lauantai 29. joulukuuta 2018

Rentoutta ja sujuvuutta esteillä

Lauantaina päästiin taas Kiiminkiin Pian silmien alle. Nyt sattui niin näppärästi että Tallinmäen junnu oli menossa myös ja päästiin siis samalla kyydillä ja samalle tunnille. Keli lämpeni parista pakkasesta vähän plussan puolelle. Välillä satoi räntää. Tallille mennessä rupesi valoistumaan.

Taas Hemppa piti käydä noukkimassa pihatosta. Pari porkkananpalaa lohduttivat kovasi siinä miten innokkasti lähti mukaani. Muut hepat malttoivat mielensä yllättävän hyvin eivätkä lähteneet apajille. Tänään laitettiin hummat jo menomatkaksi varusteisiin. Sinisellä autolla kaikki sujui ihanan sukkelasti ja nautin tietysti myös siitä ettei tarvinnut ajaa (pysyä matkaa skarppina).

Alkuverkassa Hemppa tuntui takaa kankealta eikä kovin hyvältä ravissa. Onneksi vertyi siitä ja vähän tasoittuikin. Laukassa samat ohjeet kuin viimeksi eli reilusti uran sisälle ja aseta jopa ulos. Siinä tuli jo ihan hyvä tovi hommia. Haitaria piti tehdä. Lyhennyksistä pudotti pari kertaa raville ja nosti vasemmassa kierroksessa oikeaa laukkaa. Ja mieluummin nyt kaarteet eteen ja suorilla kiinni.

Tehtävät aloitettiin 3x2 ravipuomeilta. Kaksi puomia olivat peräkkäin mutta tultiin ne aina vinolinjalla yli. Kuviona vähän kolmikaarisen tapainen. Hemppa oli vasemmassa ohjassa kiinni ja laukassa se vain paheni. Vaihtoja ei puomeilla löytynyt paria etuvaihtoa lukuun ottamatta. Vasemmasta oikeaan vaihtoi edestä. Rauhallisemmin ja rennommin. Vähän jopa kismitti kun ei pystytty parempaan. Ei niinkään vaihdot vaan yleinen laatu ja sen puute.

Hypyt aloitettiin suoralla linjalla. Portti ja ristikko, 6 askelta ensin väliin. Arvelin että portti on vähän riski enkä lähtenyt yhtään himmailemaan sitä kohti vaan omasta mielestäni ratsastin ihan pontevasti. Silti se tuli Hempalle jotenkin yllätyksenä ja kielsi. En raipannut mutta vähän kopistelin pohkeilla. Toisella yrityksellä yli. Vähän katsoi pari seuraavaa kertaa muttei enää suunnitellut kieltoja. Yhtä stiplua lukuunottamatta saatiin vaaditut laukkamäärät. Vasemmassa kierroksessa tultiin monesti väärässä alas. Onneksi myös 3 - 4 myötälaukkaakin alastuloissa. Sen lisäksi Hemppa jälkimmäisen esteen jälkeen lähti kaatumaan sisälle. Tämä kalvoi itseäni ehkä tänään eniten. Kun sain tipautettua raville niin Hemppa nosti myötälaukan heti itsestään perään.

Tultiin myös 5 laukalla. Ei vaan yhtään niin tasaisesti kuin mihin parhaimmillaan pystytään. Onneksi joukossa oli parempiakin kierroksia. Oikeassa laukassa sujui helpommin ja rullasi paremmin eteen. Tätä en ole jotenkin aiemmin sisäistänyt vaikka omistaja on niin sanonutkin. 6 ja 5. Aseta ulos, suju rennosti. Ei saa päästää pitkällä sivulla pitkäksi (enkä taaskaan huomannut!). Mutta nyt myötälaukalla aina alas.

Vasempaan saatiin vielä pari sakkokierrosta putkeen, nyt meni ehkä aavistuksen paremmin.

Sitten tultiin kahdeksikkoa. Pysty ja okseri. Kummankin edessä useamman metrin päässä puomi. Nyt Hemppa sujui ja löytyi vaihdot mutta tuli sanomista siitä että pitää jatkaa paremmin kohti kulmia eikä saa oikoa. Kuskin kulmiin tuijottelu auttoi reitin kanssa mutta sitten laukat jäivät välillä vaihtumatta. Kertaalleen Hemppa loikkasi puomille jo hienon kaukaa.

Lopuksi tultiin vielä tehtävät putkeen. Aloitettiin kolmella pienellä jumppapystyllä. Aloitettiin sen verran hitaasti (vai pitkänä ja ponnettomana) että tultiin se heti perään sakkona uudestaan. Sitten lävistäjien pysty ja okseri. Omistaja seisoi taas tolppana, joka pitää kiertää. Laukan korjaus ravin kautta ja linja viidellä. Vähän taisin jahdata mutta venyi helposti. Ihan siisti.

Ravipätkät väleissä ennen pitkiä ohjia olivat suht asiallisia ja Hemppa ei niissä ollut pahasti pitkä ja tuntui jopa suht taipuisalta. Loppukäyntien aikaan humman poski oli vaahdossa, samoin leuan alla valui vaahtonoro. Taisi olla vähän rankkaa. Käytiin vielä ponin seurana pieni lenkki tiellä kävelemässä. Taluttaen.

Meni huomattavasti paremmin kuin 3 viikkoa sitten. Silti kaipaisin meiltä paljon tasokkaampaa ja laadukkaampaa suorittamista. Ihan perusjutuissa on vieläkin ongelmia. Suora hevonen jne. Mutta huippua että tämä onnistui näin pian uudestaan.

Ongelmia:
kiintiökielto portille
vääriä laukkoja
välillä jäin varmistelemaan etenemistä turhaan vaikka liikkui jo

Parannusta:
niukat yöunet eivät vaivanneet juuri yhtään
laukat rullasivat paremmin kuin viimeksi
tajusin herätellä ja työstää ratsun valmiimmaksi ennen kuin menin tehtäville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora