torstai 19. syyskuuta 2013

Esteryhmän koulutunti


Listassa luki että koulua mutta juuri kukaan ei sitä huomannut. Mielissäni olin siitä, että ratsukseni oli merkattu Fossi. Itsekin iskin vain normivarustuksen ratsulle sekä itselleni. Tarjolla olisi kuulemma ollut jonkun koulusatula geeliviritelmineen mutten jaksanut lähteä vaihtamaan. Turvaliivikin piti jättää päälle sillä ilman olisin varmaan paleltunut. Lämmintä oli n. +15 mutta tuuli ja oli pilvistä. Lopuksi aurinkokin laski. Pelkällä pitkähihasella olisi tullut varmasti vilu. Raippakin oli estemallia mutta hepan reagoinnista johtuen sanoisin että ihan sopiva. Kyytiin kapusin väärältä puolelta kun Fossi pyörähti lastaussillan edessä. Kovasti näytti jännäävän että mitä kummaa tapahtuu. Avustajan kanssa tämä sujui sitten ihan hyvin.

Syy kouluratsastukseen oli kuulemma märkä kenttä. Yksi kulma oli ihan lätäkkönä ja paikoitellen oli märähköä. Reilu puolet oli kuitenkin hyvässä kunnossa. Olisi kai siinä voinut hypätäkin jos olisi sijoittanut esteet sopivasti.

Kerrankin ehdin oikeasti ottaa ohjat tuntumalle ennen kuin ope palasi kentän reunaan. Yleensä olen ollut niitä juuri keräilemässä käskyn käydessä. Tein pysähdyksiä, väistöjä ja avoja. Pysähtyi ihan ok ja pienillä avuilla mutta turpa nousi. Onneksi sitten muistin houkutella hepan taas oikeinpäin ja kehua ennen kuin jatkettiin käyntiä. Monesti tulkkasi jo kehuni käskyksi jatkaa matkaa. Peruutettiin hyvin vähän tai ei ollenkaan, en ihan varmaksi muista. Väisti jotenkuten, avot meni aika näppärästi.

Ravissa istuin monin tavoin vinkkurassa. Mikäköhän istuntaani on nyt mennyt? Liiallinen toimistotyö? Liian vähäinen oheisharjoittelu? Käsiä yritin muistaa kantaa, oikeaan kierrokseen tuli jatkuvasti sanomista että yläkroppaa pitää kääntää kun käännän voltille. Lopulta olin mielestäni jo ihan ylimutkalla takaoikeaan mutta hepo kääntyi edelleen huonosti. Piti myös istua paremmin istuinluiden etu-/keskiosalla (en muista), edempänä satulassa, kääntää lantiota oikeinpäin alle (jolloin mielestäni ajaudun satulassa taaemmas) ja kääntäessä piti ajatella oikeaa istuinluuta taaemmas. Yritin kyllä kovasti mutta taisi tulla vain enemmän mutkia. Heti alkuun tuli sanomista myös että ravin tahtia pitäisi rauhoittaa. Yritin sitten oikein löntystelyä. Ei sekään ehkä ollut ihan haettua. Ratsua piti myös saada vähän pidemmälle kaulalle eikä ihan pakettiin. Huutelin sit takaisin että kuinka pitkä ois hyvä. Tämä aiheutti sen että jos Fossi sääti omiaan niin tuntuma tippui herkästi kokonaan pois. Mutta elettiin sen kanssa.

Laukassa en jaksanut juuri panostaa. Hepo laukkasi kiihdyttelemättä eikä painanut kädelle. Jossain vaiheessa ope kaipasi vähän kokoamista ja jotain yritin vähän tehdä. Oikeaan kääntyi edelleen huonohkosti ja välillä liirattiin uran ulkopuolelle. Vasempaan kääntyi hyvin. Laukka oli enempi reipasta kuin löysää. Asetukset taisi olla kateissa kun en asiaan keskittynyt.

Tehtävänä mentiin pohkeenväistöjä lävistäjällä. Hepo piti pitää pitkän sivun suuntaisena. Ensin käynnissä, väliin muutama pysähdys. Sitten ravissa käyntiinsiirtymillä. Ensin vasen kierros (oikea pohje väisti), myöhemmin oikea. Kumpaankin suuntaan tuntui että tullaan ihan banaanina etummainen lapa edellä. Ope käski kääntää ratsun koko etuosaa paluusuuntaan. Ja ite piti ainakin ekaan kierrokseen siirtää painoa vasemmalle eli menosuuntaan. Tuntui että olin entistä kierommassa. Puhui myös vatsalihaksista ja palleasta. Kuulin ja tajusin mutta en ymmärtänyt kokeilla käytännössä. Jälkikäteen monesti harmittelen että en ole muistanut ajatella vatsalihaksiani tarpeeksi tunnin aikana. Enkä näemmä ajattele siltikään vaikka siitä erikseen sanotaan.

Ravissa ei meno juuri parantunut. Onneksi kuunteli pidätteet ja hidastukset edelleen hyvin. Muualla tehtiin omatoimisia siirtymiä. Jälkimmäinen suunta oli yhtä hankala. Ehdittiin ottaa vain muutama yritys. Vika kerta ravissa enkä meinannut saada Fossia edes irtaantumaan uralta. Mutta kun se lopulta lähti väistämään niin väistö olikin oikein kiva ja ratsu suht suorassa. Vähän se lässähti loppua kohti mutta taisin vihdoin istua suht oikein. Siihen sitten piti jo lopettaakin väistöt.

Loppuravit oli taas aika lyhyet. Meni reippaahkosti mutta ei yhtään juossut alta. Ei päästy omassa menossa vielä siihen energian lisäämiseen ja rauhallisessa tahdissa pidemmän askeleen hakemiseen. Kunnon koulutunniksi en tätä vielä sanoisi. Tehtiin joo kouluratsastusliikkeitä mutta liikkeiden laadukkuuteen ei juuri puututtu. Meillä oli kyllä niin tuskaista että ensimmäinen asia oli päästä ylipäänsä väistöä. Taisin yrittää edelleen vähän puolivillaisesti. Kun ei piiskata tarpeeksi niin en yritä ihan tarpeeksi. Loppukäyntejä ei ollut vaan ratsu sai uuden kuskin kyytiinsä, joka sitten käveli.

Ongelmia:
istuin vinossa
oikealle kääntäminen hankalaa
väistöt lapa edellä
hepan keskittyminen herpaantui tosi helposti ja rupesi tuijottelemaan ympärilleen
välillä viskeli päätään

Parannusta:
vika raviväistö meni huomattavasti muita paremmin
ei jyrännyt eikä kuskannut
hiljensi helposti
kulki suht oikeinpäin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora