maanantai 16. syyskuuta 2013

"Essi" testaa velttopohkeineen


Maanantaina Mallulla oli vapaana vain pikkuponeja, joten otin suunnitelman B käyttöön ja kysyin tuntia Pikkupihlajasta. Tämän paikan löysin Oulun tuttujen vinkistä. Matkaa tallille tuli parisenkymmentä kilometriä. Kartan perusteella löysin hyvin perille. Täällä löysin hyvin jopa talliin ja kun jatkoin tarpeeksi pitkälle niin listakin tuli vastaan. Tosin omaa nimeäni en siitä löytänyt. Pienen selvittelyn jälkeen selvisi että kuljin nimellä "Essi". Ratsukseni oli siis merkattu Havanna. Etukäteen katselin nettisivuilta että se saattaisi olla kiva vaikka pieni epäilys eestiläisten reippautta kohtaan onkin. Hepo oli vielä tarhassa, sieltä sisään siis ja loimi pois. Muut tuntilaiset olivat ihanan avuliaita ja ratsu oli hyvissä ajoin valmiina. Kannuksia ei kellään ollut, joten en viitsinyt edes kysyä niistä.

Letkassa kentälle ja tovi odottelua. Lämmintä oli hieman reilu 15 astetta. Päätin jättää toisen pitkähihaisen pois ja mennä poololla. Ratsukoita tunnilla oli 6. Havanna rupesi hamuilemaan puiden luo kun yritin jättää vesipulloani penkille. Pidin toki ohjista kiinni. Seurauksena sain pintanahan kuorinnan aidasta oikeaan käsivarteen. Ei onneksi pahempaa. Kahdesta ohjasta vetämällä ei ollut toiveita saada ratsua puskista, niinpä vedin vain toisesta. Satulavyön nyin tarpeeksi tiukalle että pääsisin maastakin kyytiin. Loikkasin kuitenkin penkiltä. Jonka jälkeen ope löysäsi meidän vyötä. Sanoi että jos heppaa ahdistaa niin se ei liiku. Jalustimistakin tuli kommenttia ennen kuin ehdin tehdä niille mitään. Tiesin kyllä että jockeymitassa olevat jalustimet olivat turhan lyhyet.

Ohjeet tosiaan oli että hepo saattaa olla aika jäykkä. Eteen, eteen ja vielä eteen. Käynnissä liikkui mielestäni ihan kelvosti. Huomattavasti reippaammin kuin Eros. Mutta ravissa sain sitten sellaista höykytystä opelta että huh. Enkä silti saanut ratsua kunnolla eteen. Kyllähän hepo mennä lönkötteli. Kuviot oli aika vapaat, samoin suunta. Tähän käytettiin aika paljon aikaa. Itelleni tuli kommenttia aika monesta asiasta, kanna kädet, jalat rennoiksi alas, vasen hartia on alempana, käytä pohkeita ja ratsu liikkeelle. Istuin tänään niin vinossa että ope kysyi olenko ollut jossain onnettomuudessa. En ole. En tiedä miksi vinous aina toisinaan ilmenee enemmän ja välillä istun suht suorassa.

Käveltiin hetki, ei tullut käskyä antaa pitkiä ohjia. Sitten itse tehtävän kimppuun. Ensin oikeassa kierroksessa, lyhyen sivun keskeltä käännös keskelle, väistö ekalle tötsälle, voltti ulos (vasempaan), väistöä vielä seuraavalle tötsälle eli noin uralle, voltti sisään (oikeaan), raville ja pitkä sivu avoa. Alkuun kaikki käynnissä. Vähän myöhemmin väistöt ja voltitkin ravissa. Havanna eteni edelleen vähän tahmaasti, ei kuitenkaan pahimmasta päästä löysä. Pysyi ravissa. Volteilla tuli sanomista että pitää taivuttaa sisäpohkeen ympäri ja kääntää ulkoavuilla. Ohjastuntuma pitää pitää tasaisena ja häärätä vähemmän. Eli ei tarvi sisäkädellä johtaa niin paljoa. Ja kun yritin olla käsieni kanssa rauhassa niin sitten ne rupesivat jähmettymään jo liikaa. Laskivat mokomat jatkuvasti liian alas. Ope käski unohtaa ranteet ja ajatella kädet kyynärpäistä kuminauhoiksi. Itseäni lähinnä hävetti kun meni niin huonosti. Mutta ei ope hermostunut vaan napakasti neuvoi. Tuntui ettei hepo juuri väistänyt enkä ole varma avojenkaan laadusta.

Sitten ruvettiin nostamaan jälkimmäisen voltin jälkeen laukka. Laukat sentään nousi suht hyvin. Laukassakin piti ratsastaa eteen. Pohkeeni eivät edelleenkään tarkoittaneet Havannalle juuri mitään. Open ohjeet ratsastaa pohkeilla vatsaa ylös tuntuivat meidän tasollamme aika kaukaisilta yrityksiltä. Kun raippasin niin muutaman kerran sain pukkeja. Jalustinkin putosi mutta pyysin vain lisää eteen. Aluksi pudotteli pitkän sivun päässä raville. Mutta kun myöhemmin jatkettiin laukassa niin sain jo vähän ratsastettua. Laukka oli ehdottomasti paras askellajimme tänään vaikka muoto haussa olikin.

Hetki käyntiä ja sama toiseen suuntaan suoraan ravissa. Tuntui että edelleen hätiköin itse liikaa väistöissä enkä ehtinyt ajatella jokaista askelta erikseen sivulle. Oikeaan muistaakseni oli vähän kääntämisongelmiakin. Tässäkin tuli opelta että myötää sisältä voltilla. Myötäämiseni oli nyt aika pieniä (verrattuna siihen yleiseen ohjat pois, lerpatukseen). Annoin niin vähän kerrallaan että ope sai toistaa pyyntönsä aika monesti. Lopulta kun sisäohja oli löysänä niin ratsu pyöristyi. Ohoh. Suorilla se tarkoitti sitä että turpa vippasi ulos ja kun yritin asettaa sisältä niin ei tullut hyvää. Onneksi tähänkin kierrokseen lopulta pyörittiin hetki laukassa. Alkuun sain ainakin kertaalleen nostettua väärän. Mutta laukka rullasi ihan erilailla eteen kuin muut (askellajit).

Loppuraveissa jouduin edelleen ratsastamaan eteen mutta ope kommentoi että ratsu käyttää nyt selkäänsä ihan eri tavalla. Kannuksia oli ikävä lähes koko tunnin sillä jalkani ovat tällaiseen käyttöön aika voimattomat. Tunnustan että välillä meni jalkatyö vähän ruman näköiseksi mutta hepo ei silti juuri lorviaan lotkautellut. Harmi.

Tunnin jälkeen olin jo unohtanut heponi himon vihreään ja meinasin taas päätyä ratsun mukana puskiin. Jos joka kerta joutuisin ratsastamaan Havannan tyyppisellä hevosella niin joko oppisin jotain ja yhteistyö rupeaisi toimimaan tai sitten turhautuisin pahasti. Mieluusti valitsisin vaihtoehdon C ja skippaisin tällaiset jalalla ratsastettavat kokonaan ja pysyisin niissä kevyissä ja säpäköissä.

Positiivista tässä oli se, että jouduin kunnolla hommiin eikä tullut pätkän vertaa kylmä. Tunnin jälkeen vatsalihaksiin jopa vähän sattui, jee! Opekin kommentoi tunnin jälkeen että uusi paikka, uusi hevonen ja uudentyylinen opetus eli harvoinpa se eka kerta kovin hohdokkaasti menee. Himo hyppytunnille kuitenkin heräsi.

Ongelmia:
hepo meinasi karata syömään tilaisuuden tullen
istuin vinossa ja muutenkin vähän miten sattuu
en saanut ratsua kunnolla reippaaksi
väistöt ja avot tuntuivat hankalilta

Parannusta:
laukat rullasi ihan ok
ei keljuttanut yhtään
sain kehuja siitä etten tuijotellut ratsun niskaa

Havanna (ja muut hepat) on aika niukanlaisesti esitelty nettisivuilla (kuva sieltä vielä löytyy):
pv.
Eesti 2001
164 cm
he A, re 100 cm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora