torstai 5. syyskuuta 2013

Alkukaameuksista hyvään säätelyyn


Torstaina oli kolmannen tunnin vuoro Uotilassa. Listassa luki taas Arttu enkä ollut kovin mielissäni. Nyt osasin kuitenkin jo rutiinit ja ratsu sekä tavarat löytyivät vaivatta. Tänään olin alusta asti tiukempi Artun kanssa. Keskiviikolta ei mieleeni jäänyt juuri muuta kuin hyöriminen ja huonot alkuverkat. Tänään en suvainnut hyörimistä eikä Arttu edes yrittänyt kuin lopulta vähän hiippailla eteenpäin säätäessäni jalustimia. Muistelen että viimeksi oli kierteet, nyt en jaksanut laittaa.

Alkukäynnit oli aika pitkät. Olin juuri keräämässä ohjia omin lupineni kun lupa herui. Pitkin ohjin taas hortoili vähän omia reittejään. Tutkimukseni osoittivat että istunta vaikuttaa tähän jonkin verran. Ravissa laitoin ratsun hereille. Tähän toimi sama kuin Mallun Assiin eli napakka tuntuma ja itselle pieni takakeno. Hetkittäin oma-alotteisesti kävi pyöreänäkin. Ravissa tultiin puomeja: harjotusravissa puomit, pienet voltit niiden ympäri eli sama puomi tultiin kahdesti. Väleihin käyntisiirtymät. Tämä meni vielä ihan kelvosti. Oikeassa kierroksessa tosin yläkroppa halusi kääntyä väärään suuntaan.

Laukka oli taas hankalaa vaikka asennoiduin muka paremmin. Pääty-ympyröiltä lipesi karkuun ja pudotteli niillä raville. Istuntani oli kuulemma liian vahva. En tajunnut mitä se tarkoittaa enkä muistanut kysyä. Suoraa uraa päästiin suht hyvin sentäs. Siinä vähän kiihtyikin ja meni aika matalaksi. Puomitehtävä laukassa oli kamala. Lyhyempi väli mentiin harpaten neljällä, pidempi viidellä. Ope ois kaivannut lisää askelia mutten saanut laukkaa säädeltyä. Pudotti samantien raville. Ekan pudotuksen jälkeen en meinannut saada laukkaa nousemaan uudestaan. Erittäin kiusallista ja harmillista. Vasen nousi paremmin kuin oikea. Mutta kumpaankaan suuntaan puomitehtävästä ei tullut hyvää vaikka välillä jokunen lisäaskel tulikin. Piti tulla myös ravisiirtymällä eli keskimmäinen puomi ravissa. Siinä ei sitten ravia meinannut löytyä millään. Meni aika rumaksikin kun hepo nosti päänsä taivaisiin. Laukka oli liian pitkää ja siirtymät tuli liikaa kädellä. Mutta tehtävästä en tinkinyt vaan keskimmäinen puomi ylitettiin joka kerta ravissa.

Lepotaukoon mennessä Arttu oli hionnut itsensä kaulasta lähes vaahtoavaksi. Ei se nyt ihan niin rankkaa ollut eikä ollut hirmu kuuma. Pikkusta vajaa +20. Eikä sillä jättimäinen talviturkkikaan ollut mutta sitä kai on syyttäminen. Tässä vaiheessa olin taas huolissani tunnin sujumisesta. Ajattelin että jos tehdään säätelytehtäviä niin olen pahassa liemessä. Nyt esteitä oli tosiaan siirrelty ja erikoisemmat oli kadonneet joukosta.

Hyppytehtävät alotettiin maapuomilla ja okserilla. Väliä oli kuulemma 27 metriä. Katselin että muut meni aika lailla 7 laukalla. Meille tuli erittäin tasanen 8. Olin aika yllättynyt miten hyvin tuo meni. Aavistuksen meinasi kiemurtaa ennen okseria mutta sain pohkeilla pidettyä reitillä. Pohdin jo että tämmöseen suoritukseen ois hyvä lopettaa ja pelkäsin että se oli tuuria. Onneksi toistaminen onnistui ja tämä toimi taas alkuverkkoihin nähden ällistyttävän hyvin. En tiedä mitä tein toisin mutta nyt ei rynnätty puomille eikä ampaistu muutenkaan missään.

Toiseen suuntaan tultiin ensin okseri, sitten maapuomi. Ponnistuspaikat okserille ei olleet priimaa kun ratsu kiihdytti ennen estettä enkä estänyt tarpeeksi jämäkästi. Tahti hajosi ja kerta toisensa jälkeen lähinnä lamaannuin että askel ei sovi. Yli mentiin kuitenkin joka kerta. Nyt näemmä jalat kuitenkin toimivat. Vähän etupainosia hyppyjä tuli pitkällä hevosella. Välillä läheltä, välillä kaukaa. Laukkoja väliin tuli ensin 7. Sitten pyydettiin kuutta mutta edelleen tultin 7 kun tuli pieni hyppy. Ohje oli että tommosessa tilanteessa pitää oikeasti ratsastaa eteen. Seuraavalla kerralla sitten usutinkin kunnolla esteen jälkeen vaikka hypyssä taisi puomit lähteä mukaan. Venyttiin kuitenkin siihen kuuteen.

Lopuksi piti tulla vielä 7. Esteen jälkeen otin liikaa kiinni ja väli meinasi jäädä jopa pitkäksi. Korjasin sen eteenratsastuksella ja Arttu venyi siihen seitsemään. Ei tasainen mutta muuten hyvä. Ope kehui että hyppykin oli parempi.

Loppuverkan ravissa oli taas aika kiva. Mutta eipä se ravissa ennen tuntiakaan mitään yrittänyt. Jatkoi seuraavalle tunnille ja pääsin aika sukkelasti lähtemään kotiin.

Ongelmia:
alkuverkka laukassa
esteen ja puomin väliin tuli pientä kiemuraa

Parannusta:
kertaakaan ei sanottu polvista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora