perjantai 14. joulukuuta 2018

Bareback viimeiselle tunnille ennen joulua

Perjantaina oli -7°C kun ajelin tallille. Uhosin jo aiemmin meneväni ilman satulaa ja nyt laitoin uhkaukset toteen. Saku ratsuksi ja hepo oli aiemmin tehnyt yhden tunnin. Ratsukoita oli taas vain 3. Tälle tunnille olisi otettu 6.

Kapusin oikein näppärästi itse penkiltä kyytiin. Alkuun heppa tuntui vähän tavallista pinkeämmältä ja kartteli seiniä. Ympärillä oli tässä vaiheessa vielä edelliset tuntilaiset sekä ponit omassa päässään. Hetken päästä Saku rauhoittui.

Tänäänkin aloitettiin muistaakseni keskiympyrällä. Käynnissä. Alkuun ihan ok. Open kommentit olivat lähinnä että pitää tehdä vielä enemmän ja rohkeammin. Samaa pohdin aiemmin kun editoin menneen kesän leirivideoita. Yrittämistä on muttei aina ihan tarpeeksi. Ja kun siitä sanoo niin välillä mielessäni tuhahtelen että yritän jo. Mutta ei se riitä! Lisää kunnes on hyvä!

Ravissa tehtiin samaa pikkuravia ympyrällä ja isompaa uraa pitkin. Sain luvan istua alas. Vasemmassa kierroksessa rupesi taas painamaan vasemmalle ohjalle isommassa ravissa. Ympyrällä oli ihan ok. Ja vain sen verran eteen kun pystyn istumaan, vinkkasi ope. Saku tuntui pistävän ravivaihteen päälle ja lähti kanttailemaan kulmia sisään. Ope ohjeisti että pitää käyttää ristikkäistä pohjetta kuin mille ohjalle on raskas. Menin taas ihan solmuun. Yritin, mutta toteutus ei ollut vielä kovin hyvä. Enemmän oli sellainen olo ettei vasen pohje mene läpi. Oikea kierros oli taas paljon helpompi.

Ympyrällä takajalkojen väistätys ulos auttoi. Kivasti keveni pikkuravissa. Ehkä ristikkäisen pohkeen käyttö vihjasi siihen että kun hepan sai oikeassa kierroksessa hyväksi (ja oikean pohkeen läpi) niin siksi vasenkin helpottui.

Näiden jälkeen tultiin ravissa taas voltteja. Päivän huterin hetki oli e nsimmäisellä ravivoltilla. Sen jälkeen sain ajateltua jalkani alas (vaikka tuntuikin tuoli-istunnalta) ja painoa taakse. Ihan ok. Vähän meinasi oikoa loppuvoltteja. Varsinkin vasemmassa kierroksessa.

Volttien jälkeen tultiin väistöjä mutta tänään taidettiin tehdä ne vain käynnissä. Keskilinjalle ja siitä uralle. Ensimmäinen kierros tuntui helpommalta (oikean pohkeen väistö). Vasenta väistäessä asetus oli vaikeampi saada mukaan. Pidäte ulkoa jos kaipaa parempaa ristiastuntaa.

Molempiin suuntiin viimeisestä väistöstä nostettiin suoraan laukka. Ensimmäisestä tuli kommenttia että ihan säpäkkä nosto mutta hevonen ei ollut suora. Jälkimmäisessä taas muoto vähän karkasi nostossa.

Sitten laukkailtiin tovi kaikki pääty-ympyrällä. Lisää vasenta jalkaa ja takajalkojen aktivointia. Ope vähän etäkutitti Sakua kyljestä ja toimi melkein turhankin tehokkaasti. Ihan näppärät molemmat laukat. Vasemmassa olin yllättynyt että Saku ei ollut vasemmassa ohjassa kiinni. Väistöt pohjille auttoivat näemmä oikein hyvin.

Loppuverkan kevensin. Onnistui ihan yllättävän hyvin. Saku meinasi olla laukkojen jälkeen vähän omilla kierroksillaan ja sitä piti rauhoitella.

Kiva tunti eikä satulattomuus haitannut. Eipä tullut vilu! Loppukäynneissä kyselin että minkä verran hevosella voi mennä ilman satulaa ennen kuin ns. "selkä tuhoutuu" kuten netissä puhutaan. Ope vastasi että hevoselle lienee jopa parempi ilman satulaa, kunhan sillä on kunnon selkälihakset ja satulanpaikka.

Ongelmia:
isommassa vasemmassa ravissa tuli painavaksi vasemmalle ohjalle
en osannut siinä keventää tuntumaa ristikkäisellä pohkeella
ensimmäisellä ravivoltilla oli vähän kiikkerää kyydissä
yhä eniten tuli sanomista että pyöreämpään muotoon
loppuraveissa meinasi olla kiireinen

Parannusta:
satulattomuus ei haitannut yhtään
käyntiväistöt auttoivat laukkoihin paljon
vasen laukka oli kivan tasapainoista ja kahdella ohjalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora