keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Semi-itsenäisesti kaverin hevosella


Kun minut pyydettiin ratsastamaan tutun hevosella lähikuntaan niin en epäröinyt. Vaikka meni siinä jokunen viikko ennen kun kehtasin ruveta tyrkyttäytymään kunnolla paikalle. Ratsuna siis punaruunikko n. 165 cm korkea esteratsu Redi. Omistaja oli sitä jo putsaamassa kun saavuin paikalle. Auttelin siinä ja samalla paljastui että luvassa olisi kouluväännön lisäksi hyppyjäkin. Olin taas henkisesti (ja varusteiden perusteella) varautunut sileään.

Alkuun mentiin kunnon pitkät käynnit ensin pitkin ohjin ja sit työskennellen. Kentällä oli aluksi toinenkin ratsukko. Alkuraveista en hirmuisesti muista. Mutta rento hepo ei ainakaan ollut. Omistaja kertoi että yleensä laukkaa ensin ja ravailee sitten vasta. Ajatus tuntui vieraalta mutta ravipätkä jäi tämän ajatuksen takia normaalia lyhyemmäksi ennen kuin otin laukkaa. Estepenkissä oloni oli aika hutera ja hepokin liikkui reippaasti. En osannut istua laukkaa alas mutten oikein olla kevyessäkään istunnassa. Laukkojen jälkeen ravissakin oli aikalailla vauhtia.

Pienen lepotauon jälkeen työskenneltiin vielä vähän väistöjä ja muuta. Sitten omistaja kasasi kentälle ristikon. Tultiin ensin ravissa. Varotteli että saattaa kiihdytellä esteen jälkeen. Mutta tuli tosi nätisti enkä itekään sählännyt ravilähestymisissä niin pahasti kuin toisinaan. Tätä jokunen kerta kummastakin suunnasta, sit laukassa. Edelleen meni kivasti ja hepo oli hyvin kuulolla. Samoin kun este nousi pystyksi. Muutama vähän huono ponnistuspaikka tuli mutta hepo imi esteelle hyvin ja hyppäsi huonommistakin paikoista.

Kun tuli ehdotus että laitetaanko lisää esteitä niin en vastustellut yhtään. Niitä tuli lopulta 4. En muista enää että hypättiinkö niitä yksittäisinä. Jotain parin hypyn tehtäviä saattoi olla. Nyt hepo rupesi vähän innostumaan ja piti vähän tarkistella jarrujen toimivuutta ennen kuin lähdettiin hyppyihin. Lopulta hypättiin 4 estettä putkeen. Kääntyi hyvin mutta vauhtia oli esteiden jälkeen välillä vähän liikaa. Ei ihan tasaisen kaunista ja kontrolloitua. Mutta helposti yli kuitenkin. Olisikohan yksi jossain vaiheessa pudonnut. Tultiin tämä 3 vai 4 kertaa. Parin kerran jälkeen pyysin vielä ite uusintaa. Rupesihan se meno tasottumaan. Taisin edelleen vaan antaa yhdessä hypyssä liikaa siimaa enkä kontrolloinut tarpeeksi, joten tuli turhan laakea loikka ja esteen jälkeen oli turhaa vauhtia.

Tuli kuitenkin ihan kelvoksi. Hepo pysyi näpeissä eikä pöljäillyt. Estekorkeus oli maltillisesti jotain 70 sentin paikkeilla. Illan hämärtyessä arvelin niitä vähän isommiksi mutta purkumittaus paljasti. Loppuun vielä ravailin pitkän kaavan mukaan ja kävelin hyvin. Keravalla oli kuulemma satanut tänään lunta. Sangen kylmä tuolla kävellessä sitten tulikin. Kovin rennoksi Redi ei tullut mutta ainakin vähemmän jännittynyt kuin alkuun. Loppuraveissa vähän säikkyloikkasi puskia pakoon. Ei kuitenkaan mitään kummempaa.

Toivotettiin tervetulleeksi uudestaan. Varottelin että tommosia kun sanoo niin kohta oon tulossa joka ilta. Redi oli ihan hauska ratsu. Ei selvästikään kouluhevonen. Ja vaatinee useamman kerran ennen kuin yhteistyö rupeaa kunnolla toimimaan. Jos se olisi tamma niin tykkäisin huomattavasti enemmän.

Ongelmia:
hepo oli vähän jännittynyt

Parannusta:
hyppäsi kaiken kyttäilemättä
alkuun oli kivan rauhallinen hypyissä

Veljeni videoi meidän hyppyjä. Hevonen on muuten myynnissä jos kiinnostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora