perjantai 27. syyskuuta 2013

Savin tallilla testitunnilla


Perjantaina päädyin kokeilemaan Savin tallia Riihimäelle. Kuvittelin testaavani ensin maneesittomia talleja mutta täälläpä oli maneesi. Puhelimessa sanoin muistaakseni että tykkään tammoista ja olen mennyt isoilla poneillakin. Sain tunnille kirjavan pienen pv-tamma Pain. Tuli aika paljon Easy mieleen. Hoitaessa oli kiltisti. Hepan omistajakin tuli paikalle ja katsomaan tuntia. Pai siis yksäri, joka tekee myös tunteja. Aiempaa uraa ratsastuskoulussa useita vuosia.

Olin muutaman minuutin myöhässä maneesissa mutta opetuskin alkoi vasta n. 15 yli. Ravityö alkoi samantien kun otettiin ohjat. Mieluusti olisin ensin tutustellut hetken käynnissä. Ratsukoita tunnilla oli kivasti vain 3.

En ollut tamman kanssa alusta asti tarpeeksi tarkkana. Oikoi kulmia mutten käynnissä jaksanut niin puuttua asiaan. Maneesi oli pleksikattoinen n. 20 x 40 -kokoinen halli. Miinusta aika syvistä ellipsiurista. Pai oli kuulemma reipas. Alkutunnista oli enempi hidas. En enää muista tarkkaan ohjeita mutta taisi olla jotain pohkeella tuntumalle ratsastamisesta.

Alkuravit meni vielä suht ok. Mutta en oikein saanut ratsastettua takaa eteen. Jossain vaiheessa huomasin että Pai jolkottelee tahtomaansa vauhtia suunnilleen tahtomaansa reittiä eikä suuremmin kuuntele mitä yritän pyytää. Puolipidätteet ei menneet oikein läpi. Siihen nähden oli sangen haastavaa tehdä raviväistöjä pitkältä sivulta sisään, suoristaa ja takas uralle. Otettiinkohan yhtään väistöaskelta? Itse olisin helpottanut tehtävää ja mennyt mieluummin vaikka käynnissä parempaa väistöä. Nyt tästä ei ollut mielestäni mitään hyötyä. Ohje oli että ei saa jäädä suuhun kiinni ja piti antaa pidempää ohjaa. Tuntui hullulta.

Myöhemmässä tehtävässä tehtiin ravivoltti, käyntiin, nostettiin laukka, kulmassa tai lyhyellä sivulla raville ja taas voltille. Volteilla kääntyi vähän huonosti. Ulkoapuja olisin itse ajatellut. Mutta sai kuulemma kääntää sisäohjastakin ihan kunnolla. Vippaskonstit käyttöön kunhan lopputulos on toivottu. Tai jotain sinnepäin. Ihmettelin taas hieman. Laukat nousi onneksi tosi kivasti. Meinasi pudottaa raviin välillä omia aikojaan mutta kun tajusin ratsastaa lyhyelle sivulle asti kunnolla niin siirtymistä tuli parempia. Hankalinta oli ravivoltit.

Pai ei rentoutunut kunnolla oikein missään vaiheessa. Harjotusravi oli tästä syystä pompottavaa. Kukkahattuni olisi mieluummin keventänyt.

Puolessa välin tuntia oli lepokäynnit. Ihan pitkä pätkä. Loppuraveista otettiin käyntiin jo 10 vaille. 5 vaille käskettiin kaartoon. Ihmettelin ääneen että nytkö tämä jo loppuu. Totesin että alotettiinkin niin myöhään. Toki oli ihan omaa syytä etten ollut tasalta paikalla. Vastaus oli että saan jäädä Pain kanssa kävelemään maneesiin jos tahdon. Ja tahdoinhan minä. Hepan omistajakin oli seurana. Pai ei hötkyillyt kun kaverit lähti. Olisin minä mieluummin vielä tehnyt jonkun lyhyen tehtävän loppuun. Tai edes keskustellut tunnista open kanssa. Tämä tuntui aika kummalliselta. Kuvittelin että ihmisillä on perjantai-illan kiireitä ja siksi näin.

Tasalta sitten kaartoon ja alas selästä. Saipa hepo ainakin kunnon loppukäynnit. Opetusta tunnista oli siis max 40 minuuttia. Hepalle ei ollut kovin raskasta. Välikäyntien aikana jo jupisin että aika kamalasti meillä menee. Pidätteisiin vastaus oli että pitäisi olla kädestä nopeampi. Teoriassa joo mutta käytännössä en osannut. 26 euroa ei enää tuntunut kovin halvalta.

Tunnin jälkeen omistajalla oli kuitenkin aikaa jutella tallissa pitkään. Sain vähän esittelyä pihallakin. Omistaja suositteli liinatunteja istunnan parantamiseen. Hevosena ehkä viihtyisin täällä mutta itsestäni en ole niin varma. Tunnin jälkeen olin pitkälle iltaan hyvin hämmentynyt tunnista. En muista tällaista hämmennystä aiemmin kokeneeni. Olisikohan estetuntikin samanlaista "anna pidempää ohjaa"? Eniten tästä tuli mieleen eka kerta onnellisten heppojen open opissa kun Sirkka juoksi pää ylhäällä hirvenä mielestäni nollatuntumalla.

Ongelmia:
ei päästy kulmiin
puolipidätteet ei menneet läpi
ei kuunnellut istuntaakaan
Pai ei rentoutunut
tehtävät oli päivän tasoomme nähden vaikeita
alimittainen tunti
tosi erilaista kuin mihin oon tottunut enkä oikein osannut

Parannusta:
tolkku ratsu
nosti laukat hyvin
ei keljuttanut

2 kommenttia:

  1. Ööööö....ensinnäkin koskaan ei voi syyttää hevosta vika löytyy satulan päältä. Olen itse käynyt tällä kyseisellä tallilla kohta 6 vuotta tallilla on osaavat hevoset ja osaava opettaja. Hän osaa antaa hyviä neuvoja ja myöskin hyvää palautetta. Tallilla on mukavat hevoset jotka noudattavat hyvin ohjeita. Ratsastuksen opettaja arvostaa pehmeyttä ja siistiä ratsastusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mihin viittaat tuolla "koskaan ei voi syyttää hevosta"? Tekstissä ei puhuta mitään sellaista. Kommunikaatiokatkoksia syntyy ihan yhtä lailla hevosten kuin ihmistenkin kanssa kun ei ymmärretä toisiamme.

      Kiva että olet löytänyt itsellesi mieluisen paikan harrastaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora