perjantai 28. joulukuuta 2018

Käyntipiruetteja ja hyvä Hemppa

Perjantaille järjestyi Artsin valkka. Taas toiselle puolelle isoa tietä maneesille. Nyt lähdin ihan suosiolla kärryn kanssa liikkeelle. Taaskaan Hemppa ei tullut kovin innolla pihatosta. Päätin että nyt pitää ruveta treenaamaan luoksetuloa. Keli oli pari astetta pakkasella ja välillä satoi vähän lunta.

Hemppa ei tänään lastautunut sukkana edes taikasauvan avulla. Hidas eteneminen oli menossa kun saatiin apukädet paikalle ja humma hujauksessa koppiin.

Maneesissa oli pari muuta hevosta kun mentiin mutta melko pian jäätiin keskenämme. Aloitin melko pitkillä ohjilla ja kehumalla paljon. Ensin taivuttelin käynnissä niin että pysyy rentona. Ravissakin hölköttelin ensisijaisesti rennolla hevosella suht pitkällä ohjalla. Sen pidemmälle ei ehditty ennen open tuloa.

En muista ravattiinko hetki kunnon tuntumalla ennen kuin aloitettiin tehtävillä. Pitkän sivun alusta käynnissä väistöä lävistäjälle ja asetus menosuuntaan. Hallin keskellä käännös takaosan ympäri siten, että väistö jatkui sen jälkeen lävistäjää eteenpäin. Lävistäjän lopussa asetuksen vaihto. Ensin tehtiin keventäen raviympyröitä, myöhemmin nostettiin ennen kulmaa laukka ja tehtiin laukassa ympyrä. Myöhemmin laukkaympyrän perään myös laukkavoltti. Nostot eivät olleet kovin kauniita. Ja laukasta tultiin mahdollisimman suoraan käyntiin. Ei kovin ihanaa mutta parani hyvin. Tuli kättä vasten mutta raviaskeleet jäivät lopulta vain pariin. Ope oli tyytyväinen.

Myös lävistäjät ja takarit parantuivat toistojen myötä. Keskityin kovasti etten vedä ja ajattelin sisäkäden ohjasotteita kohottavasti ylös. Käännöksissä kuskin piti nojata taakse ja oliko sisätakasen päälle. En muista varmaksi. (Pitäisi jo tässä vaiheessa tietää kumman päälle.) Riittävien toistojen jälkeen Hemppa sai välikäynnit ja nyt höpisin tällekin opelle suokkikenttätavoitteistani.

Hommia jatkettiin keskiympyrällä. Hetken sain keventää että saatiin Hemppa vauhtiin mutta sitten harjoitusraviin. S-kiemuroilla vaihdeltiin suuntaa ja mentiin pari ympyrällistä ja vaihdettiin taas suuntaa. Ripeitä jalkoja Hempalle, lisää töhinää. Oli kuskille aika raskasta ja vähän meinasi pomputtaa. Hemppa sen sijaan suoritti aika kivasti. Sitten tultiin pitkää sivua vähän pidempään suoraan ja puolivoltilla keskilinjalle. Siinä avoa päätyyn ja suunnan vaihto. Avot lisättiin myös pitkille sivuille ja tehtiin tätä kuviota tovi. Keskilinjalla meni paremmin. Pitkillä sivuilla yritti imeytyä uralle ja vähän vänkäili.

Lopulta tehtiin joitakin lävistäjiä ja muutamat kolmikaariset. Piti ajatella keskiravia. Lopulta taas vähän väistöajatusta lävistäjien loppuun. Hemppa oli sangen hieno! Tuntuma tasoittui, niska pysyi pyöreänä ja polki ravia hyvin. Vaahtosi vähän suusta. En muista olenko ennen huomannut. Kuski sai onneksi taas keventää.

Väitin etukäteen että tämä on hepalle raskaampaa kuin kuskille. Jälkikäteen en ole ihan niin varma. Kuumahan Hempalle toki tuli muttei ollut niin läpimäräksi uitettu kuin aiemmin. Kuskilla onneksi kesti kunto. Niukasti. Viikon lomamakoilu ei varmasti auttanut. Tunti tuntui pitkältä mutta noin kolmeen varttiin oli hommat hoidettu. Turha olisi ollut enempää hinkuttaakaan.

Ope oli menoomme tyytyväinen ja niin olin itsekin. Ei vastusteluja ja laukka rullasi hirmuisesti paremmin kuin viimeksi. Väitän että eilinen maastolaukkailu auttoi tässä paljon. Loppuun ravikin oli kivan lennokasta.

Kotimatka sujui sukkelasti ja Hemppa ehti kuivua loimen alla sillä aikaa kun purin tavarat. Tunnissa selvisin maneesilta kotiinlähtövalmiiksi. Sisältäen vinkan peruutuksen kapeaan koloon. Jihuu, mikä reissu taas!

Ongelmia:
jännittyi kevyestäkin raipan käytöstä
laukannostot eivät olleet erityisen kauniita

Parannusta:
teki sangen siivosti pyydetyt asiat
laukat rullasivat huimasti edelliskertaa paremmin
paransi toistojen myötä
ei vikuroinut vastaan
lopuksi oli ravissa aika makea
ohjat eivät valuneet käsistä (vaikka samat hanskat joilla viimeksi valui)
ei tehnyt kuin yhden löysän kasan, sen jälkeen normaaleja
kotiinpäin lastautui suht ripeästi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora