. Pohdin että jos hinnan saisi valita vapaasti niin ratsun vuokrasta n. 12e, esteiden hyppäämisestä 5e, opetuksesta muutama euro. Parikymppiä olisi ollut hyvä hinta tästä. Tuskin olen ainakaan ihan heti tulossa tänne uudestaan.

Ongelmia:
ravihypyissä en osannut olla mukana
en ollut ihan skarpeimmillani säätelyn kanssa
omat jalat nousi
ei hypätty hirmuisesti
Aadalla oli niin tasainen laukka etten tuntenut vääriä selkään

Parannusta:
hyppäsi kaiken mukisematta
liikkui myös pohkeista eteen
en vetänyt kertaakaan hypyssä suusta

Tamman esittely tallin sivuilta:
t. Lambada "AADA" -99

Reipas ja tasainen, pienehkö liettualainen pv-tamma.
Herkkäsuinen ja näppärä myös hypäessä. Mukava ratsastaa kaikin puolin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora