keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Joulukalenteritunnilla Solbackassa

Hevoshommissa on kaikki mahdollista ja nyt sitten tämän viikon iltamenot menivät uusiksi. Onneksi sain tälle illalle sovittua itselleni tunnin Solbackaan. Alkukuusta niiden fb-joulukalenterin luukusta tuli tarjous 25 euron tunnista. Tietysti halusin ratsaille! Näin loppuvuonna ryhmät olivat aika täynnä, joten pääsin sennujen he B-A pienryhmään (normaali irtotuntihinta 50 e).

Töissä meni pitkään mutta se oli jo tiedossa. Sain siis valmiiksi varustetun ratsun. Tuttavallinen Leo. Silti välimuistini oli ihan nollissa ja unohdin putsata kaviot juuri ennen lähtöä. Ope putsasi ne sitten tallin käytävälle. Ei siis saa mennä purua pihalle. Ulkolämpötila oli noin asteen plussalla ja piha oli jäinen. Yllättävän vähän liukas silti. Hepoilla oli hokit.

Tarkkaavaisuus ei toiminut pitkään sillä seuraava ohje oli avata fleeceloimi edestä ennen kuin menee kyytiin. Tämäkin meni minulta ohi. Ope sitten hoiti senkin. Nolotti! Ratsukoita tunnilla oli 5 ja pienen maailman takia tuntikavereista kaksi oli jo ennalta tuttuja.

Alkutunnista tehtiin kulmiin voltteja käynnissä ja ravissa. Leo tuntui ihanan hyvin ratsastetulta. Pyöristyi kun otti ohjat käteen ja oli kuuliainen. Alkuun tuli aika vähän kommentteja. Aktiivisempaa käyntiä. Voltilla sisätakajalka saisi astua paremmin kohti ristikkäistä etujalkaa (muotoili sen eri tavalla). Etukenotus pois (tämäkin sanottiin erilailla). Vahdi ettei vasen lapa karkaa ulos.

Laukat otettiin keskiympyrällä. Vasen oli isoa ja vaikeaa istua. Piti säätää eteen ja lyhyemmäksi 3 askeleen välein. Pudotti jokusen kerran raville. Oikea laukka oli paljon helpompaa.

Välikäyntien jälkeen jatkettiiin käynnissä voltteja kulmiin. Tästä lisättiin avot pitkille sivuille. Voi että oli vaikeaa. Löytyi jotain avomaista mutta kamalaa kiemurtelua. Yhä piti hoitaa myös käynti aktiivisemmaksi. Muutaman kierroksen jälkeen vaihdettiin kuviota. Pitkät sivut laukassa, joka kulmaan voltti ravissa ja lyhyet sivut ravissa. Sai istua alas tai jos ratsu jännittyy niin keventää. Kumpaankin suuntaan ensimmäiset nostot epäonnistuivat. Onneksi laukka kuitenkin löytyi. Muutamalla toistolla homma parani. Paitsi jälkimmäiseen eli vasempaan kierrokseen kun ei ehditty laukata kuin n. 3 - 5 pitkää sivua. Pari toistoa lisää olisi ollut hyvä. Jälkimmäisen kierroksen avojen kanssa sama juttu.

Harmikseni loppua kohti meno lähti huononemaan. Leo rupesi puremaan vasempaan ohjaan kiinni enkä varsinkaan avossa saanut tätä korjattua kun vänkäili päällään. Vaikeutti myös laukkoja. Parhaiten pakka oli kasassa ravivolteilla kun kevensin. Alkutunnista haaveilin harjoitusravista mutta nyt istuntani ei enää kestänyt moista. Varsinkaan kun ope kaipasi vielä lisää ravia. Leo rupesi hetkittäin jännittymään ja keventelin aina pätkät. Yritin myös ratsastaa jämysti pohkeita läpi ja olla antamatta vasenta ohjaa roikuttavaksi. Ei kovin mainittavalla menestyksellä.

Loppuraveissa piti venytyttää ratsua tuntumalla eteen alas. Ihan ok. Aavistuksen oli kiireinen muttei kiihtynyt niin pahasti kuin pelkäsin.

Loppukommenteissa huokailin opelle että rupesi menemään huonommin loppua kohti. Ope vastasi jotain melko ympäripyöreää että ratsastin hyvin ja väistöt menivät hyvin. Eihän me tehty väistöjä. Häh? Avot eivät ainakaan menneet kehuttavasti. Ehkä sitten ymmärsin aivan päin honkia.

Talutettiin vielä hetki loppukäyntejä. Puunasin ratsun pois ja oli sitten jatkamassa sitä seuraavalle tunnille eli turhaan vaihdoin talliloimen kun se otettiin lähes heti pois. Lakaisinpa vielä suttaamani purut pois tallin käytävältä. Onneksi keskittyminen palasi ratsastuksen ajaksi edes jossain määrin.

Hevonen oli kiva ja symppis ja ope oikein mukava mutta jostain tuli taas kummallinen olo ettei tämä ole minun paikkani. Ehkä en ihan ymmärrä opetusta kuten pitäisi?

Ongelmia:
piha oli jäätikköä (yllättävän vähän liukas silti)
kuskin keskittyminen oli alkuun ihan hukassa
vasen laukka oli hankalaa istua
avot oli aikamoista kiemurointia
väli- ja loppukäynneissä pitkin ohjin humman jalat lonksahtelivat omituisesti "alta"
lopputuntia kohti rupesi menemään huonommin

Parannusta:
ihanan kiltti ja sosiaalinen hevonen
hyvin ratsastettu ratsu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora