maanantai 31. joulukuuta 2018

Ympyrätyöskentelyllä hyväksi

Uudenvuodenaattona tunnit olivat jo aamupäivästä. Sain puhuttua itselleni Tuiskun pitämään koulutuntia ennen tunteja. Ajattelin että Hemppa olisi omien maastojumppailujeni jäljiltä mutta kävikin eilen vielä illalla maneesilla estetunnilla. Siellä oli kiltti mutta löysä.

Maanantaina oli kuutisen astetta pakkasta ja aloitettiin kävelemällä alkukäynnit pellon ympäri. Yllättäen kentällä tuuli enemmän kuin pellolla.

Hommat tehtiin pääty-ympyrällä kuten arvelinkin ja siinä myös pysyttiin koko tunti. Käynnissä asiat kuntoon. Ensin taivuttelin vähän pidemmällä ohjalla nenän alas. Siitä sitten melko pian kevyeen raviin. Hemppa oli vasemmassa ohjassa kiinni ja alkutunnista tämä aiheutti vasempaan käteeni näppien jäätymistä. Muutaman kerran vaihdettiin suuntaa. Ainakin kerran tuli käsky lyhentää ohjia. Vinkiksi tuli ajatella takaosaan vähän väistöä ulos. Hemppa oli suht tasainen. Alkuun oli enemmän epätasaisia hetkiä mutta ne vähenivät. Ravista tuli aika letkeää. En muista tehtiinkö voltteja jo tässä.

Sitten sain lämmitellä näppejäni. Open vinkki oli tunkea kylmenneet sormet satulan alle. Kuulemma auttaa parhaiten ja kaikki mahdolliset niksit on kokeiltu. Toimii myös hanskan kanssa. Itse pistin ensin paljaaltaan. Meni kyllä tovi että lämpeni ja sitten pisteli hetken.

Kun käsi oli lämmennyt takaisin toimintakuntoon niin jatkettiin. Suunnitelmassa laukka. Ensin tällä hetkellä parempi eli oikea kierros. Ensin muotti käynnissä kuntoon. Pienen nykimisen kautta hyväksi, ei mennyt puolta kierrosta. Sitten pätkä kevyttä ravia ja siinäkin oli nopeasti asiallinen. Harjoitusravin kautta nosto. Päivän kammotus läpi linjan oli kaikki siirtymät (paitsi käynnin ja ravin välillä).

Oikea laukka kaipasi alkuun vähän lisää tehoja. Kovin suuria muutoksia ei muistaakseni tarvinnut tehdä. Laukkasi raiteillaan ja nokkakin taisi olla suht alhaalla. Vähän taisi painaa käsille eikä polkenut ihan niin hyvin takaa alle kuin olisin halunnut. Muutaman kerran piti vähän hipaista kouluraipalla lavoille kun ei jalasta reagoinut tarpeeksi eteen. Siitä vähän nosteli päätään. Jossain vaiheessa tuijotteli myös sinistä autoa eikä malttanut keskittyä hommiin parin kierroksen ajan.

Vasemman laukan kanssa olikin sitten ihan eri juttu. Humma tuntui olevan ihan banaanina oikealle. Painoi vasempaan ohjaan eikä halunnut taipua sisään. Niska jäykkänä eikä laukka rullannut. Pelkkä ympyröinti ja sisäjalan ympäri taivuttaminen ei auttanut. Mutta kun lähdettiin tekemään muutamia voltteja niin parani nopeasti. Parin voltin jälkeen keveni sisältä ja antoi taivuttaa vasemmalle. Siitä laukkakin sitten lähti letkistymään. Muutos oli aika hieno. Jatkoin volttien ratsastusta ja tuntui ihan asialliselta.

Eipä siitä sitten enää ihmeitä tehty. Kevenneltiin pois. Ope kehui että näyttää hyvältä ja kulkee hyvin raiteillaan. Sain houkuteltua vielä kuvaamaan meistä pätkät ja todistusaineistoksi tuli siis loppumetrit ennen kuin päästettiin käyntiin pitkille ohjille. Kiva verrata omia tuntemuksia siihen miltä näyttää. Tasaisuuteen olin itse hyvin tyytyväinen. Hyvällä motivaatiolla teki hommia ja tulos oli kivan letkeä.

Tuisku kuvasi loput ravimme:


Loppukäynnit käytiin pellolla. Annoin Hempan päättää suunnan ja halusikin kiertää taaemman pellon ympäri. Siitä jatkoi tielle ja toiselle puolelle tavallista kesälenkkiä. Mutta ei lompsinutkaan mäkeä ylös tallille vaan jatkoi tarhaan. Käytiin sitten taaemmassa tarhassa lenkki. Hetki tönönettiin aloillamme ja sitten u-käännöksellä pihalle. Onneksi oli sekä lisätakki että hummalla viltti. Viltillä oli hyvä lämmitellä myös omat reidet. Silti tuli aika kylmä. Vaikkei tunnilla kumpikaan hiottu hiiteen.

Ongelmia:
kentällä tuuli
oli alkuun vasemmassa ohjassa kiinni
alkuverkassa vasen käteni jäätyi
vasen laukka oli aluksi huonoa
siirtymät olivat aika kammottavia

Parannusta:
sormeni lämpenivät
ravi parani kivaksi
vasen laukka parani täsmäohjeilla tasaiselle kahden ohjan tuntumalle ja paremmin rullaavaksi
kuskia ei kiusattu harjoitusravilla yhtään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora